Ministerul Muncii: Legea care reformează sistemul de asistenţă socială a fost promulgată

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că legea promulgată marţi de preşedintele Klaus Iohannis a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor sistemului de asistenţă socială.

2222 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii: Legea care reformează sistemul de asistenţă socială a fost promulgată

Ministerul Muncii: Legea care reformează sistemul de asistenţă socială a fost promulgată

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, noua lege a presupus modificarea a şase acte normative. Aceasta va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

„Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Noua lege prevede că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali. DE asemenea, va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel că inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul „finanţarea urmează beneficiarul”, se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control.

De asemenea, potrivit mInistrului Muncii, va fi consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica şi cultele religioase, ONG-urile şi, în general, cu societatea civilă, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici