China nu mai este cel mai mare partener comercial al Germaniei. Gigantul din Asia a pierdut lupta cu SUA

  • După ani de zile în care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, se pare că Statele Unite au preluat discret acest loc pe măsură ce anul avansează.
  • Exporturile şi importurile combinate dintre Germania şi SUA au totalizat 63 de miliarde de euro (68 de miliarde de dolari) între ianuarie şi martie 2024, în timp ce schimburile comerciale cu China au ajuns la puţin sub 60 de miliarde de euro.
  • Germania şi-a adaptat strategia privind China, îndemnând companiile să „elimine riscurile” din această ţară anul trecut.
15025 afișări
Imaginea articolului China nu mai este cel mai mare partener comercial al Germaniei. Gigantul din Asia a pierdut lupta cu SUA

China nu mai este cel mai mare partener comercial al Germaniei. Gigantul din Asia a pierdut lupta cu SUA

Mai mulţi factori au jucat un rol în această schimbare, a declarat pentru CNBC Carsten Brzeski, şeful global de cercetare macro la ING Research.
 
„Această schimbare este rezultatul mai multor factori: creşterea puternică din SUA a stimulat cererea de produse germane. [...] În acelaşi timp, decuplarea de China, cererea internă mai slabă din China şi faptul că China este capabilă să producă bunuri pe care anterior le importa din Germania (în principal maşini) au redus exporturile germane către China", a spus el.
 
China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei timp de ani de zile, dar diferenţa dintre China şi SUA s-a redus în ultimii ani. De asemenea, SUA a fost mult timp o piaţă mai mare pentru exporturile germane decât China, a declarat Holger Schmieding, economist şef la Berenberg Bank, pentru CNBC.
 
În timp ce ponderea SUA în exporturile germane a crescut în ultimii ani, cea a Chinei a scăzut, a precizat el. „Economia chineză se bâlbâie, iar companiile germane se confruntă cu o concurenţă mai dură din partea firmelor chinezeşti subvenţionate”, a spus Schmieding.
 
„Faptul că SUA a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei ilustrează într-adevăr schimbarea modelelor comerciale şi decuplarea treptată de China”, a spus Brzeski.
 
Germania a urmărit o nouă strategie privind China, îndemnând anul trecut companiile să „elimine riscurile” din China. China trebuie să rămână un partener pentru Germania, a subliniat guvernul ţării, şi nu ar trebui să existe o „decuplare” - dar „rivalitatea sistemică” a caracterizat din ce în ce mai mult relaţia dintre cele două.
 
Tensiunile au crescut, de asemenea, între Uniunea Europeană şi China, cele două lansând investigaţii privind practicile comerciale ale celeilalte şi ameninţând cu aplicarea de tarife vamale la importuri.  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici