Statele NATO sunt îngrijorate că Rusia a instalat rachete nucleare, inclusiv în zona Mării Negre. Presă: Se pregătesc măsuri militare

Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte măsuri militare împotriva Rusiei, acuzată de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa, afirmă surse citate de presa germană.

37903 afișări
Imaginea articolului Statele NATO sunt îngrijorate că Rusia a instalat rachete nucleare, inclusiv în zona Mării Negre. Presă: Se pregătesc măsuri militare

Statele NATO sunt îngrijorate că Rusia a instalat rachete nucleare, înclusiv în zona Mării Negre. Presa germană: Se pregătesc măsuri militare

Statele Unite acuză Rusia de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite.

Pe fondul îngrijorărilor, Alianţa Nord-Atlantică a elaborat un plan care prevede 39 de opţiuni pentru contracararea ameninţărilor Rusiei, afirmă surse politice şi militare citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung, de postul Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR) şi de Norddeutscher Rundfunk (NDR). Planul ar fi fost distribuit deja ţărilor membre NATO.

Conform surselor citate, printre măsurile luate în calcul de Alianţa Nord-Atlantică se numără suplimentarea capacităţilor nucleare în statele membre, instalarea unor sisteme de avertizare militară, precum şi mobilizarea unor submarine strategice şi a unor bombardiere americane de tip B-2 şi B-52.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să confirme existenţa planului, recunoscând însă că există o stare de "gravă preocupare" în legătură cu respectarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care, printre altele, interzice fabricarea şi deţinerea de rachete nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite, acuza în martie generalul Paul Selva, vicepreşedinte al Statului Major Interarme al armatei americane. A fost prima dată când armata americană a acuzat în mod deschis Rusia de instalarea unor sisteme de rachete de croazieră care ar încălca Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Generalul Paul Selva a afirmat, în cursul audierilor în Camera Reprezentanţilor, că instalarea acestor sisteme de rachete încalcă "spiritul şi obiectivele" Tratatului INF, semnat în anul 1987.

"Sistemele prezintă riscuri pentru cele mai multe dintre bazele noastre din Europa şi credem că ruşii le-au instalat deliberat pentru a constitui ameninţări la adresa Alianţei Nord-Atlantice şi a obiectivelor din sfera de responsabilitate a NATO", a spus Paul Selva, potrivit agenţiei Associated Press, în cursul audierilor în Comisia pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanţilor.

Administraţia Vladimir Putin a instalat, în februarie, sisteme de rachete de croazieră în cel puţin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar (Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de ţărmul Mării Negre. Tot în februarie, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska. Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acţiune de circa 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că va reacţiona la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est şi la instalarea unor elemente antirachetă în România şi Polonia. Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat, în septembrie 2016, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizând că vor apărea "consecinţe nedorite".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici