LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 784. Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra oraşului Ceasiv Iar, „ultima fortăreaţă” a regiunii Doneţk / BBC oferă cifrele reale ale pierderilor de vieţi omeneşti în tabăra rusă / Atacul de la Cernihiv a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit peste 60

  • Dacă forţele ruse vor captura oraşul asediat Ceasiv Iar, acest lucru le va permite să lanseze ofensive împotriva altor oraşe din regiunea Doneţk.
  • Ucraina va convoca Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre apărarea cerului ucrainean şi furnizarea de sisteme de apărare aeriană.
  • Comisia de Informaţii a SUA cere aprobarea imediată a pachetului de ajutor pentru Ucraina, pe fondul situaţiei critice de pe front.
  • Atacul cu rachete ruseşti de la Cernihiv a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit peste 60, inclusiv copii.
  • ISW avertizează SUA că o cădere a Ucrainei ameninţă graniţele NATO din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia.
  • NATO se va reuni vineri pentru discuţii privind furnizarea de muniţie suplimentară Ucrainei, informează Sky News.
2852 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 784. Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra oraşului Ceasiv Iar, „ultima fortăreaţă” a regiunii Doneţk / BBC oferă cifrele reale ale pierderilor de vieţi omeneşti în tabăra rusă / Atacul de la Cernihiv a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit peste 60

UPDATE Ucraina va primi săptămâna viitoare 1,6 miliarde de dolari de la UE în cea de-a doua tranşă de ajutor financiar

Prima tranşă de 4,5 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari) a fost acordată Ucrainei la 20 martie.

UPDATE Belgia şi Cehia cer UE să intervină împotriva ingerinţelor Rusiei în alegeri

La 17 aprilie, guvernele Belgiei şi Cehiei au trimis o scrisoare celorlalţi lideri UE în care solicită noi măsuri restrictive împotriva Rusiei în legătură cu activităţile de dezinformare ale acesteia în cadrul blocului european.

UPDATE Biden îşi exprimă sprijinul pentru proiectele de lege ale lui Johnson privind ajutorul extern

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat la 17 aprilie că "susţine cu tărie" propunerile preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, privind ajutorul extern pentru Ucraina, Israel şi alţi parteneri.

UPDATE Premierul ucrainean se întâlneşte la Washington cu lideri de afaceri americani

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a întâlnit cu lideri de afaceri din SUA la Washington, la 17 aprilie, pentru a discuta despre continuarea cooperării şi despre necesitatea "unui sprijin şi a unui ajutor mai mare pentru a opri inamicul".

UPDATE Biden îndeamnă la adoptarea proiectelor de lege privind ajutoarele în editorialul WSJ: "Nu-l putem lăsa pe Putin să învingă"

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut "leadership şi curaj" la Washington pentru a aproba de urgenţă ajutorul militar pentru Ucraina şi Israel, adăugând că "nu este momentul să ne abandonăm prietenii", într-un editorial publicat pe 17 aprilie.

Biden salută acordurile de aprobare a ajutorului pentru Israel şi Ucraina şi declară că va semna legea de îndată ce va fi aprobată.
 

UPDATE Johnson spune că votul asupra proiectelor de lege privind ajutorul extern pentru Ucraina şi Israel va avea loc pe 20 aprilie

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a declarat că merge mai departe cu planul său de a organiza un vot asupra unei serii de proiecte de lege privind ajutorul extern pentru Israel, Ucraina şi Taiwan, în ciuda presiunilor exercitate de republicanii de linie dură, a relatat CNN pe 17 aprilie.

UPDATE NATO se va reuni vineri pentru discuţii privind furnizarea de muniţie suplimentară Ucrainei

Consiliul NATO-Ucraina se va reuni vineri pentru a discuta despre furnizarea de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru Kiev, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Sky News.

Volodimir Zelenski a cerut ca o astfel de reuniune să aibă loc în contextul în care Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniţie, iar finanţarea din partea SUA este blocată în Congres.

UPDATE Şmîhal, după atacul de la Cernihiv: Partenerii au posibilitatea de a oferi Ucrainei protecţia necesară

După atacul cu rachete al trupelor ruseşti asupra infrastructurii civile din Cernihiv, premierul Denis Şmîhal a subliniat că Ucraina lucrează zilnic pentru a primi cât mai curând posibil sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, potrivit unei postări pe canalul Telegram, scrie Ukrinform.

"Partenerii noştri au capacitatea de a oferi Ucrainei protecţia necesară şi sisteme de apărare aeriană critice pentru a opri terorismul rusesc. Lucrăm în fiecare zi pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil", a spus el. 

UPDATE Echipamentul Rusiei se diversifică: Ministrul rus al apărării testează noi echipamente de apărare, inclusiv vehicule robotizate

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a primit peste 30 de "mostre de arme şi echipamente" la Centrul de Congrese şi Expoziţii Patriot din afara Moscovei, a anunţat miercuri Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei de presă rusă TASS, citată de CNBC

Şoigu ar fi testat un nou vehicul de comando robotizat, dând instrucţiuni producătorului să adauge mitraliere la vehicul pentru ca acesta să se poată angaja "în operaţiuni de asalt".

UPDATE Zelenski face apel la mai multe sisteme de apărare aeriană după atacul de la Cernihiv

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că atacul mortal de la Cernihiv nu ar fi avut loc ,,dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană", relatează Sky News

În cadrul unei postări pe platforma X, liderul ucrainean face apel la aliaţii occidentali pentru a primi sisteme de apărare aeriană. ,,Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noştri şi, ca urmare, un sprijin suficient.", a scris acesta pe X. 

UPDATE Rusia pregăteşte o provocare împotriva Ucrainei pentru a o acuza de trafic ilegal de arme în Africa

Serviciile speciale ruse pregătesc o operaţiune specială de informaţii împotriva Ucrainei, care ar avea legătură cu circulaţia ilegală de arme occidentale, anunţă Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării într-o postare pe Facebook

UPDATE Ambasadorul Germaniei face apel la alte ţări să ofere Ucrainei sisteme Patriot după atacul de la Cernihiv

Ambasadorul german în Ucraina, Martin Jaeger, a calificat atacul cu rachete de la Cernihiv, care a avut loc astăzi, drept o teroare asupra populaţiei civile. Acesta a cerut altor ţări să furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot, potrivit unei postări publicate de acesta pe platforma X, scrie Ukrinform.

,,Germania furnizează un sistem Patriot suplimentar. Alţi parteneri trebuie să urmeze", a declarat Jaeger.

UPDATE Kuleba: Atacul de la Cernihiv arată că lipsa de apărare aeriană a dus la moartea civililor

Lipsa de aprovizionare a Ucrainei cu echipamente de apărare antiaeriană din partea aliaţilor occidentali duce la moartea civililor, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia loveşte în infrastructura din regiunea Odesa

Forţele ruse au lovit infrastructura din regiunea Odesa în dimineaţa zilei de 17 aprilie, a anunţat guvernatorul Oleh Kiper., potrivit The Kyiv Independent.

Kiper nu a precizat ce instalaţie de infrastructură a fost lovită în regiunea Odesa.

UPDATE ISW avertizează SUA că o cădere a Ucrainei ameninţă graniţele NATO din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia

UPDATE Ministrul de interne: Atacul cu rachete ruseşti de la Cernihiv a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit peste 60, inclusiv copii

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete asupra oraşului Cernihiv în dimineaţa zilei de 17 aprilie, ucigând cel puţin 13 persoane şi rănind peste 60, inclusiv doi copii, a anunţat ministrul de interne Ihor Klymenko, scrie The Kyiv Independent.

O clădire cu opt etaje a fost distrusă în atac, în timp ce patru clădiri înalte, un spital, o instituţie de învăţământ superior şi zeci de maşini au fost avariate, potrivit lui Kuleba.

UPDATE Comisia de Informaţii a SUA cere aprobarea imediată a pachetului de ajutor pentru Ucraina

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA a cerut Congresului să aprobe de urgenţă un pachet de ajutor pentru Kiev, potrivit unei declaraţii din partea preşedintelui Comitetului Permanent Select al Camerei pentru Informaţii, congresmanul republican Mike Turner şi congresmanul democrat Jim Himes, scrie Ukrinform. 

,,Trebuie să aprobăm acum ajutorul pentru Ucraina. Astăzi, într-o şedinţă clasificată, Comitetul nostru a fost informat despre necesitatea critică de a oferi ajutor militar Ucrainei în această săptămână. Statele Unite trebuie să se opună acum războiului de agresiune al lui Putin, deoarece situaţia Ucrainei pe teren este critică", au declarat Turner şi Himes.

UPDATE Danemarca şi Canada anunţă ajutoare militare noi pentru Ucraina

Danemarca a anunţat un nou pachet de ajutor, în valoare de 313 milioane de dolari, fiind cea de-a 17-a livrare de ajutor militar din partea Danemarcei de la începutul invaziei ruseşti. În martie, Copenhaga a oferit Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de aproximativ 336 de milioane de dolari, scrie The Kyiv Independent.

În următorii cinci ani, Canada va aloca 1,2 miliarde de dolari pentru diverse tipuri de asistenţă militară letală şi neletală pentru Ucraina, potrivit proiectului bugetului de stat al Canadei, informează Ukrinform. 

UPDATE Cel puţin patru oameni au murit în urma unui atac rusesc din nordul Ucrainei

Autorităţile locale spun că sunt şi mai multe persoane rănite. De asemenea, pagubele sunt importante, anunţă ucrainenii.

Atacul a vizat infrastructura civilă, a transmis primarul oraşului Cernihiv. Informaţia a fost confirmată şi de guvernatorul regional Vyacheslav Chaus.

„Inamicul a lovit cu trei rachete aproape în centrul oraşului. Există victime printre civili şi mulţi răniţi", a spus Chaus, potrivit Reuters.

Membrii serviciilor de urgenţă intervin la faţa locului.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra oraşelor ucrainene.

UPDATE BBC verifică bilanţul soldaţilor ruşi care au murit în ultimul an: sunt peste 50 de mii

Bilanţul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina a depăşit pragul de 50.000: numărul în al doilea an de război a fost cu aproape 25% mai mare decât în ​​primul. Actualizarea a fost realizată de BBC Rusia şi grupul media independent Mediazona. În al doilea an de lupte, au murit peste 27.300 de soldaţi ruşi. „Cifra  este de 8 ori mai mare decât ceea ce susţine oficial Moscova. Numărul este probabil mult mai mare”, scrie BBC, vorbind despre o „strategie de tocat carne”.

UPDATE Explozii şi incendii pe aeroportul militar rus din Crimeea

Grupul de monitorizare Crimean Wind relatează că în timpul nopţii au avut loc explozii şi incendii mari în şi în apropierea aeroportului militar rus Djankoi, în Crimeea, o peninsulă anexată unilateral de Moscova, în urmă cu zece ani. Presa ucraineană arată imaginea flăcărilor de la aeroport postată de Crimean Wind. Potrivit locuitorilor, exploziile au avut loc înainte ca alerta de raid aerian să fie anunţată. „Satelitul VIIRS/Suomi NPP a înregistrat şase focare de incendii puternice pe aeroportul militar rus Djankoia. Ora redresării a fost 3.41 dimineaţa, ora Moscovei”, spune Crimean Wind.

UPDATE Kiev, 35 de atacuri într-o singură zi în regiunea Sumî: unul rănit. 13 comunităţi afectate, 218 explozii raportate

Forţele ruse au vizat 13 comunităţi din regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei, în 35 de atacuri separate pe parcursul zilei de 16 aprilie. Acest lucru a fost raportat de administraţia regională, a relatat presa ucraineană, adăugând că o persoană a fost rănită. În ultimele 24 de ore, în regiune au fost semnalate cel puţin 218 explozii.

UPDATE Departamentul de Stat: Avioanele americane nu vor survola cerul Ucrainei

Avioanele americane nu vor survola cerul Ucrainei pentru a se confrunta cu atacurile ruseşti, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Ca răspuns la o întrebare referitoare la declaraţiile lui Volodimir Zelenski, care a cerut aliaţilor occidentali să apere Ucraina în acelaşi mod în care au apărat Israelul în timpul unui atac aerian masiv al Iranului, Miller a declarat că relaţia SUA cu Israelul este "complet diferită" de cea cu Ucraina.

"Avem o relaţie complet diferită cu Ucraina şi Israelul, în sensul că relaţia noastră cu Israelul datează de zeci de ani şi - în ceea ce priveşte un parteneriat de securitate", a declarat Miller. "Ucraina se află pur şi simplu într-o poziţie diferită... Nu suntem în conflict militar armat cu Rusia, ceea ce ar fi necesar pentru ca avioanele americane să se afle pe cerul Ucrainei angajându-se în atacuri ruseşti. Şi nu vom fi în conflict armat direct cu Rusia".

Miller a subliniat că preşedintele Joe Biden a fost clar că Statele Unite nu se vor angaja într-un conflict armat direct cu Rusia, dar rămâne angajat să furnizeze în continuare sisteme de apărare aeriană şi alte ajutoare financiare şi de apărare Ucrainei în viitor.

UPDATE Ucraina va convoca Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre apărarea aeriană

Ucraina va trimite o solicitare de convocare a unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre apărarea cerului ucrainean şi furnizarea de sisteme de apărare aeriană, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

"Am auzit multe în ultimele două zile... despre diferite conflicte în Europa şi Orientul Mijlociu, diferite niveluri de ameninţare şi diferite spaţii aeriene", a declarat Zelenski.

Iranul a efectuat, sâmbătă, un atac aerian masiv asupra Israelului, lansând 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice, potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF). Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au ajutat la doborârea rachetelor şi a dronelor iraniene.

Cel mai mare atac cu drone ar fi implicat drone Shahed, pe care Rusia le lansează zilnic împotriva Ucrainei în întreaga ţară.

"Deşi dronele Shahed şi rachetele balistice sunt aceleaşi... Ameninţări diferite de escaladare. Dar sunt vieţile umane diferite, sunt valorile oamenilor diferite?" a întrebat Zelensk.

"Nu, nu sunt. Noi preţuim fiecare viaţă în mod egal. Trebuie să facem acest lucru. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel".

ŞTIREA INIŢIALĂ

Rusia şi-a intensificat ofensiva asupra Ceasiv Iar după ce a capturat Avdiivka, care se află la aproximativ 50 de kilometri spre sud, iar ritmul de înaintare a scăzut la începutul lunii martie. Aproximativ 800 de persoane au rămas în Ceasiv Iar, potrivit autorităţilor locale.

"Dacă ocupanţii ruşi reuşesc să captureze acest oraş, vor avea ocazia să lanseze o ofensivă asupra Kostiantinivka, Druzhkivka, Kramatorsk şi Sloviansk", a declarat Voloşin pentru Politico.

"Aceste oraşe sunt ultima fortăreaţă a regiunii Doneţk, care se află sub controlul Ucrainei".

Voloşin a continuat să explice că Ceasiv Iar este "înălţimea dominantă din regiune, iar controlul său va permite invadatorilor ruşi" să avanseze spre alte oraşe din regiunea Doneţk.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Kremlinul doreşte ca Ceasiv Iar să fie capturat înainte de 9 mai, ziua în care Rusia sărbătoreşte victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, în scopuri propagandistice.

La 5 aprilie, reprezentanţii propuşi de Moscova au afirmat că trupele ruseşti au intrat în suburbia Ceasiv Iar, dar armata ucraineană a dezminţit ulterior această afirmaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici