Lucrătorii din salubrizarea publică a Parisului ameninţă cu o „grevă olimpică”

Un sindicat francez important a avertizat joi că operatorii de colectare a deşeurilor din Paris ar putea intra în grevă în timpul verii, ceea ce ar putea duce la acumularea de gunoaie pe străzi în timpul Jocurilor Olimpice.

79 afișări
Imaginea articolului Lucrătorii din salubrizarea publică a Parisului ameninţă cu o „grevă olimpică”

Lucrătorii din salubrizarea publică a Parisului ameninţă cu o „grevă olimpică”

Potrivit filialei sindicale CGT, care îi reprezintă pe colectorii de deşeuri, potenţialele greve ar putea începe în luna mai şi ar putea persista între 1 iulie şi 8 septembrie. Acest interval de timp cuprinde durata Jocurilor Olimpice, programate între 26 iulie 26 şi 11 august.

Colectorii de gunoi din regiunea Parisului solicită 400 de euro în plus pe lună, împreună cu o primă unică de 1.900 de euro pentru cei care sunt de serviciu în timpul Jocurilor Olimpice. „Vom da tot ce avem mai bun din noi şi vrem ca acest lucru să fie luat în considerare", a declarat pentru AFP Nabil Latreche, membru al sindicatului CGT-FTDNEEA.

„Poliţia municipală primeşte o primă şi noi avem acelaşi angajator. Şi noi vom avea un volum de muncă excesiv cu cele 15 milioane de turişti care sunt aşteptaţi", a spus Latreche. Primăria Parisului a luat în considerare posibilitatea de a oferi bonusuri etapizate pentru cei care colectează deşeurile, cu sume variind de la zero până la 1.200 de euro, a precizat el.

Primăria a informat AFP că bonusurile anunţate anterior în aprilie, cuprinse între 600 şi 1.900 de euro pentru angajaţii implicaţi în Jocurile Olimpice, vor fi aplicabile şi în cazul colectorilor de deşeuri.

Primăria a precizat că CGT s-a retras din negocieri după ce a descoperit că nivelurile de plată vor depinde de volumul de muncă suplimentar pe care persoanele trebuie să şi-l asume.

O întâlnire programată între viceprimarii din Paris şi CGT este planificată pentru săptămâna viitoare. Latreche a menţionat că anumiţi gunoieri au fost nevoiţi să îşi anuleze vacanţele din cauza absenţei personalului suplimentar recrutat.

Gunoierii au organizat o grevă pe 24 aprilie, însă nu au primit nicio concesie, a informat sindicalistul pentru AFP. În luna martie a anului trecut, o grevă de trei săptămâni a gunoierilor care protestau împotriva controversatei reforme a pensiilor a preşedintelui Emmanuel Macron a dus la acumularea a peste 10.000 de tone de deşeuri pe străzile Parisului, în momentul de vârf.

Imaginile care înfăţişează grămezi impunătoare de gunoaie, unele dintre ele atingând mai mulţi metri înălţime, au atras atenţia la nivel mondial.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici