Petro Poroşenko acuză Rusia că a trimis trei convoaie militare în estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat luni Rusia că a trimis trei "convoaie militare" în estul separatist prorus al ţării, cu câteva ore înainte de întâlnirea pe care o va avea la Berlin cu Angela Merkel şi Francois Hollande, privind criza ucraineană, relatează AFP în pagina online.

753 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko acuză Rusia că a trimis trei convoaie militare în estul Ucrainei

Petro Poroşenko acuză Rusia că a trimis trei convoaie militare în estul Ucrainei (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

"Săptămâna aceasta, trei mari convoaie militare au traversat frontiera noastră în direcţia Lugansk, Doneţk (capitalele celor două regiuni rebele-n.r.) şi Debalţeve (punct strategic care face legătura între cele două capitale-n.r.)", a declarat Poroşenko, cu ocazia unui marş militar în centrul Kievului, pentru a sărbători 24 de ani de la independenţa Ucrainei.

"Moscova le-a furnizat rebelilor până la 500 de tancuri, 400 de sisteme de artilerie şi 950 de vehicule blindate", a mai afirmat şeful statului ucrainean, fără a preciza despre ce perioadă este vorba.

Până în prezent, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu moartea a aproape 2.100 de militari ucraineni, a precizat Poroşenko, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică.

Preşedinţii francez şi ucrainean, Francois Hollande şi Petro Poroşenko, şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni luni seara, la Berlin, pentru discuţii despre criza ucraineană. Obiectivul oficial al acestei întâlniri este "situaţia din Ucraina şi situaţia implementării măsurilor prevăzute de acordurile de la Minsk".

Este pentru prima dată de la semnarea în februarie a acestor acorduri de pace - în capitala Belarusului, în urma unor negocieri-maraton - când liderii german, francez şi ucrainean se întâlnesc, însă, de această, fără Vladimir Putin.

Acordurile de pace Minsk-2 au permis instaurarea unui armistiţiu, mai mult sau mai puţin respectat, în acest conflict soldat cu aproximativ 6.800 de morţi în 16 luni, dintre care aproximativ 1.500 de la semnarea acestor înţelegeri. Însă o nouă intensificare a tensiunilor a avut loc recent în estul Ucrainei. Kievul şi separatiştii au anunţat lunea trecută moartea a zece persoane, dintre care opt erau civili, şi bombardamente intensive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici