#roMânia: Depopularea satelor româneşti: Aici trăiesc doar vilele, fără oameni

Primul efect al exodului românilor a fost abandonarea satelor româneşti. Tinerii au migrat către oraşe sau, cei mai mulţi, direct spre străinătate, iar după ani munciţi peste hotare, au trimis bani acasă pentru a-şi ridica vile, potrivit unui material din campania #roMânia, a cotidianului Gândul.

4402 afișări
Imaginea articolului #roMânia: Depopularea satelor româneşti: Aici trăiesc doar vilele, fără oameni

#roMânia: Depopularea satelor româneşti: Aici trăiesc doar vilele, fără oameni

Peste 2.000 de localnici din Feldru, cea mai mare comună din Bistriţa-Năsăud, au plecat în ultimii 20 de ani peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Nu şi-au uitat rădăcinile şi cei mai mulţi au avut acelaşi gând: muncesc peste hotare, trimit bani acasă, îşi construiesc case noi, moderne şi, după ce îşi pun ceva bănuţi deoparte, se întorc.

Criza i-a ajuns şi acolo şi, din 5 - 10 ani cât şi-au propus iniţial să stea, s-au făcut deja 20... Anii au trecut, vilele au crescut, dar au rămas goale. Sute de case uriaşe din Feldru stau în aşteptarea celor plecaţi peste hotare.

Pe ici, pe colo câte o bătrânică stă în faţa uriaşelor construcţii goale şi se uită cu tristeţe pe drum: “Nu vin copiii, maică, îs plecaţi în lume şi nu ştiu dacă se mai întorc până m-oi duce eu...”

Pe drum trec încet alţi doi bătrâni care trag după ei cu greu, un cărucior plin cu bostani. Două fetiţe merg şi ele spre parcul din centrul satului, dar nu scot o vorbă... E linişte în sat... Dacă nu ar trece maşinile zgomotoase care lucrează la drum ai avea impresia că localitatea a rămas blocată în timp, potrivit unui material din cadrul campaniei #roMânia, a cotidianului Gândul

Oamenii pe care îi mai vezi în treacăt spun că doar vilele mai “trăiesc” în sat, semn al celor plecaţi.

“Suntem cea mai mare comună din Bistriţa-Năsăud, cu o populaţie de peste 7.500 de locuitori, iar circa 2.000 de locuitori sunt plecaţi definitiv sau pe perioadă determinată, în sezonul lucrărilor agricole sau de construcţii, în alte ţări în special Spania, Irlanda, Italia, Germania, Austria. Din acest punct de vedere, este atât un lucru benefic, cât şi unul mai puţin de dorit, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu familiile rămase acasă, însă ei investesc în localitatea noastră, cumpără terenuri fac locuinţe moderne, dotate cu tot ce presupune astfel de locuinţă. Faptul că, în majoritatea localităţii, avem apă şi canal le asigură condiţii asemănătoare cu cele de la oraş,” povesteşte primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici