Situaţia unităţilor şcolare din ultimii cinci ani | Se observă o scădere a numărului de şcoli de la an la an

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a postat, pe pagina sa de Facebook, un tabel cu situaţia unităţilor şcolare din ultimii cinci ani, astfel, în acest moment, la nivel naţional, funcţionează peste 6.100 de şcoli, dintre care jumătate sunt în mediul rural.

977 afișări
Imaginea articolului Situaţia unităţilor şcolare din ultimii cinci ani | Se observă o scădere a numărului de şcoli de la an la an

Situaţia unităţilor şcolare din ultimii cinci ani | Ministrul Liviu Pop: În ţară funcţionează peste 6.000 de şcoli. Cât la sută dintre acestea sunt în mediul rurual

Ministrul Educaţiei a ales să publice, pe pagina personală de Facebook, un tabel care conţine numărul şcolilor publice cu personalitate juridică din ţară, dar şi numărul elevilor din acestea. Astfel, în acest moment, există peste 6.170 de unităţi şcolare, dintre care aproximativ 3.100 se află în mediul rural.

Din numărul total de şcoli, peste 600 de unităţi au mai puţin de 150 de elevi, 1.767 au între 150 şi 300 de elevi, iar cele mai multe, peste 3.700, au de la 300 de copii în sus.

Cifrele pentru anul şcolar 2017-2018 nu sunt cu mult diferite faţă de anii precedenţi, fiind vorba de peste 6.200 de şcoli în 2016 şi 2015.

Chiar dacă diferenţele nu sunt foarte mari, din tabelul respectiv se poate observa o scădere a numărului de unităţi şcolare de la an la an. Dacă în 2013 aveam aproximativ 6.500 de şcoli cu personalitate juridică, în anul şcolar 2018-2019, vor fi puţin peste 6.150.

Postarea ministrului vine după ce, săptămâna trecută, deputatul PNL Florin Roman a declarat că majoritatea PSD şi ALDE se pregăteşte să închidă în jur de 1.000 de şcoli şi a cerut demisia lui Liviu Pop, pe care îl consideră ”cel mai nociv ministru din fostul guvern”.

"PSD-ALDE vrea să închidă circa 1.000 de şcoli în România (...) prin inspectorii generali şi prin consiliile de administraţie ale şcolilor. Primarii sunt scoşi din această ecuaţie şi primarul, la ora actuală, se mai ocupă de clădirea şcolii. În rest tot ceea se se întâmplă ca finanţare aparţine ca decizie consiliului de administraţie, de inspectoratul şcolar şi mai sus de către ministrul <Genunche> al învăţământului. Practic, prin această măsură se adânceşte subfinanţarea şi îl întreb pe domnul ministru cum poate explica public că a crescut finanţarea per elev, că ai creştere economică, dar operezi tăieri la costurile de personal”, a precizat Roman, ironizându-l pe Liviu Pop pentru o gafă din 2017.

În replică, Liviu Pop, a catalogat declaraţia liberalului ca fiind "o minciună".

"Este o minciună. Nu se închid o mie de şcoli. Pentru cei care nu ştiu, închiderea sau deschiderea unor unităţi şcolare poate fi făcută numai de către administraţia locală, de către primării, de către consilii locale. A veni astăzi să spui că din cele 6.000 de şcoli închidem o mie înseamnă că în fiecare judeţ s-ar închide 25 de şcoli. Nu am informaţii că în judeţul dumneavoastră se închid 25 de şcoli, nu se închide niciuna. Este o campanie electorală făcută de un deputat, în momentul acesta în care se constituie noul Guvern, şi vrea să iasă în evidenţă”, a spus Pop.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici