Reacţia MAE după ce autorităţile din Transnistria au acuzat că un avion românesc le-a survolat regiunea

MAE precizează, referitor la acuzaţiile transnistrene potrivit cărora un avion românesc a survolat regiunea, că o aeronavă a unei companii private din România a efectuat zboruri pe teritoriul R. Moldova, câştigând o licitaţie internaţională pentru a realiza modelul digital al reliefului R. Moldova.

9829 afișări
Imaginea articolului Reacţia MAE după ce autorităţile din Transnistria au acuzat că un avion românesc le-a survolat regiunea

Reacţia MAE după ce autorităţile din Transnistria au acuzat că un avion românesc le-a survolat regiunea

"În legătură cu situaţia survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave româneşti, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ”5+2”, referitoare la <<deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova>>", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, aparatul de zbor menţionat aparţine unei companii private din România, care a câştigat o licitaţie internaţională pentru a efectua cartografierea şi a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

"Autorităţile române, prin Ambasada de la Chişinău, menţin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chişinău a transmis din timp toate informaţiile relevante referitoare la aceste activităţi de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuţii în a observa şi gestiona situaţia din Zona de Securitate din Republica Moldova", se mai arată în comunicat.

Activităţile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfăşoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.

Participanţii la procesul de negociere “5+2” sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori).

Autorităţile de la Tiraspol au plasat apărarea antiaeriană în poziţie de luptă şi e pregătită de tragere, după ce un presupus avion românesc ar survola de mai bine de trei săptămâni teritoriul separatist din Republica Moldova, relatează agenţia Novosti din Transnistria, care prezintă şi o harta cu traseul pe care l-ar fi urmat aeronava. În plus, autorităţile de la Tiraspol au susţinut că, în timpul zborului, au fost fotografiate inclusiv obiective militare.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici