Călin Netzer: Cred că filmul "Poziţia copilului" este o analiză a unei familii nevrotice

Regizorul Călin Netzer a declarat luni, la o conferinţă de presă, că "Poziţia copilului" - premiat cu Ursul de Aur la Berlin - este, în fond, "analiza unei familii nevrotice" şi un proiect pentru care a făcut un pas înapoi, lăsându-le libertate celor cu care a lucrat, pentru a nu fi prea subiectiv.

534 afișări
Imaginea articolului Călin Netzer: Cred că filmul "Poziţia copilului" este o analiză a unei familii nevrotice

Călin Netzer (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"A trebuit să comprimăm în filmul acesta 30 de ani de background dintre mamă şi fiu. Nici nu ştiu ce mai e ficţiune şi ce e real", a spus el. "Am ajuns (în timpul proiectului, n.r.) să fac un pas înapoi ca să nu fiu prea subiectiv. Aşa am lucrat şi cu Andrei Butică (directorul de imagine, n.r.) şi cu Răzvan Rădulescu la scenariu", a spus Netzer.

Luminiţa Gheorghiu deţine cea mai grea partitură în film, aceea a Corneliei, o mamă dominatoare, care îşi sufocă fiul cu atenţia sa şi care, atunci când acesta are un accident, preia frâiele întregii situaţii şi încearcă să găsească o soluţie.

Actriţa a povestit că a fost convinsă de rolul său încă de la prima lectură a scenariului. "Era atât de bine scris încât (...) aveam foarte multe etape din scriitură. Mi-a plăcut şi l-am înţeles de la prima lectură ", a spus ea.

"Regizorii şi scenariştii români cred că sunt la ora spovedaniei care durează de vreo câţiva ani", a spus Luminiţa Gheorghiu, referitor la dimensiunea personală a filmelor româneşti.

"Mie îmi place comedia, iubesc să fac comedie, dar, dacă ei fac lucrul acesta, înseamnă că au foarte mult curaj", a spus aceasta. "Norocul meu, artistic vorbind, este că am lucrat cu regizori la fel de exacţi şi precişi ca şi Călin, cu Haneke, Pintilie, Cristi Puiu. Ştie foarte bine ce vrea. Am avut timp să repetăm să discutăm", a adăugat ea.

Luminiţa Gheorghiu şi-a amintit şi că au fost momente în care a discutat anumite scene cu regizorul şi, în cele din urmă, a ajuns să facă ceea ce i se cerea. "Nu fac un lucru ca să fiu amabilă cu regizorul. Chit că nu eşti de acord, chit că te ciondăneşti, important este să fie finalul cum trebuie", a spus actriţa.

Echipa filmului "Poziţia copilului" va fi prezentă pe covorul roşu, luni seară, la premiera de gală, care va avea loc la Teatrul Naţional Bucureşti.

Vlad Ivanov, care are un rol secundar în film, s-a amuzat spunând că a fost sigur că va lua castingul. "Eu am fost foarte sigur că iau rolul. Foarte mulţi din lumea cinematografiei mă asimilează cu personajul negativ, aşa că nu am avut nicio surpriză", a spus el.

Ilinca Goia a povestit că rolul din "Poziţia copilului" a însemnat revenirea ei în lumea filmului, după o absenţă de câţiva ani. "M-am simţit ca şi cum aş fi mers din nou la şcoală, în cel mai frumos mod", a spus ea.

O proiecţie specială deschisă publicului va fi organizată şi la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, de la ora 20.00. La începutul proiecţiei, spectatorii vor avea ocazia să-i cunoască, să le pună întrebări şi să facă fotografii cu protagoniştii filmului: regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminiţa Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu.

Şi spectatorii din alte oraşe vor avea ocazia să-i întâlnească pe actorii şi membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. În weekendul de lansare, aceştia se vor întâlni cu publicul din Ploieşti, Cluj, Braşov, Târgu-Mureş, Constanţa şi Craiova şi vor răspunde întrebărilor, la finalul proiecţiilor. O proiecţie unică va avea loc la Bistriţa, pe 8 martie, la Centrul Multicultural Sinagoga, de la ora 20.00. La Slobozia, va rula la Casa de Cultură a Municipiului vineri, de la ora 19.00, iar sâmbătă şi duminică, de la 15.00.

Primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin poate fi văzut de spectatorii din România începând din 8 martie. În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de oraşe: Bucureşti, Cluj, Arad, Timişoara, Constanţa, Craiova, Oradea, Bacău, Braşov, Brăila, Ploieşti, Piteşti, Târgu Mureş, Târgu-Jiu, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Călăraşi, Slobozia, Slatina, Vaslui şi Bistriţa.

"Poziţia copilului" va fi proiectat şi în Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zealandă, Taiwan. Totodată, Beta Cinema, compania care gestionează vânzările peliculei, este în ultima fază a negocierilor pentru distribuţia în Statele Unite şi Marea Britanie.

Pe lângă Ursul de Aur, filmul regizat de Călin Peter Netzer a câştigat şi premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Berlinală.

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici