Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie a celui mai mare vulcan din Islanda

Industria aviatică din Europa a fost avertizată cu privire la posibilitatea perturbării traficului aerian din cauza activităţii înregistrate la cel mai mare sistem vulcanic din Islanda, Bardarbunga, situat în sud-vestul ţării, relatează Sky News.

1624 afișări
Imaginea articolului Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie a celui mai mare vulcan din Islanda

Industria aviatică, avertizată privind posibila erupţie a celui mai mare vulcan din Islanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mişcări seismice intense au fost înregistrate la vulcanul Bardarbunga din Islanda în ultimele trei zile, dar deocamdată nu există indicii clare privind o eventuală erupţie. Biroul Meteorologic din Islanda a ridicat nivelul de risc pentru aviaţie la portocaliu, nivelul patru pe o scară cu cinci trepte. Biroul a precizat într-un comunicat că luni dimineaţă s-a înregistrat cel mai puternic seism din regiune, din 1996 până în prezent.

"Întrucât dovezile privind mişcările magmei la mai puţin de zece kilometri adâncime înseamnă o probabilitate crescută de erupţie vulcanică, codul pentru aviaţie la Bardarbunga a fost modificat la portocaliu", a afirmat Biroul Meteorologic.

"În prezent, nu există indicii privind o erupţie, dar nu se poate exclude ca activitatea curentă să ducă la o erupţie sub-glacială explozivă, determinând inundaţii şi emisii de cenuşă", a menţionat sursa citată, adăugând că "situaţia este monitorizată îndeaproape".

Vulcanul Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul ţării. Potrivit seismologului Martin Hensch, în cazul unei erupţii, cel mai mare risc ar fi valurile de inundaţii provocate de izbucnirea lavei sub gheţar.

În 2010, un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile. Peste zece milioane de persoane au fost afectate de acest eveniment.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici