Ecaterina Andronescu cere retragerea lui Liviu Dragnea de la şefia PSD/ Primele reacţii din partid: Se pune în slujba adversarilor/ Frustrare sau incapacitate de a percepe corect realitatea

Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a cerut, marţi, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului, altfel PSD va pierde guvernarea, precum şi pregătirea unui guvern PSD de „super profesionişti”.

22027 afișări
Imaginea articolului Ecaterina Andronescu cere retragerea lui Liviu Dragnea de la şefia PSD/ Primele reacţii din partid: Se pune în slujba adversarilor/ Frustrare sau incapacitate de a percepe corect realitatea

Ecaterina Andronescu cere retragerea lui Liviu Dragnea de la şefia PSD

Andronescu afirmă că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul „de la un dezastru major” spre care se îndreaptă „vertiginos”.

„Urgenţa şi dramatismul acestor zile fierbinţi de august, când ne aflăm deja în al 12-lea ceas, când încă mai putem face ceva pentru a ne salva ca ţară şi ca partid de la un dezastru major, spre care ne îndreptăm vertiginos, ca membru loial al PSD, ca profesor şi ca cetăţean al României, fac un apel cât se poate de responsabil la toţi colegii factori de decizie în acest moment ai PSD, la toţi cei care odată au ocupat asemenea poziţii în PSD şi la Preşedintele actual al PSD domnul Liviu Dragnea „să nu dăm foc" ţării şi PSD-ului. Ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD şi în ţară nu este în regulă, s-a mers şi s-a ajuns totuşi prea departe, iar noi, cei din PSD, ca partid de guvernare, ne place sau nu, va trebui la un moment dat să decontăm absolut toate facturile acestei situaţii critice. Nu ne putem ascunde tot timpul de responsabilitate şi să dăm vina pe alţii. Noi am fost votaţi să guvernăm, nu să ne plângem şi să dăm vina pe alţii, avem obligaţia faţă de ţară şi faţă de toţi membrii PSD să fim un partid responsabil şi să nu îi dezamăgim", potrivit senatorului PSD.

În scrisoare, Andronescu mai afirmă că Guvernul Dăncilă nu reprezintă PSD.

„Dragi colegi din PSD, vă rog să fim obiectivi şi realişti. Nu întâmplător am ajuns în această situaţie. De când există partidul acesta, noi am avut cele mai profesioniste guverne, iar în componenţa lor au făcut parte cei mai buni experţi şi profesionişti din ţară. Partidul a avut şi are resurse umane de foarte mare calitate şi specialişti adevăraţi, dar din nefericire componenţa actualului guvern nu este expresia PSD-ului şi nu reprezintă nivelul şi capacitatea profesioniştilor din partidul nostru. Se poate compara acest guvern cu guvernele anterioare ale PSD-ului? Se poate compara acest guvern cu guvernele Văcăroiu, Năstase sau Ponta? Nu, în niciun caz. Acest guvern nu mă reprezintă nici pe mine, nici pe dumneavoastră, dragi colegi, nici PSD-ul, nici România. Acest guvern este expresia unei singure persoane, ceea ce nu este în regulă. În acest moment dăm motive şi ocazii gratuite opoziţiei şi adversarilor noştri politici să ne atace şi, ce este şi mai dureros, dăm motive solide poporului să se alieze cu adversarii noştri politici şi să se ridice împotriva noastră", a precizat aceasta.

În acest sens, Andronescu afirmă că PSD trebuie să ia „urgent" două decizii: să propună „un guvern PSD de super profesionişti", iar liderul PSD Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului.

„1. Să venim în cel mai scurt timp cu un Prim-ministru şi un guvern PSD de super profesionişti şi să guvernăm ţara, iar partidul are suficienţi specialişti pentru un asemenea guvern. 2. Pentru binele României şi pentru binele PSD-ului, preşedintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate şi să facă un act de mare curaj şi demnitate politică şi să se retragă din fruntea partidului. Motivele sunt suficiente, le ştim cu toţii şi nu le voi expune acum. Dacă lucrurile acestea nu se vor întâmpla acum, urgent, vom pierde guvernarea, iar noi ca partid vom ajunge la dezastru, iar în locul unui guvern PSD de profesionişti, pe care am putea să îl avem, ne vom trezi iar cu un guvern de amatori, cum am mai avut, iar ţara, în an de Centenar, se va duce şi ea înspre prăpastie, spre disperarea noastră şi bucuria multora care nu ne vor puternici, uniţi şi consolidaţi în slujba României", a conchis senatorul PSD.

Lider PSD, despre scrisoarea lui Andronescu: Se pune în slujba adversarilor partidului

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu s-a pus "în slujba adversarilor consacraţi ai PSD" prin faptul că a cerut într-o scrisoare deschisă retragerea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

"Am înţeles că scrisoarea se cheamă «S.O.S PSD» şi, imediat, foarte îngrijorat, m-am întrebat dacă dna Andronescu este pe mare, pentru că altminteri cred că erau nişte formule mai bune de a comunica aceste gânduri în cadrul PSD, discutând cu colegii aceste aspecte, propunându-le ceva acelora cu care a colaborat şi din partea cărora s-a bucurat de multă preţuire şi apreciere. Nu sunt oameni în PSD care să nu respecte o persoană prestigioasă cum este dna Andronescu. Dar iată că şi persoanele acestea cu un prestigiu foarte ridicat, care au onorat PSD cu funcţii în Executiv, la un moment dat au nişte ieşiri prin care se pun în slujba adversarilor recunoscuţi ai PSD-ului şi consacraţi de multă vreme", a declarat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, marţi pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

Potrivit liderului PSD Vaslui, demersul lui Andronescu reprezintă o încercare de a "scufunda barca".

"Până la urmă, oamenii pot să se exprime cum vor şi nu putem să-i împiedicăm. Totuşi, cred că ar fi bine ca aceia dintre oamenii care s-au remarcat în PSD de-a lungul timpului să nu fie chiar ei cei care să încerce să scufunde barca acum", a completat Buzatu despre scrisoarea fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Manda: Afirmaţiile lui Andronescu, nepotrivite. O fi vreo supărare că nu mai este vicepreşedinte PSD

Preşedintele filialei PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că sunt "nepotrivite" afirmaţiile senatorului social-democrat Ecaterina Andronescu făcute în scrisoarea deschisă prin care îi cere demisia liderului formaţiunii, 

"Tocmai am avut Congres în care şi dna Andronescu a candidat. Cred că membrii PSD i-au spus dnei Andronescu care este echipa pe care şi-o doresc. O respect pentru vârsta şi experienţa pe care le are, dar consider nepotrivite afirmaţiile domniei sale. O fi vreo supărare că nu mai este vicepreşedinte", a declarat Claudiu Manda, pentru MEDIAFAX.

Liderul PSD Dolj i-a transmis Ecaterinei Andronescu faptul că Guvernul este campion în UE la creşterea economică în trimestrul al doilea.

"Poate înţelege dna Andronescu că în trimestrul II faţă de trimestrul I avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, am văzut astăzi datele Eurostat. Bănuiesc că o fi de rău treaba asta", a completat Manda.

Senator PSD: E ridicol şi absurd că Andronescu solicită înlocuirea Guvernului

Senatorul PSD Liviu Pop a catalogat, marţi, ca fiind "ridicol" şi "absurd" faptul că senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu cere înlocuirea Cabinetului Dăncilă în ziua în care Eurostat a anunţat că România are cea mai mare creştere economică semestrială din Europa.

"E ridicol cum doamna Andronescu avertizează asupra unui aşa-zis dezastru pentru ţară şi partid tocmai în ziua în care Eurostat a anunţat public că România are cea mai mare creştere economică trimestrială ( +1,4% creştere PIB trim 2 vs trim 1 2018) din Europa. E de asemenea absurd că solicită înlocuirea unui guvern care a adus o creştere de 14% a salariului mediu în prima jumătate a acestui an, a determinat înfiinţarea a aproape 90 000 de noi locuri de muncă, a adus şomajul la cea mai scăzută cotă istorică şi a determinat investiţii străine directe cu 30% mai mari decât anul trecut – 2,19 vs 1,69 miliarde de euro", a scris Liviu Pop, fostul ministru al Educaţiei, marţi pe Facebook.

Liviu Pop a adăugat că cei care vor înlocuirea Guvernului sunt "soroşiştii şi exponenţii sistemului ocult de putere".

"Unde e dezastrul? În creşterea pensiilor? A puterii de cumpărare? A dezvoltării susţinute a producţiei industriale? Ori în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a asigurării unei reale independenţe a Justiţiei prin reformare profundă a legilor aplicabile? Ce motive reale sunt pentru ca acest guvern performant să fie înlocuit? Pentru că aşa vor soroşiştii şi exponenţii sistemului ocult de putere, incapabili să obţină legitimitatea şi încrederea românilor prin vot democratic?", a conchis Pop.

PSD Suceava despre Andronescu: Frustrare sau incapacitate de a percepe corect realitatea

Organizaţia judeţeană PSD Suceava a transmis, marţi, că solicitările senatorului social-democrat Ecaterina Andronescu privind înlocuirea Guvernului şi a preşedintelui PSD demonstrează "frustrarea" de a nu face parte din Executiv sau "instalarea unei incapacităţi de a percepe corect realitatea".

"În 1989 poporul român şi-a câştigat dreptul de a trăi într-un regim democratic. Democraţia înseamnă alegeri libere, pluripartitism, dreptul şi obligaţia guvernării pentru cei care câştigă alegerile electorale. Alianţa PSD-ALDE a fost desemnată prin votul românilor, exprimat liber şi democratic în decembrie 2016, să guverneze ţara. PSD-ALDE şi-a asumat aceasta guvernare care a făcut ca România să înregistreze în aceşti doi ani una din cele mai mari creşteri economice din Europa. Salariile şi pensiile au crescut ritmic şi susţinut, turismul intern a atins cote fără precedent în această vară - fapt ce demonstrează creşterea nivelului de trai, sunt în derulare programe guvernamentale de dezvoltare a comunităţilor locale, de curând s-a efectuat o rectificare bugetară pozitivă. În acest context intervenţia unui parlamentar PSD care cere demisia acestui guvern demonstrează frustrarea că nu a putut face parte din acest executiv (frustrare manifestată şi în alte rânduri) sau poate doar instalarea unei incapacităţi, scuzabile dintr-un anumit punct de vedere, de a percepe corect realitatea. De asemenea considerăm ca fiind tot o formă de manifestare a frustrării solicitarea aceluiaşi parlamentar ca preşedintele PSD, ales de toţi membrii acestui partid, să demisioneze", a transmis PSD Suceava, pe Facebook.

Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a cerut, marţi, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului precum şi pregătirea unui guvern PSD de "super profesionişti", altfel partidul va pierde guvernarea.

Andronescu afirmă că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul "de la un dezastru major" spre care se îndreaptă "vertiginos".

"Urgenţa şi dramatismul acestor zile fierbinţi de august, când ne aflăm deja în al 12-lea ceas, când încă mai putem face ceva pentru a ne salva ca ţară şi ca partid de la un dezastru major, spre care ne îndreptăm vertiginos, ca membru loial al PSD, ca profesor şi ca cetăţean al României, fac un apel cât se poate de responsabil la toţi colegii factori de decizie în acest moment ai PSD, la toţi cei care odată au ocupat asemenea poziţii în PSD şi la Preşedintele actual al PSD domnul Liviu Dragnea "să nu dăm foc" ţării şi PSD-ului. Ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD şi în ţară nu este în regulă, s-a mers şi s-a ajuns totuşi prea departe, iar noi, cei din PSD, ca partid de guvernare, ne place sau nu, va trebui la un moment dat să decontăm absolut toate facturile acestei situaţii critice. Nu ne putem ascunde tot timpul de responsabilitate şi să dăm vina pe alţii. Noi am fost votaţi să guvernăm, nu să ne plângem şi să dăm vina pe alţii, avem obligaţia faţă de ţară şi faţă de toţi membrii PSD să fim un partid responsabil şi să nu îi dezamăgim", potrivit senatorului PSD.

Deputat PSD despre scrisoarea Ecaterinei Andronescu: Orgolii inevitabile la acest nivel

Description: Deputatul PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor, a transmis, marţi, că Guvernul este performant pentru că este susţinut de un partid care îşi face treaba şi nu există niciun motiv pentru schimbări la nivelul conducerii partidului, răspunzând astfel scrisorii Ecaterinei Andronescu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de deputatul PSD Laurenţiu Nistor, nu există niciun motiv pentru schimbări la nivelul conducerii PSD.

„Avem un Guvern performant, tocmai pentru că este susţinut de un partid care îşi face treaba, în baza unui program de guvernare foarte competitiv. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ales direct de către colegii noştri. Nu trebuie să uităm faptul că, tocmai sub această conducere, a lui Liviu Dragnea, PSD a obţinut cele mai bune rezultate electorale in istoria recentă a partidului. Un rezultat electoral care ne-a permis să putem pune în aplicare un program de guvernare cu performanţe economice remarcabile şi creşteri consistente ale bunăstării generale. Acest Guvern, susţinut de PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a adus o creştere de 14% a salariului mediu în prima jumătate a acestui an, a determinat înfiinţarea a aproape 90 000 de noi locuri de muncă, a adus şomajul la cea mai scăzută cotă istorică şi a determinat investiţii străine directe cu 30% mai mari decât anul trecut - 2,19 vs 1,69 miliarde de euro”, a transmis deputatul PSD, lider al PSD Hunedoara.

Despre scrisoarea Ecaterinei Andronescu, Nistor spune că este vorba de „orgolii”, pe care le consideră „inevitabile” la într-un partid precum PSD.

„Ecaterina Andronescu a fost un om de partid, un om care a susţinut mereu unitatea şi stabilitatea. Dar aşa cum ne-am obişnuit, PSD este un partid mare, cu orgolii pe măsură, iar astfel de evenimente, cum este şi scrisoarea doamnei senator, sunt inevitabile la acest nivel. Considerăm că numai împreună putem găsi cele mai bune soluţii şi că în acest moment orice schimbare la nivelul partidului destabilizează guvernarea. O guvernare eficientă, care trebuie lăsată să îşi ducă la bun sfârşit proiectele”, a mai spus Nistor.

Andronescu, către Liviu Pop: Mă simt jignită de dumneavoastră cu apelativul "soroşistă"

"Eu am vrut să trag un semnal pentru colegii din partid. Am considerat că e bine să vorbesc despre aceste lucruri. Astăzi aţi afirmat un lucru care este extrem de grav, că sunt sorosiştă. Cred că nu trebuia să exprimaţi ce aţi exprimat la adresa mea. Mi-a provocat amărăciune. Eu chiar mă simt jignită de dumneavoastră cu apelativul «sorosiştă».Puteţi să spuneţi pe ce vă bazaţi când spuneţi lucrul acesta, când eu mi-am luat toate zoaiele pământului? Dumneavoastră credeţi că mi-aş dori să fac rău partidului? Dar dumneavoastră vedeţi doar ce vă place. Nu am atacat în nicio propoziţie partidul, dimpotrivă mi-am exprimat îngrijorarea pentru scăderea în sondaje a partidului", a declarat, marţi seară, senatorul Ecaterina Andronescu, într-o emisiune difuzată de România Tv.

În replică, senatorul social-democrat Liviu Pop i-a reproşat Ecaterinei Andronescu că nu şi-a exprimat nemulţumirile în interiorul PSD şi a preferat să îşi spele rufele în public.

"În primul rând, aceste lucruri trebuiau discutate în interiorul partidului. Părerea mea e că prima data spăl rufele acasă, dar până atunci nu cred că putem ieşi în spaţiul public cu păreri împotriva partidului. Puteaţi să discutaţi în interiorul partidului lucruri care ţin de sondaje. Eu cred că dacă avem o problemă în partid, haideţi să o rezolvăm în partid. Acesta este crezul meu. Doamnă nu e în regulă ca senator al PSD să ieşiţi să atacaţi conducerea partidului şi Guvernul. Nu am fost niciodată în Guvernul României pe persoană fizică. Dacă cineva înţelege că votul majorităţii decide, cred că vom putea merge mai departe. Eu nu am fost niciodată pe persoană fizică în Guvernul României. Este o decizie a majorităţii, pentru că de aceea ne-au ales românii în 2016. Eu nu am dat replici tăioase. Eu nu am jignit şi nu o să jignesc niciodată. Nu am jignit pe absolut nimeni şi sunt convins că în momentul când vom avea un dialog vom găsi o soluţie", a spus fostul ministrul al Educaţiei, Liviu Pop, într-o intervenţie telefonică la aceeaşi emisiune difuzată de România Tv.

Acesta a adăugat că nu are ce să reproşeze liderului PSD, Liviu Dragnea.

"În momentul de faţă nu am ce să reproşez conducerii partidului. Din punctul meu de vedere echipa PSD a câştigat absolut toate bătăliile, avându-l în frunte pe Liviu Dragnea", a completat Pop.

Liviu Pop a catalogat, marţi, ca fiind "ridicol" şi "absurd" faptul că senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu cere înlocuirea Cabinetului Dăncilă în ziua în care Eurostat a anunţat că România are cea mai mare creştere economică semestrială din Europa. Senatorul PSD, Liviu Pop, a mai spus că cei care vor înlocuirea Guvernului sunt "soroşiştii şi exponenţii sistemului ocult de putere".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici