Petro Poroşenko îi cere lui Vladimir Putin să exercite presiuni asupra rebelilor proruşi

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a cerut miercuri omologului său rus, Vladimir Putin, să exercite presiuni asupra rebelilor proruşi, pentru a pune capăt confruntărilor armate în estul separatist al Ucrainei.

698 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko îi cere lui Vladimir Putin să exercite presiuni asupra rebelilor proruşi

Petro Poroşenko îi cere lui Vladimir Putin să exercite presiuni asupra rebelilor proruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"I-am trimis o scrisoare preşedintelui Putin, iar printre elementele-cheie nu figurează doar cerinţa de a înceta tirurile şi de a respecta acordurile (de pace) de la Minsk, ci şi eliberarea Nadiei Savcenko", pilot militar ucrainean deţinut în Rusia, care o acuză de moartea a doi jurnalişti ruşi, a declarat şeful statului ucrainean, într-un interviu pentru o televiziune poloneză, citat într-un comunicat al preşedinţiei.

În opinia Kievului, care apreciază că Rusia îi controlează sau îi influenţează pe rebeli, încetarea confruntărilor presupune o decizie în acest sens a Kremlinului.

Poroşenko a salutat de asemenea eficacitatea sancţiunilor economice occidentale impuse Rusiei. "Trebuie să creăm condiţiile pentru a forţa Rusia să negocieze şi să-şi îndeplinească angajamentele asumate", a adăugat el.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că îi ajută militar pe separatişti şi că a trimis trupe în estul ţării. Rusia neagă orice implicare directă în acest conflict, care s-a soldat cu peste 5.000 de morţi în nouă luni.

Intensificarea luptelor a determinat Uniunea Europeană şi Statele Unite să ameninţe cu noi sancţiuni Rusia, deja afectată grav.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici