Axios.com: Donald Trump consideră că Uniunea Europeană acţionează "mai rău decât China"

Uniunea Europeană acţionează "mai rău decât China", i-a spus preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, afirmă surse citate de site-ul Axios.com.

2682 afișări
Imaginea articolului Axios.com: Donald Trump consideră că Uniunea Europeană acţionează "mai rău decât China"

Axios.com: Donald Trump consideră că Uniunea Europeană acţionează "mai rău decât China"

Emmanuel Macron s-a deplasat în Statele Unite la sfârşitul lunii aprilie pentru a-l convinge pe Donald Trump să nu impună taxe vamale Uniunii Europene.

La Casa Albă, Emmanuel Macron a încercat să argumenteze că Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să menţină cooperarea. "Să colaborăm, avem amândoi problema Chinei", a declarat Emmanuel Macron, conform unui oficial prezent la întrevedere.

Însă Donald Trump a replicat că Uniunea Europeană procedează "mai rău decât China" în relaţia cu Washingtonul, potrivit sursei citate, care a explicat că preşedintele SUA "a continuat discuţia criticând dur Germania şi exporturile de maşini germane".

Donald Trump a criticat în mod repetat atât China, cât şi Uniunea Europeană, pentru surplusul comercial.

Întrebată despre discuţie, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat: "Ideea generală a conversaţiei a fost dorinţa de a colabora pentru remedierea problemelor sistemului".

La summitul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7), preşedintele Donald Trump a afirmat că a discutat cu cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA despre perspectiva eliminării totale a taxelor vamale la bunuri şi servicii în întreaga lume, pentru crearea unui spaţiu de comerţ liber, însă a ameninţat liderii aliaţi cu întreruperea totală a relaţiilor comerciale dacă nu opresc practicile comerciale incorecte, notează cotidianul The New York Times. Imediat după summitul G7 desfăşurat la periferia oraşului canadian Quebec, Donald Trump a explicat că eliminarea tuturor barierelor comerciale ar fi "obiectivul final". Însă preşedintele SUA a denunţat ceea ce a numit taxele "ridicole şi inacceptabile" impuse produselor americane şi a promis că le va contracara. "Aceste practici vor înceta. Altfel, vom înceta relaţiile comerciale cu acele ţări. Iar aceasta este o reacţie foarte profitabilă, dacă ajungem la ea. Noi suntem acum ca o puşculiţă din care fură toată lumea, iar acest lucru se va încheia", a insistat liderul de la Casa Albă.

În contextul în care Uniunea Europeană, Japonia şi Canada au formulat obiecţii faţă de taxele vamale impuse recent de Donald Trump la importurile de oţel şi aluminiu şi au ameninţat cu măsuri de retorsiune, preşedintele SUA a discutat individual cu liderii statelor din Grupul G7, argumentând că Statele Unite sunt tratate inadecvat, prin impunerea de bariere comerciale sau prin nerespectarea angajamentelor de securitate, a declarat un oficial european. Trump a atras atenţia că Washingtonul va riposta la eventuale contramăsuri comerciale aplicate de parteneri. "Dacă vor riposta, fac o greşeală", a spus Trump, denunţând situaţiile surplusului comercial.

În conferinţa de presă, Donald Trump a susţinut că discuţiile cu omologii săi din cadrul G7 au fost pozitive: "Interacţiunile pe care le-am avut cu aceşti oameni, cu liderii acestor ţări, au fost, pe o scală de la zero la zece, eu le-aş poziţiona la nivelul zece".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici