Preşedintele Poloniei critică "tendinţele imperialiste" ale Rusiei, cerând consolidarea prezenţei NATO

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a reiterat, în cursul vizitei în Estonia, solicitarea adresată Alianţei Nord-Atlantice în sensul consolidării prezenţei militare în estul Europei în contextul "tendinţelor imperialiste" ale Rusiei.

1607 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Poloniei critică "tendinţele imperialiste" ale Rusiei, cerând consolidarea prezenţei NATO

Preşedintele Poloniei critică "tendinţele imperialiste" ale Rusiei, cerând consolidarea prezenţei NATO (Imagine: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)

"Forţele aliate trebuie să fie prezente la actualele frontiere ale NATO. Aceasta este propunerea mea, iar partenerii noştri trebuie să o ia în considerare. Avem nevoie de o prezenţă militară suplimentară în această parte a Europei", a declarat Andrzej Duda după întâlnirea pe care a avut-o duminică la Tallinn cu preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik.

"NATO trebuie să se adapteze situaţiei geopolitice actuale, marcată de amplificarea tendinţelor imperialiste ale Rusiei", a spus Duda, potrivit postului CBC.

Liderii statelor central şi est-europene vor cere Alianţei Nord-Atlantice, cu ocazia reuniunii programate în noiembrie la Bucureşti, să găzduiască baze militare permanente, în contextul riscurilor privind o eventuală agresiune a Rusiei, afirma acum o săptămână Krzysztof Szczerski, consilier al preşedintelui Poloniei.

Polonia a cerut de mulţi ani construirea unor baze NATO permanente pe teritoriul său, iar noul preşedinte, Andrzej Duda, a explicat că aceasta va fi o prioritate a mandatului său. Însă state occidentale precum Germania se opun ideii, de teamă să nu amplifice tensiunile cu Rusia.

Andrzej Duda declara recent că Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să trateze Polonia ca "zonă demilitarizată" situată în apropierea Rusiei.

"În prezent, dacă ne uităm la poziţionarea bazelor militare, ... linia finală este reprezentată de Germania. NATO nu a luat încă notă de schimbarea orientării Poloniei dinspre Est spre Vest", afirma Andrzej Duda.

Înaintea summitului NATO programat anul viitor la Varşovia, propunerea privind bazele militare din estul Europei va fi discutată cu ocazia reuniunii de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 3-4 noiembrie.

Liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria vor participa la reuniunea NATO de la Bucureşti, a declarat Krzysztof Szczerski, consilierul pentru Politică externă al preşedintelui polonez.

"Un consens în cadrul NATO va trebui să reflecte într-o măsură mare punctul de vedere al Poloniei", a declarat Szczerski.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în martie, în Polonia - după întrevederea cu omologul său polonez de atunci, Bronisław Komorowski, - că s-a decis organizarea în toamnă, la Bucureşti, a unei reuniuni regionale la nivel de şefi de stat, în pregătirea summitului NATO programat la Varşovia în 2016. "Împreună cu domnul preşedinte Komorovski am convenit să organizăm în toamna acestui an, la Bucureşti, o nouă ediţie a unei întâlniri, la nivel de şefi de state, în formatul care a avut loc în iulie, anul trecut, la Varşovia, un format regional, pe care îl considerăm important şi care întăreşte colaborarea regională şi este un instrument foarte util în pregătirea summitului NATO de la Varşovia din 2016", afirma Klaus Iohannis pe 12 martie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici