Germania îndeamnă sistemul de plăţi al UE să salveze acordul nuclear cu Iran, fără Statele Unite

Europa trebuie să instituie sisteme de plăţi independente de Statele Unite dacă doreşte să salveze acordul nuclear dintre Iran şi principalele puteri, acord care a fost abandonat de preşedintele Donald Trump, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas, informează Reuters.

614 afișări
Imaginea articolului Germania îndeamnă sistemul de plăţi al UE să salveze acordul nuclear cu Iran, fără Statele Unite

Germania îndeamnă sistemul de plăţi al UE să salveze acordul nuclear cu Iran, fără Statele Unite

"De aceea este indispensabil să consolidăm autonomia europeană prin crearea de canale de plată independente de Statele Unite, de un Fond Monetar European şi de un sistem SWIFT independent", a scris Maas în cotidianul Handelsblatt.

"În fiecare zi, înţelegerea actuală este mai bună decât o criză extrem de gravă care altfel ar ameninţa Orientul Mijlociu", a adăugat el în articolul care urmează să fie publicat miercuri.

Reţeaua globală de plată SWIFT din Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacţiilor transfrontaliere din lume, a eliminat Iranul în 2012, după ce Statele Unite şi UE au convenit să impună sancţiuni Republicii Islamice asupra activităţilor sale nucleare.

Acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale a ridicat sancţiunile internaţionale. În schimb, Iranul a fost de acord cu restricţiile privind activităţile sale nucleare, sporind timpul necesar pentru a produce o bombă atomică. Mult timp Iranul a negat că are o astfel de intenţie.

Trump a retras Statele Unite din acord, semnat înainte de preluarea mandatului, numindu-l profund eronat şi impunând noi sancţiuni Iranului la începutul acestei luni.

Puterile europene s-au luptat pentru a se asigura că Iranul obţine beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în înţelegere. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil, multe firme europene fiind prudente în urma sancţiunilor financiare impuse de SUA.

Iranul a cerut Europei săptămâna aceasta să accelereze eforturile de salvare a acordului nuclear după ce grupul petrolier francez Total s-a retras oficial dintr-un proiect major.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici