LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 785. Zelenski a cerut la reuniunea Consiliului European mai multe sisteme de apărare aeriană / Olanda se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Kiev/ Ucraina spune că Rusia foloseşte mai multe gaze lacrimogene ilegale pe câmpul de luptă

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE la summitul Consiliului European, solicitând asistenţă urgentă în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile zilnice ale Rusiei.
  • Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina.
  • Scholz cere ţărilor UE să trimită mai multe sisteme Patriot în Ucraina, potrivit Deutsche Welle.
  • Ucraina spune că Rusia foloseşte mai multe gaze lacrimogene ilegale pe câmpul de luptă.
4700 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 785. Zelenski a cerut la reuniunea Consiliului European mai multe sisteme de apărare aeriană / Olanda se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Kiev/ Ucraina spune că Rusia foloseşte mai multe gaze lacrimogene ilegale pe câmpul de luptă

UPDATE AIEA raportează o tentativă de atac cu drone chiar lângă centrala nucleară Zaporojie

Centrul de instruire al Centralei Nucleare Zaporojie a fost vizat de o "tentativă de atac cu drone" pe 18 aprilie, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). AIEA a precizat că nu au fost raportate victime sau pagube.

UPDATE Oficial UE: G7 ia în considerare utilizarea activelor ruseşti îngheţate ca garanţie pentru împrumuturile acordate Ucrainei

Oficial UE: G7 ia în considerare utilizarea activelor ruseşti îngheţate ca garanţie pentru împrumuturile acordate Ucrainei.

UPDATE Ucraina şi Republica Cehă încep negocierile pentru un acord bilateral de securitate

Kievul încearcă să semneze acorduri similare cu cât mai mulţi aliaţi occidentali, în timp ce luptă împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

UPDATE FMI: Ucraina are nevoie de un sprijin bugetar de 42 de miliarde de dolari pentru 2024

Vorbind la Washington, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că este "încrezătoare" că acest lucru va fi realizat, dar a adăugat că pentru a rezolva pe deplin problemele economice ale ţării va fi nevoie de încetarea invaziei totale a Rusiei.

UPDATE Democraţii din Camera Reprezentanţilor din SUA susţin proiectele de lege ale lui Johnson privind ajutorul extern

"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că proiectul de lege privind securitatea naţională va trece linia de sosire", a declarat Hakeem Jeffries, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor. "Nu este vorba de pachetul de ajutor extern al lui Johnson. Este pachetul de ajutor extern al Americii în ceea ce priveşte satisfacerea nevoilor noastre de securitate naţională."

UPDATE Zelenski se întâlneşte la Kiev cu vicecancelarul german pentru a discuta despre apărarea aeriană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o întrevedere cu vicecancelarul german Robert Habeck în timpul vizitei acestuia din urmă la Kiev, la 18 aprilie.

UPDATE Scholz speră ca ţările NATO să poată livra încă 6 Patriots Ucrainei

Există şase sisteme Patriot suplimentare în ţările NATO care ar putea fi livrate Ucrainei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la 18 aprilie, după un summit special al Consiliului European de la Bruxelles.

UPDATE Cetăţenii slovaci strâng 1,6 milioane de dolari pentru iniţiativa privind muniţia cehă, după ce guvernul a refuzat să contribuie

Cetăţenii slovaci au strâns peste 1,6 milioane de dolari în trei zile pentru iniţiativa cehă privind muniţia, după ce premierul slovac Robert Fico a refuzat să contribuie la campania de ajutorare a Ucrainei.

UPDATE Reuters: Kremlinul restricţionează călătoriile oficialilor din cauza temerilor legate de secretul de stat

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) exercită presiuni asupra tuturor ministerelor guvernamentale, de teama că oficialii ar putea fi prinşi în capcană în străinătate şi forţaţi să divulge secrete de stat.

UPDATE Oficiali: Bărbat suspectat că a ajutat la planificarea atacului asupra lui Zelenski arestat în Polonia

Un bărbat suspectat că a ajutat serviciile ruse de informaţii să planifice o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost arestat în Polonia, au declarat joi procurorii polonezi şi ucraineni.

Cetăţeanul polonez, numit doar Pawel K., este suspectat că a furnizat informaţii serviciilor secrete militare ruse şi că „a ajutat forţele speciale ruse să planifice o posibilă tentativă de asasinat” împotriva lui Zelenski, se arată într-un comunicat al procurorilor polonezi.

UPDATE Ministru: Danemarca va cumpăra primul ajutor militar pentru Ucraina de la un producător ucrainean

Danemarca a devenit prima ţară care a cumpărat arme şi echipamente pentru forţele armate ucrainene de la un producător autohton, ca parte a unui pachet de ajutor militar, a anunţat pe 18 aprilie ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin.

UPDATE Vicecancelarul german vizitează Kievul, iar delegaţia germană promite livrarea în curând a noului IRIS-T

Robert Habeck, care este, de asemenea, ministrul german al economiei şi mediului, a fost însoţit de Helmut Rauch, şeful companiei germane Diehl Defense, care produce sistemele de apărare aeriană IRIS-T.

UPDATE Zelensky: Ucraina va produce 10 obuziere Bohdana în această lună

Numărul tot mai mare de Bohdana produse de Ucraina face parte dintr-un efort mai amplu de creştere a producţiei interne de armament, pe fondul incertitudinii crescânde legate de ajutorul militar din partea SUA.

UPDATE Ucraina introduce pene de curent programate în 3 regiuni, pe fondul atacurilor ruseşti

Pene de curent programate au fost introduse în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk şi Doneţk după recentele atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina, a anunţat Ministerul Energiei la 18 aprilie.

UPDATE Borrell cere statelor UE să trimită sisteme antirachetă în Ucraina.

"Avem Patriots, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le (scoatem) din cazărmile noastre, unde se află pentru orice eventualitate, şi să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii", a declarat Josep Borrell reporterilor după o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Grupului celor şapte (G7) pe insula Capri.

UPDATE Bloomberg: Exporturile ruseşti de motorină continuă să scadă pe fondul atacurilor cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol

Potrivit Kpler, Rusia a exportat aproximativ 740.000 de barili de ţiţei pe zi în cele 10 zile care au precedat 13 aprilie, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din ultimii patru ani.

UPDATE Informaţii militare: Ucraina distruge lansatoare de rachete şi staţii radar la aerodromul militar rusesc din Crimeea

Ucraina a distrus mai multe unităţi de echipament militar într-un atac asupra unui aerodrom militar rusesc din Dzhankoi, în Crimeea, la 17 aprilie, au anunţat serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR).

UPDATE Întâlnire între Trump şi preşedintele polonez Duda pentru a discuta despre Ucraina

Trump şi Duda "au discutat despre războiul dintre Rusia şi Ucraina, despre conflictul cu Israelul în Orientul Mijlociu şi despre multe alte subiecte care au legătură cu ajungerea la pacea mondială", se arată într-un comunicat, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Cel puţin 543 de copii au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului

Cel puţin 1.839 de copii au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, a raportat Biroul Procurorului General al Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit calculelor procurorilor,cel puţin 543 au fost ucişi şi 1.296 de copii au suferit răni de diferite grade de gravitate.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, 529, au fost înregistrate în regiunea Doneţk.

UPDATE Rusia acuză Ucraina de atac cu drone asupra centralei nucleare din Zaporojie

Oficialii instalaţi de Rusia la conducerea centralei nucleare din Zaporojie au acuzat Ucraina de lansarea unui atac cu drone asupra centrului de instruire al centralei, scrie Sky News.

Uzina a adăugat că nu au existat pagube şi că nimeni nu a fost rănit. 

UPDATE Ucraina doboară 13 drone ruseşti într-un atac aerian desfăşurat peste noapte

Ucraina afirmă că a doborât 13 drone Shahed, de fabricaţie iraniană, în timpul unui asalt aerian rusesc în cursul nopţii.

Acestea au fost interceptate de unităţile antiaeriene ucrainene din regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Poltava, Vinnytsia, Khmelnytskyi, Ternopil şi Ivano-Frankivsk, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene, scrie Sky News.

UPDATE Ţările UE au reiterat sprijinul pentru Ucraina în cadrul summitului de la Bruxelles

La 17 aprilie, liderii UE au convenit să pună în aplicare noi restricţii împotriva Iranului după recentul atac cu rachete şi drone împotriva Israelului, în cadrul primei zile a summitului care are loc la Bruxelles. 

Participanţii la summit şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul deplin pentru Ucraina, condamnând recentele atacuri ale Rusiei împotriva civililor şi a infrastructurii civile şi critice din Ucraina, inclusiv în sectorul energetic. De asemenea, liderii UE au îndemnat să furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, muniţie de artilerie şi rachete, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE Reuters: Ucraina spune că Rusia foloseşte mai multe gaze lacrimogene ilegale pe câmpul de luptă

Forţele ruseşti au crescut utilizarea de gaze lacrimogene interzise pe câmpul de luptă, a declarat colonelul Serhii Pakhomov, şeful interimar al forţelor militare ucrainene de apărare atomică, biologică şi chimică, într-un interviu pentru Reuters.

Oficialii militari ucraineni au declarat anterior că Rusia desfăşoară arme chimice pe câmpul de luptă, încălcând Protocolul de la Geneva din 1925. Folosirea gazului antirevoltă în război este, de asemenea, interzisă în cadrul Convenţiei privind armele chimice din 1997, la care Rusia este semnatară.

UPDATE Josep Borrell: Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă în Ucraina

UPDATE Scholz cere ţărilor UE să trimită mai multe sisteme Patriot în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri liderilor UE să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, în contextul în care Kievul a declarat că a rămas fără armament pentru a face faţă invaziei ruseşti.

Scholz a subliniat urgenţa unei acţiuni imediate în cadrul unui summit al liderilor UE de la Bruxelles.

,,Acum este vorba de a face acest lucru rapid şi nu la un moment dat în viitor", a declarat liderul german, potrivit Deutsche Welle.

La sfârşitul săptămânii trecute, Germania a decis livrarea unui sistem de apărare Patriot pentru Ucraina. 

UPDATE Ucraina va participa la cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică al NATO

Reprezentanţi ucraineni vor participa la cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică CCDCOE Locked Shields al NATO, care va avea loc în Estonia. Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a anunţat acest lucru pe Facebook, relatează Ukrinform.

"Reprezentanţii Ucrainei vor participa la Locked Shields 2024 - cel mai mare exerciţiu realist de apărare cibernetică din lume, care subliniază angajamentul comunităţii globale de a combate ameninţările cibernetice. Organizat de Centrul de Excelenţă NATO pentru Cooperare în domeniul Apărării Cibernetice (NATO CCDCOE), acest exerciţiu anual depăşeşte exerciţiile cibernetice tradiţionale, reunind experţi din diverse domenii pentru a contracara ameninţările cibernetice", se arată în comunicat.

În acest an, aproximativ 4.000 de experţi din peste 40 de ţări îşi vor uni forţele într-un mediu simulat în timpul exerciţiului "Locked Shields" pentru a proteja infrastructura unei naţiuni fictive şi a ţării sale.

UPDATE Rutte se oferă să cumpere sisteme Patriot de la aliaţi pentru Ucraina

Premierul Olandei, Mark Rutte, s-a oferit să cumpere sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la aliaţi pentru a le trimite în Ucraina, potrivit The Guardian.

Intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene continuă să evidenţieze lipsa tot mai mare de sisteme de apărare aeriană suficiente.

"Ştim că multe ţări stau pe grămezi mari de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze direct", a declarat Rutte după ce a sosit la summitul de două zile al liderilor UE de la Bruxelles.

"Putem să le cumpărăm de la ei, le putem livra Ucrainei, avem banii disponibili. Este crucial".

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, de asemenea, aliaţii să îşi intensifice eforturile pentru a furniza Kievului sisteme suplimentare de apărare aeriană.

"Realitatea este că, bineînţeles, avem sisteme disponibile care sunt suficient de mari pentru a ne permite să livrăm semnificativ mai mult Ucrainei în ceea ce priveşte apărarea aeriană în general şi... exact la asta lucrăm", a adăugat el.

Urgenţa aprovizionării cu apărare antiaeriană a fost subliniată de un atac cu rachete ruseşti împotriva oraşului Cernihiv, miercuri dimineaţa, care a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit 60. Loviturile anterioare din ultimele săptămâni au provocat pagube importante reţelei energetice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE la summitul Consiliului European, solicitând asistenţă urgentă în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile zilnice ale Rusiei.

În timpul unui discurs prin teleconferinţă către liderii ţărilor UE, Zelenski a început prin a menţiona atacul recent de la Cernihiv, care s-a soldat cu un număr semnificativ de victime şi cu pagube importante în ceea ce priveşte infrastructura civilă.

"Acesta reflectă principala noastră nevoie actuală: nevoia de apărare aeriană", a declarat Zelenski. El a subliniat că astfel de atacuri au loc în fiecare zi.

Zelenski a remarcat diferenţa dintre ajutorul acordat Ucrainei faţă de Israel, subliniind că, în timp ce Ucraina îşi apără singură spaţiul aerian, ţările aliate au doborât împreună aproape toate dronele şi rachetele trase de Iran asupra Israelului în urmă cu câteva zile.

"Cerul nostru ucrainean şi cerul vecinilor noştri merită acelaşi nivel de securitate", a spus el.

Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru decizia recentă a Germaniei de a furniza sisteme suplimentare de apărare aeriană şi rachete Patriot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici