România pare a fi pierdut urma a zeci de mii de oameni întorşi din zonele de risc. Moldova, ”bomba cu ceas”

  • Zeci de mii de oameni întorşi din străinătate nu par a fi incluşi în statisticile oficiale
  • Orban: Am făcut anchete epidemiologice / Tătaru: Am găsit anchete epidemiologice incomplete
  • Moldova, bomba cu ceas a epidemiei de Covid-19
Urmărește
21238 afișări
Imaginea articolului România pare a fi pierdut urma a zeci de mii de oameni întorşi din zonele de risc. Moldova, ”bomba cu ceas”

România pare a fi pierdut urma a zeci de mii de oameni întorşi din zonele de risc. Moldova, ”bomba cu ceas”

România pare a fi pierdut urma a zeci de mii de oameni care s-au întors din zone de risc. Potrivit raportărilor oficiale, sunt 131.539 de oameni aflaţi în izolare la domiciliu şi carantină. Printre ei, sunt românii întorşi din zonele de risc, din Europa în special, şi cei care au fost izolaţi în urma anchetelor epidemiologice. Premierul Ludovic Orba spune însă că s-au întors mult mai mulţi oameni.

„România pare a fi avut o specificitate pe care nu au avut-o alte ţări europene. În România s-au întors peste 200.000 de români, cei mai mulţi din ţări grav afectate de epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul recunoaşte eşecul diagnosticării din România şi, în acelaşi timp, consideră că epidemia a fost gestionată bine. El pune numărul mic de cazuri din ţara noastră pe baza măsurilor de izolare şi carantinare şi a anchetelor epidemiologice, nu a numărului de teste care a fost făcut până acum.

Întors din Moldova, unde a vrut să vadă care este situaţia reală cu care ne confruntăm, proaspătul ministru Nelu Tătaru susţine că anchetele epidemiologice nu au fost chiar un succes.

“Din ce am putut observa, am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacţii în sine şi care se pierd la un moment dat”, a declarat Nelu Tătaru.

Moldova pare a fi o bombă cu ceas. Zilnic apar cazuri de cadre medicale confirmate cu noul coronavirus, iar harta se lărgeşte. Focarul este în Suceava, dar zilnic apare un nou spital din zonă cu personal sanitar infectat. Neamţ, Iaşi, Vrancea şi Galaţi au şi ele cazuri. Or, în vreme ce medicii se îmbolnăvesc, aceste spitale vor primi şi ele pacienţi, nu mai pot fi trimişi la Iaşi, centrul regional de luptă cu noul coronavirus.

„În momentul de faţă primim de pe tot teritoriul Moldovei pacienţii cofirmaţi. Şi aici este o altă problemă, pentru că la un moment dat nu vom putea absorbi ca spital regional toţi pacienţii de pe teritoriul Moldovei, 6 judeţe.  Am atras atenţia că exact în pasul următor, secţiile de boli infecţioase din spitalele judeţene sau spitalele judeţene sau direcţiile de sănătate publică vor manageria acest aspect fiecare în judeţul lui”, este semnalul de tras de Carmen Dorobăţ, managerul spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi pacienţi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi sunt din Suceava.

"Evident din judeţul Suceava sunt foarte mulţi, unde probabil şi cei plecaţi în străinătate şi care au venit la un anumit moment. Au fost mulţi şi nu au ştiut nici ei că sunt infectaţi. Avem din judeţul Neamţ, judeţul Bacău, judeţul Iaşi, dar mai puţini.", a explicat Dorobăţ.

Cazurile confirmate de la Suceava au început deja să rămână în oraş. Este greu de estimat amploarea epidemiei din judeţ, cifrele transmise public nu sunt actualizate. Site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică indică 2683 de persoane în izolare şi 198 în carantină. Prefectul de Suceava anunţa joi seara o altă cifră:  4740 aflate în izolare şi 373 în canatină. Tot joi, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a fost preluată de un medic venit de la Iaşi.  

Pentru 90 de cadre medicale din oraş au venit testele de Covid-19 şi au fost pozitive. Alţi oameni însă, testaţi încă de la începutul săptămânii, încă aşteptă un verdict. Pentru cele şase judeţe din Moldova, testele sunt prelucrate doar la Iaşi, iar capacitatea zilnică de prelucrare este de 550 de teste zilnic.

Autori: Magda Gheorghita/Ilinca Nazarie

Sursă foto: Profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Cine sunt rădăuţenii care au construit o afacere gigant în România cu care se apropie de 100 de milioane de euro