Cehia: Nou eşec al dreptei conduse de premierul Petr Necas, în urma alegerilor parţiale pentru Senat

Coaliţia de centru-dreapta a premierului Petr Necas, un susţinător înfocat al austerităţii bugetare, a înregistrat un nou şi important eşec în al doilea tur al alegerilor pentru Senat organizate vineri şi sâmbătă, câştigate de către opoziţia social-democrată.

347 afișări
Imaginea articolului Cehia: Nou eşec al dreptei conduse de premierul Petr Necas, în urma alegerilor parţiale pentru Senat

Petr Necas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acesta este un mesaj clar transmis de către alegători Guvernului. Oamenii doresc o schimbare", a declarat Bohuslav Sobotka, liderul social-democraţilor (CSSD).

După o săptămână de la deruta înregistrată la alegerile regionale, Partidul Democratic Civic (OSD) condus de către Necas s-a impus doar în patru din cele 27 de circumscripţii în care s-a organizat acest scrutin destinat redistribuirii unei treimi dintre cele 81 de mandate ale Senatului.

OSD va mai avea de-acum doar 15 senatori, cel mai slab nivel de la crearea Camerei superioare a Parlamentului ceh, la mijlocul anilor '90. TOP 09, un alt partid de dreapta, membru al coaliţiei aflate la putere din 2010, a învins în două circumsripţii şi va avea în total doar patru senatori.

"Am suferit un eşec şi acceptăm cu umilinţă această decizie a alegătorilor. Trebuie să le analizăm cu mare atenţie mesajul", a declarat Necas, într-o conferinţă de presă.

"Şeful partidului este cel care îşi asumă cea mai mare parte din responsabilitate", a recunoscut el. Peste două săptămâni, Necas va fi nevoit să lupte să îşi păstreze postul de preşedinte al ODS, în cadrul unui congres al acestei formaţiuni care se confruntă, în prezent, cu grave disensiuni interne.

Alegerile pentru Senat au fost câştigate în mod zdrobitor de către CSSD. Formaţiunea a învins în 13 dintre cele 27 de circumscripţii şi urmează să dispună de o majoritate absolută în Senat, cu un total de 46 de mandate din totalul de 81.

"Niciodată niciun alt partid nu a avut un grup de senatori atât de important", şi-a exprimat Sobotka satisfacţia.

"Această majoritate ne permite să corectăm intenţiile politicii guvernamentale pe plan legislativ şi să reparăm erorile din proiectele guvernamentale", a subliniat el.

Prezenţa la urne a atins doar 18,6%.

Guvernul de centru-dreapta condus de către Necas s-a confruntat cu o scădere a nivelului încrederii la 17%. Aproximativ zece miniştri au fost nevoiţi să demisioneze de la instalarea Guvernului, în iulie 2010.

Politica guvernamentală de austeritate vizând o scădere a deficitului public sub 3% din PIB în 2013 provoacă importante mişcări sociale.

La sfârşitul lui octombrie, Guvernul se va confrunta cu un vot de încredere, după ce ambele Camere ale Parlamentului au respins recent un proiect al unui pachet fiscal incluzând o creştere a TVA-ului.

Guvernul Necas a obţinut deja două voturi de încredere şi a supravieţuit după patru moţiuni de cenzură, dar mai dispune doar de 100 din totalul de 200 de mandate din Camera inferioară, după ce iniţial a deţinut 118.

Opoziţia de stânga doreşte să îndepărteze Guvernul de la putere şi organizarea de alegeri legislative anticipate în primăvară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici