Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO

România s-a oferit să găzduiască şi coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de militari, în cadrul măsurilor de disuasiune luate în raport cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

5531 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Miniştrii Apărării ai statelor NATO vor aproba marţi trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.

Cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării se va analiza şi o propunere a României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, circa 5.000 de militari, în cadrul măsurilor menite să descurajeze Rusia, a declarat Stoltenberg.

"Vom decide crearea unei brigăzi cu baza în România, la care vor participa militari români şi bulgari, într-un cadru care va permite antrenarea alături de alţi aliaţi", a explicat ulterior Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO.

"Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. Dar Alianţa va continua să protejeze statele membre de orice ameninţare", a dat asigurări Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cer de mult timp consolidarea prezenţei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei. "Alianţa Nord-Atlantică a luat măsuri solide pentru protejarea naţiunilor noastre şi pentru a contribui la stabilitatea regională. Dar provocările continuă. De aceea, trebuie să avem măsuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezenţei în partea de est a Alianţei. Acum discutăm dimensiunile, scopul şi componenţa forţei militare. La recomandările experţilor noştri, se va decide mobilizarea a patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia. Această decizie va transmite un semnal clar: că Alianţa este pregătită să apere orice aliat", a declarat Jens Stoltenberg.

Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei.

Săptămâna trecută, surse diplomatice afirmau că Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi. În pofida demonstraţiilor de forţă prin organizarea de exerciţii militare în Europa de Est, Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară au anunţat participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. Washingtonul caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente să contribuie. "Aliaţii europeni au motive să nu se implice. Sunt deja implicaţi în alte operaţiuni, în Europa, în Africa, în Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri", a declarat un diplomat NATO. "Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic", dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER), cu sediul la Londra. "Summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul din mandatul preşedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor să fie un succes. Se vor asigura că va fi găsită a patra ţară care să contribuie, posibil Canada", declara un diplomat polonez.

Statele Unite au anunţat în martie că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenţă militară permanentă în România, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma în martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce era un avertisment adresat Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici