Primăria Capitalei vrea înfiinţarea a 19 firme pentru activităţi în domeniul serviciilor publice. Cum a motivat Gabriela Firea propunerea

În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de marţi, 28 februarie, vor fi supuse mai multe proiecte de hotărâre pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale deţinute de Municipalitate, care urmează să desfăşoare activităţi în domeniul serviciilor publice, potrivit PMB.

2508 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei vrea înfiinţarea a 19 firme pentru activităţi în domeniul serviciilor publice. Cum a motivat Gabriela Firea propunerea

Primăria Capitalei vrea înfiinţarea a 19 firme pentru activităţi în domeniul serviciilor publice. Cum a motivat Gabriela Firea propunerea

"La iniţiativa Primarului General al Capitalei, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, de marţi, 28 februarie, vor fi supuse aprobării mai multe proiecte de hotărâre prin care se solicită acordul de principiu al CGMB pentru înfiinţarea de societăţi comerciale pe acţiuni deţinute în proporţie de 100% de Municipalitate, care urmează să desfăşoare activităţi în domeniul serviciilor publice şi al altor activităţi de interes public", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), remis vineri MEDIAFAX.

Astfel, cele 19 societăţi comerciale au ca obiect de activitate producerea, furnizarea energiei electrice şi termice, servicii energetice şi de mentenanţă; realizarea activităţilor necesare asigurării serviciului de iluminat public; administrarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare ale municipalităţii; protecţia civilă şi activităţile de voluntariat specifice acesteia; servicii în tehnologia informaţiilor; construirea, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive şi terenuri de sport; punerea în valoare şi exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum şi promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie
turistică; administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor şi ştrandurilor de pe raza Municipiului Bucureşti; serviciul de administrare a reţelei de agrement a Municipiului Bucureşti; administrarea spaţiilor publicitare; întreţinerea copacilor, arbuştilor şi sub-arbuştilor situaţi pe spaţiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului Bucureşti; asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat; consolidarea clădirilor cu risc seismic; servicii de coordonare/consultanţă pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului Bucureşti; gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului Bucureşti; administrarea drumurilor; administrarea parcărilor publice; dispecerizarea activităţii de transport local de persoane în regim de taxi şi managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători şi management al flotei transportului public.

„S-au cheltuit în ultimii ani zeci, sute de milioane de euro din banii bucureştenilor care nu s-au regăsit în sporirea confortului bucureştenilor. Avem, din păcate, o capitală sufocată de trafic, cu străzi pline de gropi, cu prea puţine parcări faţă de necesar, cu obiective turistice nepromovate. Voi schimba toate aceste neajunsuri, dar am nevoie de instrumente legale pentru a putea reorganiza administraţia. Asigur bucureştenii că, prin crearea acestor societăţi comerciale pe acţiuni, Municipalitatea va reuşi să administreze eficient patrimoniul public, să furnizeze servicii publice la standarde europene şi să deruleze mari proiecte de investiţii care vor duce la creşterea calităţii vieţii bucureştenilor. Bucureştenii vor beneficia, în cel mai scurt timp, pe lângă creşterea calităţii serviciilor publice, şi de reducerea substanţială a costurilor pentru acestea. În plus, această reorganizare nu presupune niciun fel de disponibilizare din rândul personalului aflat acum în cadrul structurilor PMB, ci, din contră, preluarea acestuia în cadrul societăţilor nou înfiinţate şi crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Gabriela Firea, primar general al Capitalei.

Consiliului General al Municipiului Bucureşti va avea control asupra cheltuirii banului public, având în vedere că înfiinţarea societăţilor comerciale, modificarea formei juridice a acestora, bugetul, investiţiile sunt supuse aprobării Consiliului General, modalitatea de desfăşurare a acestor activităţi fiind în prealabil dezbătută.

Consilierii Generali vor face parte din Adunările Generale ale Acţionarilor, iar organele de conducere ale societăţilor – consilii de administraţie, directori generali - vor fi desemnate potrivit prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice. Salarizarea personalului acestor societăţi se va face potrivit Codului muncii, grila de salarizare fiind similară celei stabilite la nivel naţional pentru fiecare ramură economică, acesta reprezentând un argument în atragerea de personal calificat şi pentru calitatea serviciilor prestate.

"În realizarea obiectului de activitate, societăţile vor face achiziţii de bunuri, servicii şi lucrări cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, obligatorie pentru toate instituţiile cu capital majoritar de stat. De asemenea, societăţile pot presta servicii şi realiza lucrări pentru terţi beneficiari, participând la licitaţiile organizate de alte entităţi", potrivit sursei citate.

Activitatea societăţilor va fi supusă controlului anual al Curţii de Conturi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici