Patronii clubului Colectiv şi un pirotehnist, trimişi în judecată într-un dosar disjuns din Colectiv

Marian Moise, pirotehnistul care a montat artificiile în clubul Colectiv, artificierul Viorel Zaharia, patronii clubului George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, dar şi patroana firmei care a livrat artificiile au fost trimişi în judecată într-un dosar disjuns din Colectiv.

514 afișări
Imaginea articolului Patronii clubului Colectiv şi un pirotehnist, trimişi în judecată într-un dosar disjuns din Colectiv

Patronii clubului Colectiv şi un pirotehnist,trimişi în judecată într-un dosar disjuns din Colectiv

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub denumirea ”Dosarul Colectiv”, a lui Marian Moise, pentru ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 64 de persoane şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, dar şi a lui Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea, Mincu Costin, Daniela Niţă, Viorel Zaharia, precum şi firmele S.C. Colectiv Club S.R.L şi S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., pentru vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 44 persoane.

"La data de 30 octombrie 2015, în calitate de pirotehnist autorizat, angajat la S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., inculpatul Moise Marian a instalat efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv din Bucureşti, unde urma să se desfăşoare un concert al trupei ”Goodbye to Gravity”, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens. Ulterior, în timpul concertului ce s-a desfăşurat în aceeaşi zi, a acţionat mecanismul de declanşare al efectelor pirotehnice (foc de artificii), fapt ce a condus la izbucnirea unui incendiu ce a avut drept consecinţă decesul a 64 persoane. Totodată, împreună cu inculpatul Zaharia Viorel, acesta a utilizat articole pirotehnice pentru exterior într-un spaţiu necorespunzător şi nu a luat măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale şi mediului, astfel încălcându-se dispoziţiile art. 22, art. 23 alin. 1 lit. a, art. 39 alin. 9 lit. e din Legea nr.319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă şi art. 34 alin. 1 din Legea nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Procurorii îi acuză pe patronii Colectiv că au permis accesul unui "număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului", în condiţiile în care spaţiul nu era amenajat pentru astfel de activităţi. Astfel, pentru a evita costuri suplimentare, cei trei sunt responsabili de producerea incendiului şi vătămarea corporală a 44 persoane.

"De asemenea, probatoriul a mai relevat că, în calitate de administrator al S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., inculpata Niţă Daniela Ioana a procurat de la o societate din Bulgaria produse pirotehnice denumite „fântână de scenă”, neînsoţite de fişe tehnice, care, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, puteau fi utilizate doar în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat. Fără efectuarea vreunui instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice, inculpata i-a însărcinat pe pirotehniştii Moise Marian şi Zaharia Viorel să monteze şi să acţioneze elementele pirotehnice într-un spaţiu închis, respectiv incinta Clubului Colectiv, cunoscând faptul că la evenimentul organizat va participa un număr mare de persoane", se mai arată în comunicatul Parchetului General.

În dosar s-au constituit ca părţi civile numeroase persoane fizice, dar şi unităţi spitaliceşti şi alte instituţii publice.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Judecătoriei Sector 4.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici