Tinerii din Timişoara, despre Revoluţia Română: În Decembrie 1989 ne-am câştigat libertatea

Deşi aveau doar câţiva ani sau nu erau născuţi în Decembrie 1989, tinerii din Timişoara ştiu ce s-a întâmplat în timpul Revoluţiei Române, declarând că acum 28 de ani “ne-am câştigat libertatea” sau că au aflat că au murit multe persoane de vârsta lor pe străzile oraşului.

899 afișări
Imaginea articolului Tinerii din Timişoara, despre Revoluţia Română: În Decembrie 1989 ne-am câştigat libertatea

Tinerii din Timişoara, despre Revoluţia Română: În Decembrie 1989 ne-am câştigat libertatea

Diana Corina Dobrilă are 29 de ani şi s-a născut în Timişoara. În Decembrie 1989, tânăra avea un an, astfel că a aflat din poveştile părinţilor sau din documentarele văzute la televizor ce s-a întâmplat în timpul Revoluţiei Române, când peste o sută de oameni şi-au pierdut viaţa pe străzile oraşului în timp ce strigau “Libertate” şi “Jos Ceauşescu”.

“Aveam un anişor la Revoluţie. De la televizor am aflat ce s-a întâmplat atunci, de la părinţi, care au încercat să-mi explice şi mie. Am sperat că se va schimba ceva în ţară, să fie mai bună, fără minciuni, fără corupţie. Din păcate, nu cred că a meritat toată această jertfă. Se spune că în viaţă totul se întâmplă cu un scop şi tot timpul o să merg pe premiza asta. Noi acum ieşim pentru ei, pentru cei căzuţi”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Diana Corina Dobrilă, care a participat, în acest sfârşit de săptămână, la un marş în memoria eroilor Revoluţiei, la Timişoara.

Soţul Dianei, Alexandru, s-a născut în 1991, şi spune că a aflat ce s-a întâmplat în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la părinţi, care i-au spus că au murit şi multe persoane de vârsta lui.

“Din spusele părinţilor mei am aflat că au murit mulţi tineri de vârsta mea la Revoluţie şi tocmai de asta ies în stradă în fiecare an, pentru a nu uita faptele lor. Ar fi păcat să fie uitate şi sper ca în fiecare an, atunci când ies, să fiu cu un gând mai bun, cu o speranţă mai mare de a fi mai bine. Nu cred că a meritat sacrificiul eroilor, pentru că suntem conduşi, în mare parte, tot de comunişti, dar sub altă denumire. Dacă după Revoluţie s-ar fi reinstaurat monarhia, cu siguranţă ne-ar fi fost mai bine în ziua de astăzi, însă timpul nu e pierdut chiar şi acum”, a explicat Alexandru Dobrilă.

De asemenea, Robert Mândrea, care este născut în anul 1998, la Timişoara, a precizat că ”ne-am câştigat libertatea” în urmă cu 28 de ani.

“În Decembrie 1989 ne-am câştigat libertatea, în primul rând. Totul a pornit din Piaţa Maria, oamenii au plecat în marş spre Piaţa Operei, iar de acolo ştim toţi ce s-a întâmplat. Suntem liberi, cred că asta e cel mai important, nu am mai fost sub supremaţia comunismului”, a declarat Robert Mândrea.

Ioan avea şapte ani în anul 1989 şi spune că îşi aminteşte şi acum că a văzut Timişoara “ciuruită” după manifestările din stradă din luna decembrie.

“Ca mulţi părinţi care au încercat să-şi protejeze copiii, eu am rămas în casă în zilele respective şi îmi aduc aminte foarte bine că pe Europa Liberă, persoana care vorbea povestea în lacrimi. Ceea ce ca şi copil să-ţi aduci aminte asemenea chestiuni e destul de impresionant emoţional. Ştiu că după câteva zile am fost şi am văzut oraşul ciuruit. După care în fiecare an am încercat să aflu tot mai multe despre ce s-a întâmplat la Revoluţie. A meritat tot acel sacrificiu, doar că alţii au preluat puterea, aia e problema”, a povestit Ioan Popovici.

Pe 17 decembrie, la Timişoara este zi de doliu în memoria primilor 66 de eroi care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. În această zi, toate instituţiile şi autorităţile publice din Timişoara au arborat drapelul României în bernă.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici