Isărescu: Creşterea economică, între 3% şi 6% în 2009

Creşterea economică de anul viitor va cuprinsă între 3% şi 6%, foatre multe lucruri depinzând de compontele mixului de politici si de corectitudinea «diagnosticului», a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

41 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Creşterea economică, între 3% şi 6% în 2009

Isărescu: Creşterea economică, între 3% şi 6% în 2009

"Un tratament eficient porneşte de la un diagnostic corect", a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că România este în cel de-al 10-lea an de creştere economică, iar lansarea prematură a unor programe anticriză ar putea fi periculoasă. 

"Nerăbdarea de a ne lansa în programe anticriză poate fi mai periculoasă. Este necesar mult profesionalism în reacţia noastră şi a viitorului guvern", a arătat Isărescu.

Analiştii estimează anul viitor creşterea economică va încetini puternic , la sub 4%, mai puţin de jumătate faţă de ritmul din 2008, estimat la peste 8%.

Media estimărilor a 11 analişti intervievaţi de MEDIAFAX indică o creştere economică în 2009 de 3,4%, în condiţiile în care PIB va urca cu 8,2% în acest an, evoluţie calculată tot ca medie a prognozelor.

Anticipaţiile pentru creşterea PIB de anul viitor se concentrează în intervalul 3 - 4%, iar ca extremă este de remarcat opinia analistului Moody's, Kenneth Orchard, care se aşteaptă chiar la recesiune, respectiv o scădere a economiei cu 0,3%.

Ultimele estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză indică pentru acest an o creştere economică de 9,1%, iar pentru 2009 de 6%.

În primele şase luni din 2008, PIB a crescut în termeni reali cu 8,8%, după un avans 8,2% în primul trimestru şi de 9,3% în trimestrul al doilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici