LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 808. Comandantul forţelor terestre ucrainene se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei să intre într-o fază critică în următoarele două luni

Comandantul forţelor terestre ucrainene a declarat într-un interviu pentru revista The Economist că se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei să intre într-o fază critică în următoarele două luni, în timp ce Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme occidentale către Kiev.

2467 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 808. Comandantul forţelor terestre ucrainene se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei să intre într-o fază critică în următoarele două luni

Comandantul forţelor terestre ucrainene se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei să intre într-o fază critică în următoarele două luni

UPDATE Parlamentarii germani propun protejarea cerului deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul NATO

"Apărarea spaţiului aerian deasupra Ucrainei dinspre Polonia şi România nu ar trebui să fie exclusă pe termen lung", a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat la guvernare.

UPDATE Preşedintele ceh: Europa trebuie să stabilească "limite clare" pentru Rusia

Rusia nu caută să coopereze cu Europa, iar dacă ţările europene doresc să asigure pacea şi prosperitatea, trebuie să stabilească "limite clare" pentru Moscova, a declarat preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat ziarului austriac Die Presse publicat la 11 mai.

UPDATE Un atac cu rachete ruseşti la periferia oraşului Sumy a ucis o femeie

Un atac rusesc împotriva periferiei oraşului Sumy din nord-estul ţării, la 11 mai, a ucis o femeie în vârstă de aproximativ 37 de ani, a anunţat administraţia militară regională.

UPDATE SUA aprobă vânzarea urgentă, cu sprijinul Germaniei, a 3 sisteme HIMARS către Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, la 10 mai, o vânzare de urgenţă a trei sisteme de rachete HIMARS şi a echipamentelor asociate către Ucraina, în valoare de 30 de milioane de dolari, finanţarea fiind asigurată de Germania.

UPDATE Zelenski: Ucraina se apără în nordul regiunii Harkov, situaţie "extrem de dificilă" în regiunea Doneţk

Bătăliile sunt în curs de desfăşurare în jurul localităţilor Strilecha, Krasne, Morokhovets, Oliinykove, Lukiantsi, Hatyshche şi Pletenivka, a declarat Zelenski.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva zonei Vovchansk ucid 2 civili şi rănesc 2

Rusia a atacat comunitatea Vovchansk din regiunea Harkov pe 11 mai cu bombe aeriene, lansatoare de rachete, artilerie şi drone, ucigând doi civili şi rănind alţi doi, a raportat guvernatorul Oleh Syniehubov.

UPDATE Ucraina revendică doborârea unui alt Su-25 rusesc

Nu a fost precizat unde a avut loc doborârea, dar se ştie că brigada care l-a doborât operează în direcţia Avdiivka, în regiunea Doneţk.

UPDATE Letonia va furniza Ucrainei drone şi sisteme radar de producţie internă

Letonia a fost unul dintre cei mai aprigi susţinători ai Ucrainei de la izbucnirea războiului şi alocă anual 0,25% din PIB-ul său pentru a oferi ajutor militar Ucrainei. Silina a declarat la începutul lunii aprilie că ajutorul militar acordat de Riga Kievului s-a ridicat la 392 de milioane de euro (419 milioane de dolari) din februarie 2022.

UPDATE Guvernatorul din Harkov: Lupte grele în curs de desfăşurare, dar nu există ameninţarea unei invazii terestre a oraşului

Vorbind cu jurnaliştii, Oleh Syniehubov a declarat că situaţia este "complet controlată". Syniehubov a afirmat că luptele sunt în curs de desfăşurare în patru din cele cinci sate revendicate de Moscova - Strilecha, Pylna, Borysivka şi Ohirtseve.

UPDATE Rusia revendică capturarea a cinci sate din regiunea ucraineană Harkov

Într-un briefing, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ruse controlează în prezent Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna şi Strilecha, toate la mai puţin de doi kilometri de graniţă. The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmaţiile Ministerului rus al Apărării.

UPDATE Forţele ruse din regiunea Harkov au fost reţinute, dar luptele continuă

Un purtător de cuvânt militar a declarat că luptele continuă în direcţiile Lyptsi şi Vovchansk, iar forţele ucrainene vânează trupele ruse despre care a spus că sunt ascunse în zonele împădurite.

UPDATE Peste 1.700 de civili au fost evacuaţi din regiunea Harkov în ultima zi

În ultima zi, 1.775 de civili din regiunea Harkov au fost evacuaţi din casele lor pe fondul reluării atacurilor ruseşti asupra regiunii, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov la 11 mai.

UPDATE Statul Major General raportează atacuri ruseşti în 8 zone de pe linia frontului

Preşedintele VolodIimir Zelenski a confirmat rapoartele anterioare din 10 mai, conform cărora Rusia desfăşoară noi operaţiuni ofensive în regiunea Harkov, deschizând o altă zonă a frontului pentru lupte grele.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 481.030 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 

Rusia a pierdut 481.030 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat la 11 mai Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.320 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.449 de tancuri, 14.353 de vehicule blindate de luptă, 16.755 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.442 de sisteme de artilerie, 1.064 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 796 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.868 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ucraina primeşte energie electrică din ţările vecine, pe fondul penuriei de energie electrică

Ucraina a primit o aprovizionare de urgenţă cu energie electrică din Polonia, România şi Slovacia, pe fondul unei penurii de energie electrică în curs de desfăşurare ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice, a anunţat Ministerul Energiei.

Operatorul energetic ucrainean de stat Ukrenergo a avertizat vineri că ţara se confruntă cu o "lipsă semnificativă de energie electrică".

În timp ce Ucraina a evitat până acum întreruperi de energie electrică la nivel naţional, Ministerul Energiei a declarat că un program de întrerupere a curentului electric se aplică locuitorilor din regiunea Harkov şi industriei din Kryvyi Rih.

Consumatorii industriali din întreaga ţară au fost restricţionaţi în ceea ce priveşte consumul de energie de la ora 18:00 pe 10 mai până la ora 6:30 pe 11 mai, a raportat Ministerul Energiei.

UPDATE Peste 1.700 de civili au fost evacuaţi din regiunea Harkov în ultimele 24 de ore

1.775 de civili din regiunea Harkov au fost evacuaţi din casele lor pe fondul reluării atacurilor ruseşti asupra regiunii, a anunţat, sâmbătă, guvernatorul Oleh Syniehubov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat rapoartele anterioare din 10 mai potrivit cărora Rusia desfăşoară noi operaţiuni ofensive în regiunea Harkov, fiind raportate lupte la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, la 30 de kilometri nord de oraşul Harkov.

Potrivit raportului de dimineaţă al lui Syniehubov din 11 mai, 1.048 de persoane au fost evacuate din districtul Chuhuiv, situat la sud-est de Harkov.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 481.030 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 481.030 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.320 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.449 de tancuri, 14.353 de vehicule blindate de luptă, 16.755 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.442 de sisteme de artilerie, 1.064 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 796 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.868 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Comandantul forţelor terestre ucrainene se aşteaptă ca războiul împotriva Rusiei să intre într-o fază critică în următoarele două luni

"Rusia ştie că, dacă primim suficiente arme într-o lună sau două, situaţia s-ar putea întoarce împotriva lor", a declarat generalul Oleskander Pavliuk pentru revista The Economist.

Livrările de arme americane au fost oprite câteva luni, în timp ce un ajutor propus de preşedintele Joe Biden a fost blocat de disputele din Congres. Pachetul a fost aprobat la sfârşitul lunii trecute.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina are în continuare nevoie de livrări de arme-cheie care să sosească  "la timp".

Interviul lui Pavliuk a precedat atacul rusesc de vineri în zone din nord-estul regiunii Harkov. The Economist scrie că Pavliuk credea că armata rusă va rămâne concentrată pe avansul său lent prin regiunile estice Lugansk şi Doneţk. Rusia, a declarat Pavliuk revistei, "testează stabilitatea liniilor noastre înainte de a alege cea mai potrivită direcţie".

Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, a spus el, şi va primi un impuls odată cu livrarea anticipată a avioanelor de luptă F-16.

Forţele ruse au cucerit o serie de sate în est, după ce au capturat oraşul Avdiivka în februarie. Însă Pavliuk a părut să minimalizeze semnificaţia posibilei pierderi a oraşului Ceasiv Iar din est, descris ca fiind o poartă de acces către alte oraşe pe care Moscova le vizează, precum Kramatorsk şi Sloviansk.

Pierderea oraşului Ceasiv Iar, a spus el, nu ar avea o "semnificaţie decisivă", deoarece este doar "o aşezare urbană obişnuită".

Pavliuk a mai spus că, în opinia sa, armata lui Putin ar urma să se concentreze din nou asupra Kievului, de unde forţele ruse s-au retras la începutul invaziei, după ce iniţial au încercat să avanseze spre capitală.

"Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est", a declarat el pentru The Economist. "Este inima Ucrainei şi ştim rolul cheie pe care îl va juca apărarea capitalei în viitor".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici