MOTIVARE: Iohannis nu a luat o decizie în beneficiul tipografiei FDGR, nefiind în conflict de interese

Klaus Iohannis nu a fost în conflict de interese atunci când, ca primar al Sibiului, a semnat un contract cu o tipografie a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), al cărui preşedinte era, deoarece nu a avut vreun drept privind alegerea firmei, motivează Curtea de Apel Alba Iulia.

503 afișări
Imaginea articolului MOTIVARE: Iohannis nu a luat o decizie în beneficiul tipografiei FDGR, nefiind în conflict de interese

MOTIVARE: Iohannis nu a luat o decizie în beneficiul tipografiei FDGR, nefiind în conflict de interese (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Instanţa a făcut publică motivarea deciziei din 10 iunie prin care a respins raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care, în august 2013, l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de FDGR, al cărui preşedinte era atunci.

Potrivit motivării, după cum rezultă din dispoziţiile art.75 din Legea nr.393/2004, pentru existenţa conflictului de interese este imperios necesar să se stabilească participarea alesului local la luarea unei decizii a autorităţii publice din care face parte, decizie care ar putea prezenta un beneficiu pentru orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia sau o asociaţie sau fundaţie din care fac parte.

Pe 3 decembrie 2010, a fost demarată de Primăria Sibiu procedura de atribuire a contractului de Servicii de informare si publicitate in vederea implementării proiectului POS CCE SMIS 4915 prin publicarea in SEAP a invitaţiei de participare, deşi valoarea estimată a contractului a fost de 3.910,88 euro (sub 15.000 euro, prag valoric sub care, art. 19 din OUG nr. 34/2006 permitea încredinţarea directă a contractului de achiziţie publică).

Totodată, în vederea atribuirii contractului de prestări servicii, a fost constituită comisia de evaluare a ofertelor, căreia i-a aparţinut exclusiv alegerea câştigătorului şi din care Iohannis nu a făcut parte, se arată în motivare.

"Practic, reclamantul, semnând contractul de prestări servicii nr.71/23.12.2010 cu S.C T.H. S.R.L., a îndeplinit o obligaţie legală stipulată de dispoziţiile art.204 din OUG nr. 34/2006 conform cărora «Autoritatea contractanta are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, pe baza propunerilor tehnice şi financiare cuprinse în respectiva ofertă»", notează judecătorul.

Altfel spus, Iohannis "nu a avut nici un moment drept de opţiune cu privire la alegerea câştigătorului, respectiv între a semna sau nu contractul", potrivit instanţei.

"Astfel, în condiţiile în care nu a îndeplinit nicio atribuţie pe parcursul procedurii de achiziţie, nu a participat la luarea unei decizii în ceea ce priveşte atribuirea contractului Tipografiei Honterus, semnarea contractului fiind realizată în baza legii şi nu în urma unui proces deliberativ, nu se poate susţine că reclamantul s-ar afla în conflict de interese", conchide judecătorul.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, pe 10 iunie, contestaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata un posibil conflict de interese al şefului statului în perioada în care era edil al Sibiului.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul contractului semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era atunci. ANI a sesizat şi Parchetul instanţei supreme cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus contestaţia imediat după raportul Agenţiei Naţionale de Integritate.

În 19 martie 2014, judecarea dosarului în care Klaus Iohannis a contestat raportul privind conflictul de interese a fost suspendată, la cererea ANI, pe motiv că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a început urmărirea penală pentru aceleaşi fapte care fac obiectul acestui dosar.

În septembrie 2014, PICCJ a închis dosarul, în soluţia de clasare arătându-se că folosul material rezultat în urma semnării de către primarul Sibiului a contractului a fost obţinut de Tipografia Honterus, nu şi de Klaus Iohannis.

În mai 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a reluat dezbaterile în acest caz.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis a contestat raportul, iar pe 21 ianuarie 2015, a câştigat definitiv procesul cu ANI, la ICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici