Gruparea Stat Islamic difuzează imagini din New York, însoţite de ameninţări. REACŢIA primarului Bill de Blasio - VIDEO

Gruparea teroristă Stat Islamic a difuzat o nouă înregistrare video de propagandă, în care sărbătoreşte atentatele de vineri seara de la Paris şi prezintă imagini din New York, în timp ce militanţii fac ameninţări vagi la adresa Franţei şi Statelor Unite, relatează NBC New York în pagina online.

20836 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic difuzează imagini din New York, însoţite de ameninţări. REACŢIA primarului Bill de Blasio - VIDEO

Gruparea Stat Islamic difuzează imagini din New York, însoţite de ameninţări

Înregistrarea video conţine imagini din Times Square şi Herald Square, care au fost iniţial publicate în aprilie.

Aproximativ 19 secunde din filmuleţul de cinci minute şi jumătate prezintă imagini din New York.

Pe lângă SUA, înregistrarea menţionează Franţa şi Marea Britanie, dar nu include ameninţări specifice împotriva celor două ţări.

Astfel, în înregistrarea difuzată miercuri apar luptători care vorbesc limba franceză şi arabă, inclusiv un copil, în timp ce discută despre operaţiunea "de succes" din Paris, de săptămâna trecută.

Prezenţa poliţiei a fost sporită în New York după atentatele de vineri de la Paris, în special în zone aglomerate precum Grand Central Terminal, dar şi în apropierea unor posibile ţinte ca teatrele şi magazinele.

Cel puţin 129 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute rănite, într-o serie de atentate comise vineri seara în mai multe zone din Paris. Terorişti sinucigaşi s-au aruncat în aer, vineri seară, în faţa arenei "Stade de France" din Paris, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, în centrul capitalei Franţei. Circa 85 de persoane au fost ucise în sala de concerte Bataclan.

Autorităţile din New York cunosc imaginile difuzate de SI, dar susţin că nu există nicio ameninţare

Autorităţile din New York consideră că nu există "nicio ameninţare specifică şi credibilă la adresa oraşului", în pofida unei noi înregistrări video a grupării teroriste Stat Islamic, care sugerează că metropola americană este o potenţială ţintă a unor atacuri similare celor de la Paris.

"Nu există nicio ameninţare specifică şi credibilă la adresa oraşului New York", a declarat primarul Bill de Blasio miercuri, relatează Reuters în pagina online. El i-a încurajat pe locuitori să îşi desfăşoare activităţile în mod normal, dar să fie atenţi.

Comisarul de poliţie William Bratton a fost de acord cu primarul, în cadrul unei conferinţe de presă comune în Times Square, adăugând că nu există nimic nou în această înregistrare, despre care a afirmat că pare să fi fost "realizată în grabă".

Înregistrarea difuzată de gruparea Stat Islamic, care durează aproape şase minute, include o scenă care pare să prezinte un atacator sinucigaş în timp ce se pregăteşte de un atentat şi se încheie la jachetă, potrivit organizaţiei de monitorizare a reţelelor militante SITE Intelligence Group.

Filmuleţul prezintă de asemenea imagini cu Times Square şi Herald Square, două obiective din Manhattan preferate de turişti, precum şi un atacator sinucigaş care pare să ţină un detonator. Majoritatea imaginilor sunt însă cu Parisul şi preşedintele francez, Francois Hollande.

"Imaginile cu New Yorkul prezentate în înregistrarea video a SI au fost luate dintr-un film difuzat de grupare în aprilie. Deşi New Yorkul este şi a fost o ţintă pentru SI, înregistrarea de astăzi nu induce panică", a declarat Rita Katz, directorul SITE.

Primarul De Blasio a precizat că cei 35.000 de poliţişti din New York, cea mai mare forţă de poliţie din SUA, lucrează neîncetat pentru a menţine oraşul sigur.

"Chiar săptămâna aceasta am iniţiat prima etapă a noului Comandament de reacţie la situaţii critice, care va ajunge la 500 de poliţişti ce se vor dedica activităţilor antiteroriste", a afirmat el.

Noua unitate va activa pe lângă programul antiterorism deja existent, din care fac parte 1.000 de ofiţeri, a precizat poliţia.

O purtătoare de cuvânt a FBI a afirmat la rândul său că Biroul Federal de Investigaţii este la curent cu informaţiile privind noua înregistrare video şi cu "ameninţările teroriste la adresa New Yorkului" şi va efectua o investigaţie completă.

Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatele comise vineri seara la Paris, soldate cu 129 de morţi, care au amintit locuitorilor din New York de atentatele de la 11 septembrie 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici