SCANDALUL ouălor contaminate cu insecticid. Olanda va testa carnea de pasăre de la fermele afectate/ UE acuză Belgia că a întârziat cu aproximativ o lună să notifice în privinţa loturilor cu ouă contaminate

Autorităţile olandeze au anunţat că vor testa carnea de pasăre ce provine de la fermele afectate de scandalul privind ouăle contaminate cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, informează site-ul postului France 24.

1929 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL ouălor contaminate cu insecticid. Olanda va testa carnea de pasăre de la fermele afectate/ UE acuză Belgia că a întârziat cu aproximativ o lună să notifice în privinţa loturilor cu ouă contaminate

SCANDALUL ouălor contaminate cu insecticid din UE. Olanda va testa carnea de pasăre de la fermele afectate, după ce 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea

"Actualmente testăm carnea de pasăre de la fermele unde s-au găsit ouă contaminate pentru a determina dacă şi carnea a fost contaminată", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei olandeze pentru siguranţă alimentară NVWA.

Dacă testele se dovedesc negative atunci crescătorilor le va fi permisă comercializarea de produse de carne.

Milioane de ouă au fost retrase din magazinele din mai multe ţări europene din cauza contaminării cu un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.

Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze, astfel că ţări precum Germania, Olanda şi Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă.

Aproximativ 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz. Peste 300.000 de găini au fost ucise întrucât s-a descoperit că erau contaminate.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

Comisia Europeană a anunţat marţi că autorităţile belgiene au transmis cu aproximativ o lună întârziere notificarea privind depistarea contaminării a milioane de ouă cu un insecticid dăunător, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

"Nu a fost oferită nicio informaţie despre acest incident de contaminare până la 20 iulie. Ouăle contaminate au fost descoperite în Belgia în luna iunie. Statele membre UE au obligaţia legală să notifice Comisia imediat ce obţin informaţii despre o ameninţare la adresa sănătăţii", a spus Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Oficialul european a refuzat să precizeze dacă UE a declanşat o anchetă în Belgia şi Olanda pentru a stabili cine a aflat primele informaţii şi când.

Între timp, autorităţile belgiene pentru siguranţă alimentară au anunţat că, dintre cele 86 de ferme verificate, în 21 dintre acestea au fost descoperite urme de Fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente. Nivelurile de contaminare detectate sunt de şapte ori sub limita europeană de periculozitate pentru sănătate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici