Şeful spionajului rusesc, despre cazul Skripal: O provocare grotescă pusă la punct de agenţii de informaţii din Marea Britanie şi SUA. Putem vorbi de revenirea vremurilor întunecate ale Războiului Rece

Atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal a fost o provocare din partea serviciilor de informaţii din Marea Britanie şi SUA, a declarat miercuri şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Narîşkin, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1284 afișări
Imaginea articolului Şeful spionajului rusesc, despre cazul Skripal: O provocare grotescă pusă la punct de agenţii de informaţii din Marea Britanie şi SUA. Putem vorbi de revenirea vremurilor întunecate ale Războiului Rece

Şeful spionajului rusesc, despre cazul Skripal: O provocare grotescă pusă la punct de agenţii de informaţii din Marea Britanie şi SUA. Putem vorbi de revenirea vremurilor întunecate ale Războiului Rece

"În cazul Skripal, care este o provocare grotescă pusă la punct de agenţii de informaţii din Marea Britanie şi SUA, anumite guverne europene nu urmează orbeşte deciziile luate de Londra şi Washington, preferând în schimb să analizeze cu atenţie ce s-a întâmplat", a spus Narîşkin, în cadrul unei conferinţe de securitate la Moscova.

Şeful spionajului rusesc apreciază că acţiunile SUA împotriva Rusiei stabilesc premisele pentru revenirea erei Războiului Rece.

"Washingtonul a dezvoltat o fixaţie pentru o luptă împotriva unei aşa-zise ameninţări din partea Rusiei, care nu există de fapt. Situaţia a atins proporţii atât de mari şi caracteristici atât de absurde încât putem vorbi despre revenirea vremurilor întunecate ale Războiului Rece", a mai declarat Serghei Narîşkin.

SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Ca răspuns, autorităţile de la Moscova au luat măsuri similare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici