- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (08.04.2011, 18:14)
Directorul Operei Române Cluj: Liderul de sindicat face presiuni pentru a obţine un post de director
Directorul Operei Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, susţine că reluarea protestelor în cadrul instituţiei este "o ambiţie personală" a liderului de sindicat Dan Gâdea, care "foloseşte acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director" în cadrul Operei clujene.
Urmărește
27 afișări
Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca (ONRCN), Rareş Trifan, reluarea protestelor este "o ambiţie personală a preşedintelui de sindicat Dan Gâdea, care, de fapt, foloseşte acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director" în cadrul instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În urma discuţiilor dintre conducerea Operei clujene şi reprezentanţii Sindicatului Transilvania Art (STA), de la Ministerul Culturii, din octombrie 2010, direcţiunea Operei a rezolvat cererile reprezentanţilor sindicatului, se arată în comunicat.
Astfel, "a fost desfăcut contractul de muncă al consultantului artistic, s-a refăcut componenţa Consiliului Artistic, au avut loc întâlniri pentru renegocierea Contractului colectiv de muncă la nivel de instituţie (reprezentanţii STA au abandonat procesul de negociere), s-a ţinut cont de solicitările venite din partea angajaţilor de a se programa premiera «Nabucco»".
Potrivit sursei citate, de asemenea, a fost pusă la dispoziţia sindicatului sala de spectacole în decembrie 2010 pentru activităţi în beneficiul STA, sindicatul urmând să beneficieze de sală şi în luni următoare, în funcţie de programul instituţiei.
Printre celelalte acţiuni enumerate de conducerea Operei se regăsesc promovarea în grade profesionale a 83 de angajaţi (în perioada noiembrie 2010-martie 2011), reamenajarea şi modernizarea spaţiului orchestrei, viitoarea participare a Operei Române din Cluj-Napoca la Festivalul Internaţional de Operă din Cracovia.
"Este evident că, după rezolvarea problemelor cauzate de centrala termică şi eliminarea pretextelor pentru alte proteste, domnul Dan Gâdea caută orice motiv pentru perturbarea activităţii, pentru atragerea atenţiei asupra propriei persoane şi pentru a crea subiecte de dispută care să-i justifice «activitatea sindicală». De altfel, domnul Dan Gâdea este un angajat care generează conflicte şi în cadrul orchestrei. Spre exemplu, cu puţin timp în urmă, a tergiversat returnarea unui instrument muzical (proprietatea instituţiei) refuzând în repetate rânduri să primească ordinul de serviciu care îi solicita în mod expres acest lucru. Toate acestea s-au întâmplat în contextul în care un alt membru al orchestrei era nevoit să cânte la un instrument proprietate personală, iar domnul Gâdea mai avea acasă încă două instrumente de acelaşi fel (tot proprietatea instituţiei)", se arată în comunicat.
Sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj a cerut din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demisia directorului instituţiei, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului".
Sindicatul Transilvania Art (STA) al Operei Naţionale Române Cluj (ONRC) anunţa, într-un comunicat de presă transmis vineri, că reia acţiunile sindicale prin care cere demisia directorului general al instituţiei, Rareş Trifan.
Conform sursei citate, în perioada octombrie 2010 - aprilie 2011, sindicatul s-a adresat în repetate rânduri instituţiilor abilitate, respectiv Prefecturii judeţului Cluj, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Guvernului României şi prim-ministrului Emil Boc, prin memorii în care s-au semnalat o serie de nereguli şi probleme cu care se confruntă angajaţii ONRC, din cauza "abuzului în funcţie şi a lipsei totale de comunicare" a directorului Rareş Trifan cu angajaţii instituţiei.
Întâlnirile care au avut loc la Bucureşti, în octombrie 2010, la MCPN, între sindicalişti şi reprezentanţii ministerului, nu au dus nici ele la soluţionarea conflictului de muncă.
Sindicatul Transilvania Art susţinea că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că va trimite la Cluj corpul de control.
Potrivit sursei citate, Carmen Croitoru, consilierul personal al ministrului Culturii, a promis că va veni la Opera din Cluj pentru a găsi împreună cu sindicatul soluţii pentru rezolvarea acestui conflict.
Sindicaliştii susţineau că niciuna dintre cele două promisiuni nu s-a materializat.
Sindicatul Transilvania Art susţinea, totodată, că i-a invitat în repetate rânduri la Cluj pe secretarul de stat în MCPN Vasile Timiş şi pe subsecretarul de stat în MCPN Irina Cajal, cu speranţa că prezenţa lor va duce la soluţionarea problemelor instituţiei.
Conform sursei citate, după multe amânări din partea reprezentanţilor MCPN, aceste întâlniri nu au mai avut loc.
"Promisiunile făcute de către directorului Rareş Trifan reprezentanţilor STA la întâlnirea care a avut loc în Bucureşti în luna octombrie 2010 la MCPN au fost şi ele date uitării. În consecinţă, STA se consideră îndreptăţit să reia acţiunile de protest faţă de directorul Rareş Trifan, cerând în continuare MCPN demiterea acestuia pentru management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului", se arăta în comunicat.
În luna octombrie 2010, angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj au intrat în grevă generală, reclamând "managementul defectuos" şi cerând ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului instituţiei, Rareş Trifan.
Angajaţii Operei susţineau că, din 2007, de când a fost numit director Rareş Trifan, opera clujeană a avut cel mai mic număr de spectacole anuale din ultimii 20 de ani, cel mai mic număr de spectatori din ultimii 20 de ani, un repertoriu străin de preferinţele publicului clujean.
Angajaţii Operei îi cereau ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului general, Rareş Trifan, din cauza "managmentului defectuos în detrimentul salariaţilor, al instituţiei şi al publicului, abuz în funcţie, dezinteres total faţă de salariile şi condiţiile de muncă ale angajaţilor ONRC".
Ei îl mai acuzau pe director de lipsă de dialog, risipirea banului public prin contracte încheiate cu o societate comercială prin care se plătesc colaboratorii externi "cu sume imense, de ordinul sutelor de milioan" şi "decimarea repertoriului ONRC".
Ulterior, sindicaliştii de la Opera Naţională Cluj au renunţat la proteste după ce s-au împăcat cu directorul instituţiei, Rareş Trifan.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:09
-
astăzi, 13:58