Tratament inovator gratuit pentru cancerul hepatic şi de colon, într-un centru de cercetare din Galaţi | FOTO

Proceduri moderne pentru tratamentul afecţiunilor oncologice se fac, de luni, la Spitalul Judeţean din Galaţi, care a devenit centru regional de cercetare şi tratament pentru cancerul hepatic şi de colon. Intervenţiile sunt suportate de Academia de Ştiinţe Medicale şi de Ministerul Sănătăţii.

3894 afișări
Imaginea articolului Tratament inovator gratuit pentru cancerul hepatic şi de colon, într-un centru de cercetare din Galaţi | FOTO

Tratament inovativ pentru cancerul hepatic şi de colon, într-un centru de cercetare, la Galaţi

Proiectul european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri Cercetare” lansat luni la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi se va desfăşura timp de cinci ani.

Este un moment important pentru dezvoltarea cercetării în domeniul medical. Începând de astăzi (luni – n.r.), în spitalul nostru se vor efectua primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui proiect mai mare de dezvoltare pentru cercetare, este un proiect în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale şi cu Ministerul Sănătăţii. Pentru realizarea acestuia s-a achiziţionat un angiograf, a fost instalat la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Aceste proceduri vor fi efectuate de domnul doctor Radu Dumitru de la Spitalul Fundeni, unul dintre puţinii specialişti care fac această procedură în România”, a explicat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi, Aurelia Romilă.

Pacienţii care vor intra în programul lansat la Spitalul din Galaţi nu vor plăti tratamentul. În prezent, coordonatorii proiectului caută pacienţi, pe lista cu doritori fiind doar trei persoane deşi bugetul programului ar fi suficient pentru 50 de persoane.

În cadrul Centrului Galaţi vom efectua proceduri de radiologie intervenţională oncologică, una din componentele acestei proceduri fiind chemoembolizare O procedură de radiologie intervenţională care practic substituie intervenţia chirurgicală, este o intervenţie specială adresată pacienţilor bolnavi grav, cu cancer, care până în momentul acesta nu aveau soluţii terapeutice de lungă durată decât chimioterapie sistemică. Aceste proceduri le vom efectua în laboratorul de angiografie a spitalului judeţean. Principiul procedurii este administrarea unei concentraţii cât mai mare chimioterapic la nivelul tumorii hepatice. Procedura este gratuită, pacienţii vor fi internaţi în cadrul spitalului şi trebuie să fie asiguraţi. În judeţul Galaţi avem 50 de pacienţi care trebuie înrolaţi, prin bugetul proiectului. Noi suntem acum deschişi să primim pacienţi”, a anunţat medicul Radu Dumitru, specialist la Spitalul Fundeni.

Potrivit specialiştilor chemoembolizarea hepatică reprezintă „o metodă de tratament minim invaziv al cancerului hepatic, fiind adresată pacienţilor fără indicaţie chirurgicală. Se realizează în sala de operaţie dotată cu angiograf, cu anestezie locală. Cu ajutorul imaginilor angiografice, un cateter extrem de subţire permite embolizarea selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice, astfel, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoră prezintă concentraţie maximă şi reacţii sistemice minime iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii”, se arată în prezentarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri Cercetare”.

Astfel de proceduri mai pot fi făcute doar la spitale din Iaşi şi Bucureşti, iar intervenţiiile de la unitatea gălăţeană vor fi coordonate de specialişti de la Spitalul Fundeni din Capitală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici