Ministrul Justiţiei Raluca Prună, după protestele magistraţilor: Politica salarială se face de către Ministerul Muncii. Voi lua legătura cu ministrul

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat pentru MEDIAFAX că a luat act din presă cu privire la protestele magistraţilor, precizând că va lua legătura cu ministrul Muncii pentru ca ministerul respectiv să afle care sunt revendicările judecătorilor.

3309 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei Raluca Prună, după protestele magistraţilor: Politica salarială se face de către Ministerul Muncii. Voi lua legătura cu ministrul

Ministrul Justiţiei Raluca Prună, după protestele magistraţilor: Politica salarială se face de către Ministerul Muncii. Voi lua legătura cu ministrul

"Politica salarială se face de către Ministerul Muncii. Iau act de informaţiile din presă cu privire la proteste la nivelul instanţelor. Voi lua legătura cu ministrul Muncii pentru ca ministerul să discute cu cei aflaţi în protest despre revendicările lor. Potrivit informaţiilor transmise de Parchetul General la Ministerul Justiţiei, până la această oră, la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se află în grevă", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, pentru MEDIAFAX.

Precizările ministrului vin în contextul în care mai multe instanţe din ţară au intrat în grevă.

Tribunalele Dolj şi Vâlcea şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Piteşti (Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Costeşti, Topoloveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Drăgăşani, Horezu, Brezoi şi Bălceşti) protestează, începând de luni, magistraţii fiind nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar. De asemenea, potrivit unor surse din sistemul judiciar, ar urma ca în perioada următoare şi alte instanţe să se alăture protestului.

Astfel, instanţele respective vor soluţiona în perioada de protest doar cauzele urgente. La protest vor participa şi instanţe din Olt, Gorj şi Mehedinţi, prin aplicarea de banderole albe pe robe.

Magistraţii solicită Avocatului Poporului iniţerea controlului de constituţionalitate al ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, au aprobat un memorandum ce va fi transmis către Guvern şi au cerut demisia ministrului Raluca Prună.

Prin memorandumul ce va fi trimis Guvernului, magistraţii cer respectarea independenţei sistemului judiciar, garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora, proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public, asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public, analizarea activităţilor unor instituţii din sistem, crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public şi crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare, publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România anunţă că, până în prezent, "Memorandumul privind justiţia" a fost adoptat de adunările generale a peste 50 de instanţe şi 20 de parchete.

"Pentru a atrage atenţia asupra problemelor din justiţie, pe langa adoptarea Memorandumului, în cadrul aceloraşi adunări generale, unele instanţe au decis să adopte şi la alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole. Referitor la informaţia că ministrul Justiţiei Raluca Prună ar fi iniţiat o anchetă faţă de instanţele şi parchetele care au adoptat Memorandumul, sperăm ca informaţia să nu se confirme deoarece ar escalada o situaţie deja tensionată. Situaţia tensionată actuală este efectul acţiunilor ministrului Justiţiei Raluca Prună, care prin gresita gestionare a problemelor din sistemul judiciar şi lipsa de dialog a generat situatia actuală", se arată într-un comunicat de presă al UNJR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici