LIVE TEXT  Dezbatere intensă privind transportul de arme către Israel / Benjamin Netanyahu a promis că Israelul „va rămâne singur" dacă va fi nevoit

  • Liderii republicani din Congres contestă întârzierea transportului de arme către Israel, cerând clarificări cu privire la angajamentul faţă de securitatea ţării.
  • Liderul opoziţiei, Yair Lapid, avertizează asupra consecinţelor nepedepsirii lui Ben Gabir de către Netanyahu, susţinând că aceasta ar putea pune în pericol atât IDF, cât şi cetăţenii Israelului.
  • Reacţii diverse la decizia SUA de a opri transportul armelor către Israel: de la îngrijorare în privinţa independenţei politice la acuzaţii grave între Israel şi Iran.
854 afișări
Imaginea articolului Dezbatere intensă privind transportul de arme către Israel / Benjamin Netanyahu a promis că Israelul „va rămâne singur" dacă va fi nevoit

Dezbatere intensă privind transportul de arme către Israel

Premierul israelian a declarat: „vom lupta cu unghiile" dacă va fi nevoie, „dar avem mult mai mult decât unghiile".

Comentariile sale într-o declaraţie video au fost făcute după ce preşedintele american Joe Biden a promis să oprească livrările de arme către Israel dacă acesta va ataca oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, conform Sky News.

Martori palestinieni au declarat că tancuri şi avioane de război israeliene au bombardat joi zone din Rafah, potrivit Reuters.

Grupările militante palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au declarat, de asemenea, că luptătorii lor „au tras cu rachete antitanc şi mortiere asupra tancurilor israeliene” adunate la periferia estică a oraşului.

Israelul susţine că patru batalioane de luptători Hamas se ascund în Rafah, unde populaţia a crescut cu sute de mii de persoane care se refugiază de bombardamentele din alte părţi ale teritoriului palestinian.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, mesaj „prietenilor şi duşmanilor”: Ne vom atinge obiectivele

UPDATE Ameninţarea preşedintelui Biden de a îngheţa unele livrări de arme ridică un semnal de alarmă în Israel

Ameninţarea recentă a preşedintelui Biden de a reţine anumite livrări de arme a stârnit îngrijorări în Israel cu privire la o posibilă tensiune în relaţiile cu principalul său aliat, informează The Wall Street Journal. Oficialii israelieni se tem că o astfel de mişcare ar putea pune în pericol pregătirea militară pe termen lung a ţării, în special în cazul unor conflicte pe mai multe fronturi. În timp ce o pauză temporară în livrările de arme ale SUA ar putea să nu afecteze imediat capacitatea Israelului de a se angaja în război, ea pregăteşte terenul pentru un conflict între Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Situaţia a atras paralele cu crizele din trecut ale relaţiilor israelo-americane, cum ar fi decizia lui Ronald Reagan de a întârzia livrările de avioane de război F-16 în timpul bombardamentului israelian asupra Beirutului din 1981. Răspunsul sfidător al lui Netanyahu la avertismentul lui Biden subliniază gravitatea situaţiei, cu premierul israelian subliniind determinarea Israelului de a se apăra, chiar dacă înseamnă să rămână singur.

Ramificaţiile potenţiale ale ultimatumului lui Biden depăşesc operaţiunile militare imediate, stârnind îngrijorări printre oficialii de apărare israelieni şi în cadrul propriului guvern al lui Netanyahu. Pe măsură ce tensiunile escaladează, atât Israelul, cât şi Statele Unite se confruntă cu decizii critice privind viitoarele transferuri de arme, cu administraţia Biden evaluând implicarea poziţiei sale în politica israeliană şi fiind supusă unor controale din partea legislatorilor de ambele părţi politice.

Israelul se află într-un conflict de lungă durată cu mişcarea Hezbollah din Liban, începând cu războiul împotriva Hamas din Gaza, care a început în octombrie. Acesta deţine în rezervă provizii de muniţie pentru un posibil război cu Hezbollah, dar a utilizat deja armele din acele stocuri în timpul războiului din Gaza.

Administraţia Biden examinează acum transferul de arme specifice pe care Israelul le-ar putea folosi în orice operaţiune majoră în Rafah. Luna trecută, Congresul a adoptat o lege pentru a furniza asistenţă suplimentară de 26 de miliarde de dolari pentru Israel, inclusiv pentru a reînnoi apărarea aeriană a Israelului. Preşedintele Biden a semnat legea, împreună cu măsurile separate pentru a trimite arme în Ucraina şi Taiwan, la sfârşitul lunii aprilie.

Astfel, mişcarea lui Biden a determinat o reevaluare a relaţiilor israelo-americane şi a ridicat întrebări cu privire la dinamica viitoare între cei doi aliaţi în contextul conflictelor în curs în Orientul Mijlociu.

UPDATE 

Fostul premier Naftali Bennett îl critică pe preşedintele SUA: „Biden este un prieten al Statului Israel, dar anunţul său privind suspendarea trimiterii  armelor este o greşeală. Dacă doriţi ca masacrul din 7 octombrie să nu se repete, trebuie să susţineţi statul Israel în acest moment dificil''.

UPDATE 

Israeli Broadcasting Corporation: În timpul unui apel cu Netanyahu, Joe Biden şi-a exprimat îngrijorările sale cu privire la operaţiunea din Rafah înainte ca rezidenţii să fie evacuaţi. Biden l-a informat pe Netanyahu că Washington-ul intenţionează să oprească transporturile de arme în cazul în care va intra în Rafah. Netanyahu i-a răspuns lui Biden că Israelul va lupta cu unghiile dacă va trebui.

Eurovision: Activiştii pro-palestinieni demonstrează împotriva delegaţiei israeliene înaintea performanţei acesteia în semifinalele Eurovision de la Malmö.

Donald Trump la intrarea în curtea din Manhattan: „Oricărui evreu care îl votează pe Biden ar trebui să-i fie ruşine. El ia decizii politice, comportamentul lui este ruşinos."

Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen: ”Îmi repet avertismentul puternic împotriva oricărei operaţiuni militare israeliene în Rafah.”

Un oficial american a declarat pentru Al Jazeera: ”Directorul CIA, William Burns, se va întoarce la Washington aşa cum era programat după runda de discuţii de la Cairo.”

UPDATE 

Datele armatei israeliene: 821 de persoane din cadrul personalului de securitate au fost ucişi în ultimul an, din care 711 din 7 octombrie. 834 de israelieni au fost ucişi în operaţiuni ostile în ultimul an. 1.533 de israelieni au fost ucişi din 7 octombrie.

Reprezentantul Israelului la Naţiunile Unite, Ambasadorul Gilad Erdan: ”Poziţia preşedintelui SUA poate împiedica realizarea unuia dintre obiectivele Tel Avivului, de a elimina Hamas.”

UPDATE

Raport american: Israelul cere ca operaţiunea de la Rafah să fie lăsată în afara negocierilor cu Hamas.

Preşedintele Comisiei pentru serviciile armate din Senatul SUA, Jack Reed: ”Netanyahu a subminat eforturile de a ajunge la o soluţie permanentă între Israel şi palestinieni. Preşedintele Biden a fost clar cu Netanyahu că invazia în Rafah ar fi inacceptabilă. Susţin decizia preşedintelui Biden de a opri livrarea de bombe grele către Israel.”

UPDATE 

Hamas: Delegaţia noastră a părăsit Cairo şi a zburat în Qatar.

Ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant: „Mă întorc şi spun de aici către duşmanii Israelului şi cei mai buni prieteni ai săi – Statul Israel nu poate fi supus – nici IDF, nici Ministerul Apărării, nici instituţia de securitate, nici Statul Israel. Să ne atingem obiectivele - vom paraliza Hamas, vom extermina Hezbollah şi vom aduce securitate."
 
Axios, potrivit unui oficial american: suspendarea transportului de arme către Israel este o modalitate de a exprima îngrijorarea Washington-ului cu privire la o operaţiune la sol în Rafah. Departamentul de Stat al SUA examinează alte tranzacţii de arme cu Israelul.
 
U.S. House GOP introduce un proiect de lege pentru a obliga orice persoană acuzată şi condamnată pentru activitate ilegală într-un campus universitar "să execute o pedeapsă de minim şase luni de muncă în folosul comunităţii în Gaza".
 
Preşedintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi şi prim-ministrul iordanian Bisher Khasawneh solicită comunităţii internaţionale să ajungă la o încetare imediată a focului în Gaza.
 
Israel Hayom, potrivit unei surse israeliene: Consiliul de Război şi Cabinetul vor organiza sesiuni decisive cu privire la modul de acţiune după declaraţiile lui Biden. ”Trebuie să desfăşurăm operaţiunea Rafah pentru a dovedi capacitatea noastră de a gestiona problemele militare fără sprijinul Washington-ului.” Cabinetul de război se va întruni la ora 18:30, după care va avea loc întâlnirea cabinetului politic extins.
 
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a referit la declaraţia de arme a lui Biden, folosind o expresie pe care a folosit-o la începutul acestei săptămâni: ”Dacă Israelul trebuie, va rezista şi va lupta singur.”

Ştirea iniţială

Liderii republicani din Congres au transmis o scrisoare către preşedintele Joe Biden, exprimând îngrijorare cu privire la întârzierea transportului de arme către Israel şi punând sub semnul întrebării angajamentul faţă de securitatea ţării.
 
Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a avertizat că nepedepsirea lui Ben Gabir de către Netanyahu ar putea pune în pericol atât soldaţii din Forţele de Apărare Israeliene (IDF), cât şi cetăţenii statului Israel.
 
O sursă citată de Haaretz, sub autoritatea unui ofiţer superior, a subliniat importanţa de a lua în serios ameninţările din partea Statelor Unite şi a avertizat că ignorarea lor ar putea fi greşită.
 
Analizând situaţia, Haaretz a raportat că, în trecut, armata americană avea o independenţă totală faţă de diferenţele politice atunci când se ocupa de armata israeliană, dar astăzi situaţia este diferită.
 
Conform analistului politic Nadav Eyal de la Yedioth Ahronoth, decizia lui Biden de a opri transportul armelor către Israel reprezintă practic o încetare a războiului.
 
Un înalt oficial israelian a declarat că ţara are suficiente resurse pentru a intra şi a ocupa Rafah fără ajutorul american, subliniind totodată importanţa mesajului transmis Iranului şi Hezbollahului.
 
Ministrul iranian de externe a avertizat că consecinţele vor fi grave dacă Washingtonul îi permite lui Netanyahu să comită noi crime în Rafah, acuzând regimul sionist de provocarea unei catastrofe umanitare.
 
Diplomaţi citati de Washington Post au dezvăluit că oprirea transportului de arme americane către Israel a intervenit după discuţii intense între cele două părţi. Potrivit unui diplomat, Israelul a exprimat o profundă frustrare faţă de această întârziere şi furia că problema a fost adusă în atenţia publicului. Oficialii israelieni s-au opus ferm deciziei Washingtonului, argumentând că aceasta ar putea submina negocierile actuale.
 
Fostul ministru israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, i-a adresat lui Netanyahu un apel public de a-şi asuma responsabilitatea şi de a demisiona, exprimându-şi dezamăgirea faţă de situaţia actuală.
 
Preşedintele israelian Isaac Herzog a comentat tweet-ul lui Ben Gabir împotriva lui Biden, subliniind importanţa clarificării disputelor între prieteni şi aliaţi într-un mod responsabil şi respectuos faţă de securitatea naţională a Israelului. Într-un mesaj separat, preşedintele iranian a reiterat determinarea ţării sale de a-şi apăra capacităţile militare şi de a nu face compromisuri în faţa presiunilor externe.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici