Cape Canaveral, cel mai aglomerat aeroport spaţial din 2015

Cape Canaveral din statul american Florida va deveni cel mai aglomerat aeroport spaţial din lume în anul 2015, graţie celor 24 de lansări de rachete care sunt programate pentru acest an, a anunţat marţi Comandamentul operativ din cadrul Forţelor Aeriene din Statele Unite.

321 afișări
Imaginea articolului Cape Canaveral, cel mai aglomerat aeroport spaţial din 2015

Cape Canaveral, cel mai aglomerat aeroport spaţial din 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2015 va deveni cel mai aglomerat an pentru baza spaţială Cape Canaveral după 1992, a precizat Thomas Falzarano, directorul Comandamentului operativ din Forţele Aeriene americane.

Un număr de 14 lansări din totalul celor programate pentru 2015 vor fi efectuate de compania privată Space Exploration Technologies, cunoscută sub denumirea SpaceX. Alte 10 lansări vor fi operate de United Lauch Alliance (ULA), un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Corp.

Pentru anul 2016, alte 36 de lansări au fost deja programate, a precizat Thomas Falzarano.

În 2014, 18 lansări spaţiale au fost efectuate de la baza Cape Canaveral şi toate au fost încununate cu succes. Cel mai aglomerat aeroport spaţial din 2014 a fost cosmodromul Baikonur din Kazahstan, administrat de Rusia, care a avut 21 de lansări, dintre care 19 realizate cu succes.

Prima lansare a anului 2015 de la baza Cape Canaveral a avut loc sâmbătă, atunci când o rachetă Falcon 9 operată de SpaceX a decolat cu bine din Florida şi a plasat cu succes pe orbită capsula Dragon, care s-a conectat ulterior la Staţia Spaţială Internaţională, în cursul zilei de luni.

Programul de lansări al companiei SpaceX include şi un zbor de testare a lansatorului său greu, Falcon Heavy, un vehicul propulsat cu 27 de motoare, care va decola de pe o rampă nouă, construită la baza Kennedy Space Center administrată de NASA şi care se află la nord de Cape Canaveral Air Force Station.

Alte patru baze administrate de NASA se află pe lista de lansări care sunt programate pe agenda companiei SpaceX, ca şi câteva lansări ale unor sateliţi comerciali. SpaceX se pregăteşte să lanseze pe 29 ianuarie un satelit meteorologic american pentru National Oceanic and Atmospheric Administration.

United Launch Alliance plănuieşte opt misiuni spaţiale care vor fi realizate cu ajutorul unor rachete Atlas 5 şi a două rachete Delta. Aceste misiuni vizează în principal plasarea pe orbită a unor sateliţi militari americani, în cadrul unui sector de activitate în care compania SpaceX speră să activeze la rândul ei începând din acest an.

Atât SpaceX, cât şi ULA intenţionează să folosească pentru lansările lor spaţiale şi Vandenberg Air Force Base din California. ULA va lansa în acest an o rachetă Atlas şi două rachete Delta de la această bază aflată pe coasta de vest a Statelor Unite. SpaceX are programată cel puţin o lansare din California - un satelit operat de NASA cu rol de monitorizare a oceanelor, care va ajunge pe orbită pe 31 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici