INCIDENT Turcia-Rusia: Putin, "pe deplin mobilizat" să lupte împotriva ameninţării reprezentate de Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin este pe deplin mobilizat să lupte împotriva a ceea Kremlinul consideră o ameninţare fără precedent din partea Turciei, în urma doborârii unui avion rus de război de către un avion turc de tip F-16, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, relatează Reuters online.

4661 afișări
Imaginea articolului INCIDENT Turcia-Rusia: Putin, "pe deplin mobilizat" să lupte împotriva ameninţării reprezentate de Turcia

INCIDENT Turcia-Rusia: Putin, "pe deplin mobilizat" să lupte împotriva ameninţării reprezentate de Turcia (Imagine: Hepta/ Mediafax)

În declaraţii care subliniază cât de furios este în continuare Kremlinul din cauza incidentului, Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, a catalogat comportamentul forţelor aeriene turce drept o "nebunie absolută" şi a apreciat că modul în care Ankara a gestionat ulterior criza îi aminteşte de "teatrul absurdului".

"Nimeni nu are dreptul să doboare, ca un trădător, un avion rus pe la spate", a declarat Peskov pentru emisiunea "Ştirile de sâmbătă", catalogând probele prin care turcii au vrut să arate că bombardierul rus de tip Su-24 a încălcat spaţiul aerian al Turciei drept "desena animate".

Alt semn al tensiunilor de după doborârea avionului rusesc, marţi, şi uciderea unuia dintre piloţi, este faptul că Ministerul turc de Externe i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii turci să-şi amâne toate călătoriile neesenţiale în Rusia.

Peskov a declarat că această criză l-a determinat pe Putin, ai cărui miniştri pregătesc măsuri de retorsiune împotriva Turciei, să se "mobilizeze" în modul în care o armată o face în perioade de tensiuni.

"Preşedintele este mobilizat, pe deplin mobilizat, mobilizat în măsura în care circumstanţele o cer", a subliniat Peskov.

"Circumstanţele sunt fără precedent. Mănuşa aruncată Rusiei este fără precedent. Atunci, natural, reacţia este pe măsura ameninţării", a continuat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Turcia nu îşi va cere scuze pentru doborârea avionului rusesc, dar a declarat sâmbătă că incidentul l-a întristat şi că summitul pe tema modificărilor climatice de la Paris ar putea să reprezinte o şansă pentru repararea relaţiilor cu Moscova.

"Confruntarea nu va aduce fericire nimănui. Tor atât cât de importantă este Rusia pentru Turcia, este Turcia importantă pentru Rusia", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, în oraşul Baliksehir (vest).

Peskov a spus că Putin este la curent cu solicitarea turcă de a se întâlni cu Erdogan în marja Conferinţei de la Paris, dar nu a oferit niciun iniciu dacă o asemenea întâlnire va avea loc sau nu.

El a dezminţit informaţii din presa turcă potrivit cărora Moscova şi Ankara au încheiat un acord prin care avioanele lor să nu mai zboare în zona frontierei siriano-turce, afirmând că relaţiile militare între cele două ţări au fost întrerupte, iar un "telefon roşu" menit să fie folosit pentru a evita neînţelegeri între piloţii ruşi şi turci a fost demontat.

Potrivit agenţiei ruse de ştiri Tass, Peskov a vorbit şi despre modul în care fiul lui Erdogan are un "anumit interes" în industria petrolieră. Putin a declarat că petrol de pe teritoriul sirian aflat sub controlul Statului Islamic (SI) se îndreaptă către Turcia.

Erdogan a evocat o calomnie şi a cerut oricui face asemenea acuzaţii să-şi susţină vorbele cu probe.

Peskov a mai declarat că a "notat" că noul ministru turc al Energiei, Berat Albayrak, este ginerele lui Erdogan.

El a adăugat că până la 200.000 de cetăţeni turci s-ar putea afla pe teritoriul rus. "Ceea ce este important este ca toată lumea care este capabilă să îşi folosească influenţa pentru a garanta cel puţin o anumită predictibilitate în tiparul comportamental al Turciei", a îndemnat Peskov.

"Avioanele ruseşti nu ar trebui să fie doborâte niciodată", a avertizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici