Ministrul Mediului: Firmele de salubritate vor plăti taxă penalizatoare pentru fiecare tonă de gunoi

Ministrul Mediului a declarat că toate companiile de salubritate vor fi obligate să plătească, de anul acesta, o taxă de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi.

866 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului: Firmele de salubritate vor plăti taxă penalizatoare pentru fiecare tonă de gunoi

Ministrul Mediului: Firmele de salubritate vor plăti taxă penalizatoare pentru fiecare tonă de gunoi

,,Taxa de 80 de lei pentru tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă penalizatoare pentru managementul deşeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deşeurilor de 4,5%, iar ţinta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus această taxă de 80 de lei/tonă de gunoi depozitat. Ideea este să nu avem măriri de taxe la gunoi pentru cetăţeni. Am făcut o propunere doamnei primar (n.r. Gabriela Firea) în acest sens şi anume că taxa se menţine şi intenţionăm să venim cu proiect de Ordonanţă de Urgenţă care să se aplice la diferenţa dintre ceea ce ţinteşte operatorul economic şi ceea ce a realizat efectiv. Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferenţa dintre ţinta de valorificare şi ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul îşi impune o ţintă de valorificare de 20% pe an şi realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferenţa nerealizată", a declarat Daniel Constantin.

Această taxă, care a intrat în vigoare la întâi ianuari anul acesta, este menită să penalizeze nerealizarea ţintelor de colectare selectivă şi de valorificare a deşeurilor de către operatorii de salubritate. Ministrul Mediului a mai adăugat că taxarea se va realiza la nivelul celor care colectează şi transportă deşeuri pentru a nu împovăra agenţii economici şi autoritătile locale cu o taxă prea mare. În plus, operatorul de salubritate va plăti suprataxa doar pentru diferenţa dintre ţinta fixată şi nivelul realizat de el, a mai explicat Daniel Constantin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici