Negrescu: Nu este pusă în pericol exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE „nu este pusă în pericol" deşi există „actori" care şi-ar dori ca mandatul României să nu fie unul de succes.

911 afișări
Imaginea articolului Negrescu: Nu este pusă în pericol exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE

Negrescu: Nu este pusă în pericol exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE

„Am remarcat în spaţiul public că din ce în ce mai multe persoane vorbesc despre posibilitatea ca România să piardă oportunitatea de a exercita preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi trebuie să spun că exercitarea acestui mandat nu este pusă în pericol. România va exercita acest rol care revine fiecărui stat membru la un anumit interval de timp. Este pentru prima oară când România va exercita aceste atribuţii şi România este pregătită pentru a gestiona această nouă responsabilitate. Toate pregătirile sunt în grafic, mă refer aici şi la dimensiunea politică şi la dimensiunea logistică", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

Potrivit ministrului, ţările care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene sunt „deseori supuse unor atacuri" şi că unii „actori" îşi doresc ca România să nu aibă un mandat de succes.

„Menţionez aceste aspecte pentru că ţările care deţin aceste preşedinţii sunt deseori supuse unor atacuri şi acest lucru este dat de faptul că Uniunea Europeană reprezintă un subiect de interes pentru foarte mulţi actori, atât în interiorul UE cât şi în exteriorul UE. Este important pentru noi să conştientizăm că poate nu toată lumea şi-ar dori ca această preşedinţie să fie una de succes. Nu şi-ar dori acest lucru pentru că preşedinţia României va fi exercitată într-un moment-cheie pentru viitorul UE, atunci când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul Europea, atunci când va fi setată noua Comisie a Uniunii Europene, atunci când vom avea BREXIT-ul. Toate aceste elemente ridică dorinţa anumitor actori ca preşedinţia noastră să nu fie una de succes. Îmi doresc să fim capabili, toţi actorii politici, să fim uniţi pentru acest moment şi este important ca dincolo de disputele politice interne să găsim soluţii ca pe plan extern să ne prezentăm într-o manieră coerentă”, a mai spus Victor Negrescu.

Pe 13 august, MAE a anunţat că România este pregătită să organizeze la Sibiu, pe 9 mai 2019, Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din UE, în contextul în care ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE, România fiind în grafic cu calendarul pentru eveniment.

În acest sens a avut loc, la Sibiu, o întâlnire de lucru în vederea pregătirii Summitului informal al şefilor de stat şi de guvern programat la 9 mai 2019, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis MEDIAFAX.

"România este în grafic cu calendarul de pregătire privind organizarea Summitului de la Sibiu pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Reuniunea de astăzi a demonstrat seriozitatea cu care este tratat acest eveniment major de către toate instituţiile implicate şi a fost un bun prilej pentru a clarifica o serie de aspecte organizatorice deja planificate în cadrul întâlnirilor anterioare. Un accent important în planul logistic s-a acordat dimensiunii de securitate", mai precizează reprezentanţii MAE în documentul de presă.

Summitul din 9 mai 2019, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024, va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici