Un fost premier propune amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Marea Britanie ar trebui să amâne ieşirea din Uniunea Europeană pentru a putea prelungi negocierile şi a obţine un acord favorabil, afirmă fostul premier laburist Tony Blair, subliniind că, oricum, "decizia finală" privind Brexit trebuie să le aparţină alegătorilor.

2504 afișări
Imaginea articolului Un fost premier propune amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Un fost premier propune amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

"Acum ar trebui să elaborăm planuri pentru posibilitatea prelungirii termenului de martie 2019; ne îndreptăm spre martie 2019 fără a avea o poziţie clară de negociere", a declarat Tony Blair, care a fost premier al Marii Britanii în perioada 1997-2007.

"Actuala situaţie este echivalentul participării la o negociere la ultimul etaj al unei clădiri înalte, ameninţând că vom sări pe fereastră dacă nu ne sunt îndeplinite solicitările. S-a amplificat totul atât de mult încât suntem amuţiţi de furie", a adăugat Blair într-un discurs rostit miercuri în Londra, informează Reuters şi BBC.

Tony Blair a subliniat că "decizia finală" privind ieşirea Marii Britanii din UE trebuie să le aparţină cetăţenilor, sugerând practic organizarea unui referendum pe tema acordului dintre Londra şi Bruxelles. Fostul prim-ministru laburist a apreciat că Uniunea Europeană trebuie să recunoască preocupările britanicilor privind probleme precum imigraţia şi să permită "rămânerea cu demnitate" a Marii Britanii în Blocul comunitar. "Lucrul sesizabil (...) este că Europa trebuie să înţeleagă că votul în favoarea Brexit a reprezentat un sentiment care nu este specific sau exclusiv britanic. Alegerile din ultimele luni au arătat acest lucru. Este vorba de un sentiment răspândit la nivel european, nu doar în Marea Britanie (...)", a explicat Blair.

În martie, Tony Blair, care se opune Brexit, afirma că un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană ar fi "perfect raţional". Întrebat, într-un interviu acordat publicaţiei Evening Standard, ce speră să se întâmple cu un an înainte de ieşirea din UE, Tony Blair a răspuns: "Să nu ieşim". "Sper să ajungem la un eşec al votului în Parlament pe tema acordului negociat de Guvern privind termenii ieşirii din UE, iar apoi oamenii vor avea dreptul de a se pronunţa pe tema viitorului", a subliniat Tony Blair. "Premierul poate spune simplu că prezintă proiectul de acord în Parlament, unde va fi respins. Apoi, ar fi corect ca oamenii să se pronunţe prin vot. De fapt, este perfect raţional (...)", aprecia fostul premier laburist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici