Video Sevil Shhaideh este prima femeie propusă pentru funcţia de premier al României. Liviu Dragnea: "Nu am vrut să forţez o lege pentru a fi eu prim-ministru"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că avea dreptul legitim să solicite pentru el funcţia de prim-ministru, dar că o "condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională" l-au făcut să nu solicite acest lucru "deocamdată".

38041 afișări

"A trebuit să ţin cont de dorinţa de a face o propunere de prim-minsitru care să îmi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: nu merge acolo pentru a construi un proiect personal, pentru a face acţiuni pentru presă", a spus Dragnea.

El a arătat că propunerea de premier pe care a avansat-o trebuie să îi dea garanţia că este "un om care munceşte, care ştie, care are determinare, care are capacitate de muncă şi de înţelegere".

"Este un om în care eu să am încredere totală, să îmi dea posibilitatea ca eu să îmi asum în continuare răspunderea pe acţiunile guvernamentale care trebuie să urmeze în detaliu programul de guvernare", a adăugat Dragnea.

"Aşteptăm desemnarea din partea preşedintelui. Sevil Shhaideh este o persoană pe care şi preşedintele o cunoaşte, cu care am lucrat împreună şi eu şi domnul preşedintele şi doamna Sevil Shhaideh. Sperăm ca această desemnare să vină mai repede", a spus Dragnea.

Întrebat la ce proiecte au lucrat împreună Sevil Shhaideh şi preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a precizat că este vorba de proiectele descentralizării şi regionalizării.

Dragnea a spus că Shhaideh este un om cu care el personal a lucrat "ani de zile" şi în care are "încredere totală".

"Sevil Shhaideh a fost ministrul Dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile, a lucrat cu mine nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar, din poziţia mea de vicepremier, am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale şi cunoaşte activitatea din toate ministerele. Este un om în care eu am încredere totală iar această propunere din partea mea este un mesaj puternic pe care îl transmit tuturor cetăţenilor că îmi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală şi pentru punerea în aplicare a programului de guvernare", a spus Dragnea.

"Aşa cum ştiţi, PSD a câştigat alegerile şi conform cutumelor şi din ţară şi din alte ţări eu aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcţia de prim-ministru în guvernul României", a declarat Liviu Dragnea, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că nu a solicitat funcţia de premier, ţinând cont de două aspecte.

"Am ţinut cont de afirmaţiile repetate ale preşedintelui României şi în plan principal, nu secundar, de o lege în vigoare. Pentru mine legea nu reprezintă o chestiune secundară şi nu vreau ca vreun mandat pe care l-aş fi putut începe să fie prin forţarea unei legi în vigoare. O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine. Deocamdată! Dar nici nu pot să arunc peste umeri o responsabilitate uriaşă dată de un vot popular masiv, o răspundere care este a mea, pentru că eu am conceput şi realizat împreună cu colegii mei un program de guvernare care ne-a adus în principal aceste voturi", a adăugat Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat miercuri că Sevil Shhaideh reprezintă o propunere de premier în care el are "încredere totală", o eventuală desemnare a acesteia dându-i posibilitatea să îşi asume că şi acţiunile viitorul Executiv vor urma în detaliu programul de guvernare al PSD.



"A trebuit să ţin cont de dorinţa de a face o propunere de prim-ministru care să îmi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: nu merge acolo pentru a construi un proiect personal, pentru a face acţiuni pentru presă", a spus Dragnea.

El a arătat că propunerea de premier pe care a avansat-o trebuie să îi dea garanţia că este "un om care munceşte, care ştie, care are determinare, care are capacitate de muncă şi de înţelegere".

Preşedintele PSD a spus că pe Shhaideh o recomandă pentru această funcţie "capacitatea de muncă, ştiinţa administraţiei, viziunea de dezvoltare" şi cunoaşterea "activităţii tuturor ministerelor".

Dragnea a spus că nu are nicio relaţie de rudenie cu Sevil Shhaideh şi că aceasta este membră a PSD din 2015.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri anterior participării la Cotroceni că a "luat" mandat de la colegii din CEX al PSD pentru a face o propunere de prim-ministru la consultările cu preşedintele Iohannis, dar că nu le-a spus acestora vreun nume de premier.

La consultări, preşedintele PSD Liviu Dragnea urmează să-i comunice preşedintelui Iohannis care va fi propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările dintre delegaţia PSD-ALDE şi preşedintele Iohannis au început miercuri la Cotroceni. Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi co-preşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin fac parte din delegaţia PSD-ALDE care a mers miercuri la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema formării viitorului guvern.

Cine este Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh, propusă de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, a fost ministru al Dezvoltării Regionale în anul 2015 în Guvernul Ponta. Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, este secretar de stat în acest minister.

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Averea lui Sevil Shhaideh

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD-ALDE, are un apartament în Constanţa, trei clădiri în Siria - în coproprietate cu soţul său - şi aproape 600.000 de lei în două conturi deschise în 2011.

În declaraţia de avere completată pe 10 februarie 2016 şi prezentată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se arată că Sevil Shhaideh este proprietara unui apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în anul 1994, şi alte imobile, dintre care unul în construcţie, în Siria, în coproprietate cu soţul său. Acestea din urmă sunt în Latakia şi Damasc.

În document mai figurează şi un împrumut acordat în valoare de 20.000 de euro, iar la secţiunea Datorii un credit din 2012 scadent în 2017 în valoare de 60.000 de lei.

Veniturile realizate în ultimul an fiscal se ridică la puţin peste 185.000 de lei, din care aproximativ 92.000 de lei reprezintă salariul de la MDRAP, pentru funcţiile deţinute în 2015, de secretar de stat, respectiv, ministru, iar aproape 93.000 de lei a încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) la EximBank SA.

Sevil Shhaideh are şi două depozite bancare, deschise în 2011, cu sume cumulate de aproape 600.000 de lei. În declaraţia de interese apare ca acţionar la Coremar – cupon gratuit, şi cu un număr de 50 de acţiuni, în valoare de 100 de lei, la SC Rosyr International SRL.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost "martor", alături de alte persoane. Dragnea a mai spus că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici