Purtătorul de cuvânt al ALDE european: Situaţia din România va fi discutată pe 7 septembrie la Bruxelles

Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că situaţia din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

838 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al ALDE european: Situaţia din România va fi discutată pe 7 septembrie la Bruxelles

Purtătorul de cuvânt al ALDE european: Situaţia din România, discutată pe 7 septembrie la Bruxelles

"Urmărim cu multă atenţie situaţia din România. La jumătatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucureşti şi a avut o serie de întâlniri cu interlocutori. S-a descoperit că toate părţile sunt de acord în principiu asupra necesităţii revizuirii legislaţiei judiciare, în timp ce mulţi sunt de acord că legislaţia judiciară din România funcţionează şi desfăşoară activitatea independent de influenţele politice. Din nefericire, ţara suferă din cauza unui nivel înalt de cazuri de corupţie în spectrul politic. În timp ce multe acuzaţii sunt justificate şi au condus la condamnări, există şi multe cazuri în care acuzaţiile iniţiale par a fi motivate politic şi au condus la achitări. Partidul ALDE va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi va reanaliza tema în perspectiva celei mai recente evaluări a Comisiei de la Veneţia, din cadrul Consiliului Europei, după trecerea verii. Situaţia din România va fi discutată de Biroul partidului ALDE în cursul întâlnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles", a precizat purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen,într-un răspuns oferit, marţi, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Răspuns vine în contextul în care Beate Meinl-Reisinger, un politician din Austria, a cerut, având în vedere situaţia politică din România, excluderea formaţiunii române Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din grupul european Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), informează Die Presse.

"Din punctul meu de vedere, a venit momentul să fie examinate consecinţele şi să se ia o decizie rapidă", a declarat Beate Meinl-Reisinger, liderul formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS).

Beate Meinl-Reisinger i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

În schimb, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a discutat cu preşedintele grupului ALDE european, Hans van Baalen, şi „nu se pune problema” excluderii partidului din grupul european, aşa cum a solicitat preşedintele partidului austriac NEOS, Beate Meinl-Reisinger.

Chestionată de MEDIAFAX care sunt argumentele politicianului austriac în cererea de excludere a ALDE din familia politică europeană, Nicolai a răspuns: „Argumentele sunt că trebuie să părăsim coaliţia (cu PSD – n.r.) pentru că PSD este un partid nefrecventabil, or aceste chestiuni sunt chestiuni politice, nu ţin de respectarea statutului nostru”.

Europarlamentarul ALDE a precizat că a discutat cu preşedintele ALDE european pe tema solicitării politicianului austriac şi nu se pune problema excluderii partidului din familia europeană. „Cu domnul van Baalen sigur că am discutat, nici nu se pune problema”, a spus Nicolai, pentru agenţia MEDIAFAX.

Potrivit acesteia, o decizie de excludere a unui membru ALDE din familia europeană se poate lua doar într-un Congres. „Într-un birou al ALDE european se poate ridica această problemă şi se va decide dacă un viitor Congres al ALDE poate lua o decizie în acest sens. Dar sunt absolut convinsă că nu este cazul”, a explicat Nicolai.

La manifestaţia de vinerea trecută din Piaţa Victoriei câţiva jurnalişti austrieci au fost agresaţi de către forţele de ordine. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a transmis, sâmbătă, un mesaj pe Twitter, prin care a condamnat violenţele produse la Bucureşti şi aşteaptă clarificări din partea României după ce jurnalişti austrieci au fost agresaţi de forţele de ordine în timpul protestelor desfăşurate vineri.

"Condamnăm puternic violenţele de la Bucureşti, în cursul cărora au fost răniţi mulţi demonstranţi şi jurnalişti. Aşteptăm clarificări. Îi doresc recuperare rapidă cameramanului ORF care a fost rănit", a transmis Sebastian Kurz prin Twitter.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici