Oficial afgan: Spitalul organizaţiei Medici fără Frontiere atacat de SUA era o bază a talibanilor

Spitalul din Kunduz administrat de organizaţia Medici fără Frontiere, vizat de un raid aerian american soldat cu 19 morţi, era o bază a insurgenţilor talibani, acuză guvernatorul provincial, Hamdullah Danishi, citat de site-ul cotidianului The Washington Post.

28597 afișări
Imaginea articolului Oficial afgan: Spitalul organizaţiei Medici fără Frontiere atacat de SUA era o bază a talibanilor

Oficial afgan: Spitalul organizaţiei Medici fără Frontiere atacat de SUA era o bază a talibanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Spitalul administrat de organizaţia Medici fără Frontiere era o bază a rebelilor talibani, folosită pentru organizarea şi lansarea de atacuri", a declarat Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz, situată în nord-estul Afganistanului.

"Pot spune cu certitudine de sută la sută că spitalul era folosit de talibani. Spitalul are o curte mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat ceva vreme atacurile care erau lansate de acolo cu armament uşor şi greu, acum s-a ripostat", afirmă Danishi.

Organizaţia Medici fără Frontiere a respins din nou, duminică, acuzaţiile privind prezenţa vreunui insurgent taliban în spital în momentul raidului aerian american, argumentând însă că, indiferent dacă ar fi fost rebeli în unitatea medicală, aceştia aveau statutul de pacienţi. "Toate porţile curţii spitalului erau închise; nu era nimeni altcineva în afară de membri ai personalului şi pacienţi. Este important să se ţină cont de faptul că, potrivit legislaţiei umanitare, orice persoană rănită tratată într-un spital este considerată pacient, deci personal noncombatant, indiferent de ce parte a luptat anterior", a comunicat organizaţia umanitară internaţională.

De altfel, în urma incidentului, fundaţia Medici fără Frontiere a anunţat suspendarea activităţilor în oraşul Kunduz.

Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost rănite după ce aviaţia militară americană a bombardat din greşeală, sâmbătă dimineaţă, un spital din oraşul afgan Kunduz administrat de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajaţi medicali şi şapte pacienţi, inclusiv trei copii.

"Bombardamentul reprezintă o gravă încălcare a legislaţiei umanitare internaţionale", a comunicat organizaţia medicală. "Numeroşi pacienţi şi membri ai personalului medical sunt în continuare dispăruţi. Bilanţul acestui bombardament teribil ar putea creşte", subliniază asociaţia umanitară, precizând că raidurile aeriene au continuat chiar şi după ce s-a transmis că a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanţi ai organizaţiei, bombardamentul ar putea fi încadrat la crime de război.

Armata americană a confirmat că efectua raiduri aeriene în Kunduz, vizând insurgenţi talibani. "Bombardamentul a vizat persoane care ameninţau forţele coaliţiei. Este posibil ca raidul să fi provocat daune colaterale la o unitate medicală", a declarat colonelul Brian Tribus, un purtător de cuvânt militar american, precizând că a fost declanşată o investigaţie în acest caz.

Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul să fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi Alianţa Nord-Atlantică au prezentat scuze pentru incident, iar Pentagonul a declanşat o anchetă în acest caz.

Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost "victime colaterale" ale unui raid aerian american efectuat în provincia Logar, în estul Afganistanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici