Claudiu Manda: SRI a transmis către ANI informaţii despre Iohannis, când acesta devenea membru PNL/ Următoarea vizită a Comisiei va fi la unităţile SRI care se ocupau de interceptări

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a declarat că a solicitat SRI să transmită o notă la care a făcut referire fostul director al ANI, Horia Georgescu, în care figura şi Klaus Iohannis, precizând că SRI a transmis nota către ANI exact în ziua în care acesta a devenit membru PNL.

702 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda: SRI a transmis către ANI informaţii despre Iohannis, când acesta devenea membru PNL/ Următoarea vizită a Comisiei va fi la unităţile SRI care se ocupau de interceptări

Claudiu Manda: SRI a transmis către ANI informaţii despre Klaus Iohannis, când acesta devenea membru PNL

„Sunt două lucruri – unul este legat de Nota secretă la care a făcut referire fostul director al ANI, domnul Horia Gerogescu, notă pe care am solicitat să ne parvină de la SRI. Este vorba despre un document secret. Printre persoanele care au fost înştiinţate de către SRI, cei de la ANI, se afla, la vremea respectivă primarul municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis. Ce este interesant de observat şi este un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comisiei este următorul: informarea, nota aceasta, a plecat de la SRI către ANI pe data de 20 februarie 2013. Surprinzător sau nu, exact în ziua în care domnul Klaus Iohannis devenea membru al PNL, iar la trei zile după, domnul Klaus Iohannis devenea prim-vicepreşedinte al PNL”, a declarat Manda, miercuri, după şedinţa Comisiei SRI.

Acesta a precizat că elementele pe care cei de la SRI le-au transmis către ANI, ca fiind posibile suspiciuni de incompatibilitate sau conflict de interese, erau situaţii din anii 2010, respectiv 2012 şi că acele informaţii sunt publice.

„Ne-am întrebat şi am stabilit să transmitem către SRI o serie de solicitări suplimentare, să ne spună şi nouă când a cules SRI acele informaţii despre domnul Klaus Iohannis şi dacă le-a cules într-o perioadă anterioară de ce nu le-a transmis la momentul respectiv la care le-a avut, mai ales că acele informaţii sunt din spaţiul public. Au fost discuţii în cadrul Comisiei dacă putem să vorbim de un exemplu clar de poliţie politică sau de ţintă, nu este o concluzie a Comisiei, aşteptăm şi celelalte răspunsuri”, a adăugat Claudiu Manda.

De asemenea, preşedintele Comisiei SRI a precizat că membrii acesteia au decis să solicite SRI o altă notă, care viza mai mulţi miniştri din Guvernul USL.

„Am decis, la fel, să solicităm SRI o altă notă despre care s-a tot vorbit în spaţiul public, o notă care viza mai mulţi miniştri din guvernul USL, la vremea respectivă, printre care şi ministrul Dezvoltării, la vremea respectivă, domnul Hellvig Eduard. Pe nota respectivă sunt mai multe persoane decât doar domnul Iohannis, acesta este un nume care ne-a sărit în ochi, pentru că este coroborat cu data şi se încadrează în situaţia pe care ne-a spus-o la vremea respectivă domnul Horia Georgescu, în sensul că se invoca articolul din lege încălcat şi care ar fi starea de incompatibilitate”, a afirmat Manda.

Totodată, acesta a declarat că în solicitările care vor fi trimise către SRI, membrii comisiei vor întreba care este baza legală care permitea SRI, la vremea respectivă, să informeze ANI despre diferite speţe care sunt de competenţa ANI şi în cât timp de la data la care aflau.

Manda a spus că nu poate concluziona în acest moment dacă a fost o coincidenţă sau nu data la care SRI a transmis ANI informaţiile despre Iohannis.

Referitor la Nota lui Georgescu, Claudiu Manda a spus că în ea figurau persoane de la mai multe politicieni, persoane din administraţia locală, dar şi un europarlamentar.

Manda: Următoarea vizită a membrilor comisiei va fi la unităţile SRI care se ocupau de interceptări

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat, miercuri, că următoarea vizită a membrilor comisiei va fi efectuată la unităţile SRI care se ocupau de interceptări, pentru a se lămuri cum erau acestea desemnate de parchete.

„O parte dintre petenţi au avut suspiciuni în ceea ce priveşte desemnarea beneficiarilor secundari de către unităţile de Parchet. Cum au fost aceşti beneficiari secundari desemnaţi, de ce a fost desemnată o anumită unitate sau altă unitate a SRI, baza legală şi ce au făcut aceşti beneficiari secundari, dacă au dus la îndeplinire acele mandate sau ce s-a întâmplat acolo. Am trimis la sfârşitul anului trecut solicitarea noastră către SRI, ne-a venit acest răspuns. A venit răspunsul, care era baza legală. Într-o mare măsură suntem lămuriţi. Sunt lucruri în care nu suntem încă lămuriţi şi o să ne lămurim împreună. (...) Am decis, în cadrul comisiei, ca următoarea vizită pe care o s-o facem să fie la unităţile care se ocupau sau se ocupă în continuare de partea de interceptare şi de redare a interceptărilor, să întrebăm la faţa locului, să ne lămurim cum erau desemnate acestea şi alte elemente”, a declarat Manda.

Preşedintele comisiei a precizat că membrii acesteia vor să vadă dacă este prevăzută într-o lege noţiunea de beneficiar secundar, dacă este prevăzut în vreo lege ca orice unitate de Parchet să stabilească unitatea din interiorul SRI care se ocupă de aceste lucruri şi cum au funcţionat ele.

„O parte dintre petenţi, de-a lungul timpul, au spus-o şi în spaţiul public, au spus-o la comisie după ce unităţile de parchet obţin de la unităţile de instanţă încheieri de şedinţă în care se autorizează interceptări pe mandate de supraveghere tehnică, unităţile de parchet şi nu vorbim de una anume, sunt probabil toate cazurile, stabileau care este unitatea din cadrul SRI, pe care o numeau beneficiar secundar, şi care să ducă la îndeplinire acele mandate de supraveghere tehnică. Am coroborat această discuţie şi cu audierea de ieri în care, vorbind de interceptări, domnul Tăriceanu ne-a prezentat speţele domniei sale şi ne-am sesizat să întrebăm”, a explicat Manda.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici