Casa Albă: Statele Unite vor ajusta sprijinul militar oferit partenerilor din Siria

Preşedintele american Donald Trump l-a informat pe omologul său turc, Recep Erdogan, că SUA vor ajusta sprijinul militar oferit partenerilor din Siria, potrivit Casei Albe, însă nu menţionează în mod specific miliţiile kurde din Siria, deşi Ankara anunţase că Washingtonul va înceta să furnizeze arme kurzilor sirieni, informează BBC News online

505 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Statele Unite vor ajusta sprijinul militar oferit partenerilor din Siria

Casa Albă: Statele Unite vor ajusta sprijinul militar oferit partenerilor din Siria

Casa Albă a confirmat că cei doi lideri au discutat telefonic, iar preşedintele Trump şi-a "reafirmat sprijinul pentru parteneriatul strategic" între SUA şi Turcia.

Washingtonul a considerat miliţiile kurde din Siria drept un element cheie în lupta împotriva militanţilor Stat Islamic, însă Ankara susţine că aceste grupări au legături cu organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată drept teroristă în SUA, UE şi Turcia.

"În conformitate cu politica noastă anterioară, de asemenea, preşedintele Trump l-a informat pe preşedintele Erdogan în legătură cu iminenta ajustare a sprijinului militar oferit partenerilor noştri din Siria, acum că bătălia de la Raqqa s-a încheiat", se afirmă într-un comunicat al Casei Albe, în care însă nu se menţionează în mod specific miliţiile kurde siriene YPG.

Pe de altă parte, Administraţia prezidenţială de la Ankara a anunţat că cei doi lideri au convenit să lupte împreună împotriva "organizaţiilor teroriste", inclusiv Stat Islamic, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţia clericului musulman Fetullah Gulen, un fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania.

Acesta este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia din 2016, însă Gulen neagă orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.

În comunicatul Casei Albe referitor la discuţia telefonică între cei doi preşedinţi nu se menţionează nimic de PKK ori mişcarea clericului turc Gulen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici