Un avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord A DISPĂRUT. Aeronava s-ar fi PRĂBUŞIT. Căutarea avionului a fost reluată luni - FOTO

Un avion de tip Airbus A320-200 aparţinând companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore, au anunţat autorităţile locale şi compania, relatează AFP. Pilotul avionului ceruse să "devieze" de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Zborul QZ8501 s-ar fi prăbuşit în largul Insulei indoneziene Belitung, potrivit unui oficial al Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare.

17864 afișări
Imaginea articolului Un avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord A DISPĂRUT. Aeronava s-ar fi PRĂBUŞIT. Căutarea avionului a fost reluată luni - FOTO

Un avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord A DISPĂRUT. Aeronava s-ar fi PRĂBUŞIT. Căutarea avionului a fost reluată luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 08:30 - Avionul AirAsia se află probabil "pe fundul mării", afirmă autorităţile indoneziene

Avionul AirAsia care a decolat duminică din Indonezia către Singapore cu 162 de persoane la bord probabil că se află "pe fundul Mării" Java, a declarat luni şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas).

UPDATE 07:00 - Căutările avionului AirAsia dispărut cu 162 de persoane la bord au fost reluate

Căutările au fost reluate luni dimineaţa în vederea găsirii avionului companiei malaysiene AirAsia care a dispărut duminică în timp ce efectua zborul QZ8501 pe o rută Indonezia-Singapore cu 162 de persoane la bord, a treia dramă din acest an pentru aviaţia civilă malaysiană, relatează AFP.

Căutările au fost suspendate în noaptea de duminică spre luni. Autorităţile indoneziene - care conduc operaţiunile - au anunţat reluarea acestora în Marea Javei. Malaysia, Singapore şi Australia au anunţat că participă la ele.

"Am reluat căutările la ora (locală) 6.00 (1.00, ora României)", a declarat pentru AFP Tatang Zainuddin, adjunctul operaţiunilor Agenţiei indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas).

"Ne îndreptăm către estul Insulei Belitung", a anunţat el. Această insulă indoneziană se află în Marea Javei, în largul coastei de est a Insulei Sumatra.

"Aşteptăm nave şi avioane din Malaysia şi Singapore", a adăugat Zainuddin.

Cinci avioane indoneziene participă la operaţiuni luni, inclusiv două avioane de transport militar de tip C-130 şi un Boeing 737, a declarat pentru AFP Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al armatei indoneziene. "Ne concentrăm căutările asupra apelor situate la est şi la nord de Insula Belitung", a precizat el.

La Sydney, armata australiană a anunţat că un avion de recunoaştere de tip AP-3C din cadrul Royal Australian Air Force (RAAF) a decolat de la Darwin, în sudul Australiei, pentru a participa la căutări, concentrate asupra Mării Javei.

UPDATE 19:45 - SUA sunt pregătite să ajute în efortul de căutare a avionului AirAsia

Statele Unite au anunţat duminică faptul că sunt pregătite să ajute autorităţile locale care caută avionul AirAsia, dispărut în timp ce asigura zborul QZ8501 din Indonezia către Singapore, cu 162 de persoane la bord, relatează AFP.

"Autorităţile din regiune conduc căutarea unu avion dispărut. Aşa cum au procedat în trecut, Statele Unite sunt pregătite să asiste în orice fel va fi considerat util", a anunţat un oficial de la Depatamentul de Stat, subliniind că nicio persoană de la bord nu deţinea paşaport american.

Agenţia americană pentru Siguranţa Transporturilor (NTSB) a anunţat, la rândul ei, că poate să trimită anchetatori, în cazul în care i se solicită acest lucru.

"Suntem la curent cu dispariţia avionului şi supravghem situaţia. Dacă ni se cere (acest lucru), vom putea furniza anchetatori (...) care să intervină în calitate de consilieri tehnici pe lângă Agenţia care conduce ancheta", a anunţat un purtător de cuvânt al NTSB.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a anunţat că, în acest stadiu, "nicio solicitare de asistenţă" nu a fost adresată Statelor Unite.

Potrivit Casei Albe, preşedintele Barack Obama - aflat în concediu în Hawaii - a fost informat despre incident.

UPDATE 14:15 Guvernul indonezian a suspendat căutarea avionului AirAsia pe timpul nopţii

Căutările efectuate duminică pentru localizarea avionului AirAsia cu 162 de persoane la bord, dispărut în timp ce efectua o legătură între Indonezia şi Singapore, au fost suspendate pe timpul nopţii şi vor fi reluate luni dimineaţa, a anunţat Ministerul indonezian al Transporturilor, relatează AFP.

"Am întrerupt căutările, deoarece începe să se facă noapte. Condiţiile meteorologice nu sunt nici ele prea bune. Le vom relua mâine (luni) la ora locală 7.00 (2.00, ora României) sau chiar mai devreme dacă aceste condiţii meteorologice sunt bune", a declarat pentru AFP Hadi Mustofa Hadi Mustofa, un purttor de cuvânt al ministerului.

UPDATE 13:40 - Un britanic se afla la bordul avionului AirAsia, confirmă Foreign Office

"Am fost informaţi de către autorităţile locale că un cetăţean britanic se afla la bordul" avionului care efectua zborul QZ8501, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Foreign Office.

"Rudele sale au fost informate, iar noi suntem pregătiţi să oferim o asistenţă consulară", a adăugat el.

"Gândurile noastre se îndreaptă către familiile pasagerilor, care aşteaptă veşti mai ample", a adăugat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 10:10 - La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit AirAsia. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar.

Forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan.

"Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.

Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

"Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune", a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din Jakarta.

Potrivit lui Mujatmodjo, avionul a depăşit deja cu câteva ore limita de timp pentru epuizarea combustibilului.

Eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului, a adăugat el.

Singapore a propus un ajutor din partea forţelor aeriene şi Marinei naţionale în cadrul operaţiunilor de căutare a avionului.

Casa Albă a anunţat că preşedintele american a fost informat despre dispariţia avionului şi că Barack Obama urmăreşte situaţia.

Celule de criză au fost activate pe aeroporturile Changi de la Singapore şi de la Surabaya pentru primirea rudelor pasagerilor.

 

UPDATE 09:50 - Compania Malaysia Airlines a scris pe Twitter un mesaj de încurajare pentru familiile celor aflaţi la bordul avionului dispărut al AirAsia

"Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre familiile şi prietenii celor aflaţi la bordul QZ8501", a scris Malaysia Airlines pe contul oficial de Twitter, adăugând eticheta #staystrong ("rămâneţi puternici").

 

 

UPDATE 08:57 - Avionul AirAsia s-ar fi prăbuşit în largul Insulei indoneziene Belitung - presă

Zborul QZ8501 AirAsia de la Surabaya, în Indonezia, către Singapore, s-ar fi prăbuşit în mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziană Belitung, a declarat un oficial din cadrul Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare, citat de site-ul publicaţiei The Jakarta Post.

Potrivit publicaţiei, purtătorul de cuvânt al Agenţiei a declarat că o echipă de salvare a fost trimisă la Belitung.

Avionul de tip Airbus A320 ar fi survolat în cerc marea în zona insulei pentru a evita o furtună, după care a intrat într-o zonă de turbulenţe şi s-a prăbuşit în ocean, potrivit aceeaşi surse.

UPDATE 08:16 - Avionul AirAsia dispărut a cerut să "devieze" de la traiectorie din cauza condiţiilor meteo

Pilotul avionului de tip Airbus aparţinând companiei AirAsia care a dispărut între Indonezia şi Singapore duminică dimineaţa - zborul QZ8501 - a cerut să "devieze" de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat compania malaysiană, relatează AFP.

"Avionul a cerut să devieze din cauza (condiţiilor) meteo" nefavorabile, a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

"Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a adăugat AirAsia.

UPDATE 07:45 - Cei 155 de pasageri de la bordul avionului sunt 138 de adulţi, 16 copii şi un bebeluş, informează compania Air Asia într-un comunicat. 

 

"Jakarta a pierdut contactul cu zborul AirAsia între Surabaya şi Singapore, la (ora locală) 7.55 (2.55, ora României)", a declarat pentru AFP J.A. Barata, un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor

Avionul de tip A320-200 are la bord şapte membri ai echipajului şi 155 de pasageri, inclusiv 16 copii şi un sugar, a precizat pentru AFP Djoko Murjatmodjo, directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene.

Zborul QZ8501 a decolat de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, pe insula indoneziană Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României) şi urma să aterizeze pe Aeroportul Changi de la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

 

 

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Aviaţiei Civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spaţiul aerian indonezian, la "200 de mile marine (aproximativ 350 de kilometri) sud-est de frontiera dintre regiunile de informaţii de zbor ale Jakartei şi Singapore".

AirAsia a anunţat că o operaţiune de căutare a fost lansată, în încercarea de localiza avionul.

"Pentru moment, din nefericire nu avem alte informaţii despre situaţia pasagerilor şi membrilor echipajului", a anunţat compania.

Operaţiunile au fost angajate de la Centrul de căutare şi salvare de pe Insula Bangka, în Marea Javei, potrivit autorităţilor locale.

 

An negru pentru Malaysia

2014 este deja un an negru pentru aviaţia malaysană, după pierderea a două avioane aparţinând companiei naţionale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

La rândul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde în mare măsură de transportul aerian pentru legăturile între cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcătuiesc, prezintă unul dintre cele mai dure bilanţuri din Asia în materie de securitate aeriană.

AirAsia, un client important al companiei Airbus, este cea mai mare companie low-cost din Asia de Sud-Est. Creată în urmă cu aproximativ 20 de ani, preluată şi relansată de către un fost membru al conducerii de la Time Warner, Tony Fernandes, AirAsiA s-a dezvoltat agresiv, achiziţionând frecvent avioane.

AirAsia X, filiala pentru lung curier a companiei, a confirmat la jumătatea lui decembrie o comandă de 55 de avioane de tip A330Neo, versiunea remotorizată a celebrului avion de lung curier, un contract în valoare de 15 miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici