SIE infirmă existenţa unui document "privind scenarii de destabilizare" şi care ar urma să fie prezentat CSAT

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a infirmat miercuri existenţa unui document atribuit instituţiei, care relevă "scenarii de destabilizare a României puse la cale de servicii secrete din Rusia, Ungaria şi Moldova" şi care ar urma să fie discutat în CSAT.

3321 afișări
Imaginea articolului SIE infirmă existenţa unui document "privind scenarii de destabilizare" şi care ar urma să fie prezentat CSAT

SIE: Nu există un document "privind scenarii de destabilizare" şi care ar urma să fie prezentat CSAT

"Dorim să precizăm că niciuna dintre «ştirile» vehiculate în ultimele zile, cu atât mai mult existenţa vreunui document ce urmează a fi prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind «scenarii de destabilizare a României puse la cale de servicii secrete din Rusia, Ungaria şi Moldova» nu sunt reale", se spune într-un comunicat al SIE, remis MEDIAFAX.

SIE denunţă "existenţa unei ample campanii de manipulare şi dezinformare" şi informaţiile ajunse pe "surse din SIE" la "vectori media periferici", care sunt preluate de presa cu acoperire naţională, afirmând că folosirea "numelui şi autorităţii" Serviciului pentru a da "credibilitate unor informaţii false"- dar şi "invocarea "informaţiilor din surse apropiate" - scuteşte "autorii de obligaţia de a aduce probe în favoarea alegaţiilor prezentate".

"În acest fel demersuri iniţiate de vectori media minori doar din dorinţa de notorietate devin, prin preluarea, difuzarea şi comentarea unor informaţii false, un element de natură să inducă confuzie şi teamă în rândul populaţiei", se mai spune în comunicatul remis MEDIAFAX de Serviciul de Informaţii Externe.

"Cadre specializate în analiza informaţională de la Serviciul de Informaţii Externe (SIE) au luat în consideraţie un scenariu îngrijorător pentru România, conform celor declarate de surse apropiate mediului operativ de informaţii secrete. Această analiză, una foarte amplă, cu numeroase variante şi multi paşi.(...) şi care va fi prezentată în CSAT, porneşte de la premiza că tot ceea ce se petrece acum în România are la bază un scenariu extern, la care contribuie factori perturbatori din mediile de informaţii, manipulare, dezinformare, ale serviciilor secrete ruseşti interne şi externe (FSB si SVR), împreună cu servicii satelite din Ungaria (NBH), Republica Moldova (SIS) (...) Scenariul specialiştilor SIE are la bază o trădare a intereselor României şi o abandonare a forţelor aliate americane şi europene", conform evz.ro, care preia ziuanews.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici