Teodorovici, răspuns la atenţionările Comisiei Europene: Vom arăta în curând cum ne putem menţine în ţinta de 3% a deficitului bugetar

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că în scurt timp, în cursul lunii aprilie, Guvernul va arăta cum va menţine deficitul bugetar în ţinta de 3%, după ce raportul de ţară al Comisiei Europene a atenţionat asupra mai multor riscuri fiscal-bugetare.

743 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, răspuns la atenţionările Comisiei Europene: Vom arăta în curând cum ne putem menţine în ţinta de 3% a deficitului bugetar

Teodorovici, răspuns la atenţionările Comisiei Europene: Vom arăta în curând cum ne putem menţine în ţinta de 3% a deficitului bugetar

„Un răspuns la acest raport de ţară se va transmite de România până la finalul lunii aprilie. Noi vom prinde un set de măsuri cuantificabile şi cu termene clare de realizare în care vom arăta cum vom menţine sub 3% acest deficit. Sunt o serie de măsuri care par la prima vedere reformatoare, greu de realizat, care se discută de ani de zile, că vorbim de reforma ANAF, reducerea evaziunii fiscale, care se vor menţiona la acest document de răspuns la raportul de ţară”, a spus Eugen Teodorovici, la o conferinţă de prezentare a Raportului de Ţară pentru România, organizată de Conmisia Europeană.

Potrivit Executivului comunitar, au fost înregistrate progrese limitate cu privire la respectarea obligaţiilor fiscale şi colectarea impozitelor, educaţie, tratamentul ambulatoriu, administraţia publică şi prioritizarea investiţiilor publice. „Nu au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte salariul minim, vârsta de pensionare şi cadrul fiscal. În schimb, au fost înregistrate unele progrese cu privire la achiziţiile publice, combaterea muncii nedeclarate şi combaterea plăţilor informale în sistemul de sănătate”, se arată în raportul Comisiei Europene.

„O să vedeţi o serie de măsuri pe reforma ANAF, vorbim de partea de vămi, o să mă ocup personal marii contribuabili, zona de Bucureşti, că ponderea principală aici este. Doresc o reformă radicală în această parte a administrării fiscale”, a răspuns Eugen Teodorovici.

„Aş vrea să văd ce înseamnă risc de ţară. Vreau să fie definit aşa cum trebuie. Dacă vorbim de datorie publică, România este a cincea poziţie ca fiind cea mai scăzută datorie publică. Sunt ţări peste limita impusă de la Maastricht. Lista este lungă de elemente pro a ceea ce se întâmplă în România, ca un cost de finanţare să nu difere foarte mult faţă de ce se întâmplă faţă de restul Europei. Eu nu văd acel argument pertinent care să stea la baza unei astfel de abordări diferenţiate. Vom avea şi noiu un raport al nostru, ca ţară, în care o să ne punem toate, nu neapărat nemulţumirile, situaţiile care sunt altfel faţă de cum şi-au asumat toate parlamentele ţărilor membre ale UE când au ratificat tratatul de aderare şi multe alte elemente la nivel european care se întâmplă, să le spunem, să argumentăm şi să luptăm pentru ele”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici