Portrete cu foiţă de aur ale lui Goran Bregović, Florin Salam şi Adrian Minune, la Muzeul Ţăranului

Mai multe portrete - realizate în ulei pe pânză şi decorate cu foiţă de aur - ale unor cântăreţi printre care se numără Goran Bregović, Florin Salam şi Adrian Minune vor fi prezentate într-o expoziţie care va fi vernisată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală pe 2 iulie.

708 afișări
Imaginea articolului Portrete cu foiţă de aur ale lui Goran Bregović, Florin Salam şi Adrian Minune, la Muzeul Ţăranului

Adrian Minune (Imagine: Aurelia Alexa/Mediafax Foto)

Expoziţia, care aparţine artistului George Vasilescu, va fi prezentată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român până pe 8 iulie, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al instituţiei muzeale, Virgil Ştefan Niţulescu.

Printre tablourile care vor fi expuse se află portrete ale cântăreţilor Goran Bregović, Florin Salam şi Adrian Minune, potrivit paginii de Facebook a artistului George Vasilescu.

Întrebat fiind dacă nu se teme că această expoziţie va aduce un prejudiciu de imagine instituţiei pe care o conduce şi va atrage un val de critici din partea celor care nu îi agreează pe interpreţii portretizaţi, Niţulescu a declarat pentru MEDIAFAX: "Această expoziţie are un caracter ironic la adresa celor portretizaţi acolo. Este o expoziţe a unui artist care are o privire ironică asupra acestei lumi. Nu este o expoziţie care să-i glorifice, dimpotrivă".

Tablourile au o dimensiune de 150x150 de centimetri, sunt realizate în ulei pe pânză, cu foiţă de aur, potrivit informaţiilor de pe pagina de Facebook a artistului.

George Vasilescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că expoziţia, intitulată "Confluenţe, influenţe - în artă?", va cuprinde zece portrete, ale cântăreţilor Florin Salam, Adrian Minune, Dan Bursuc, Nicolae Guţă, Goran Bregović, Sorinel Puştiu, Carmen Şerban, Cornelia Catanga, Vali Vijelie şi Marian Mexicanu, precum şi alte cinci lucrări inspirate de Taraful Haiducilor şi Fanfara Ciocârlia.

Întrebat dacă are acordul interpreţilor pentru această expoziţie, George Vasilescu a precizat că nu a vorbit cu toţi cei portretizaţi, dar că a luat legătură cu anumite persoane care apar în lucrările sale sau cu managerii acestora, menţionând chiar că managerul Fanfarei Ciocârlia i-a pus la dispoziţie materiale fotografice după care să poată lucra.

În ceea ce priveşte ideea acestei expoziţii, George Vasilescu a declarat: "Ideea mi-a venit în momentul în care am fost într-o discotecă în care toată lumea dansa pe muzica lor (a interpreţilor, n.r.) şi erau foarte bucuroşi şi fericiţi".

"Artiştii pe care i-am ales să îi pictez mi-au părut personajele care au cel mai mare impact al publicului din România, chiar dacă există diferenţe în stilurile muzicale abordate. Ar fi păcat ca, peste 100 - 200 de ani, lumea să nu îşi amintească despre controversele pe care le-au creat aceşti artişti", a declarat Vasilescu.

De asemenea, George Vasilescu a menţionat că lucrările sale sunt pictate "într-o manieră sinceră, fără a fi pro sau contra", ele reflectând doar "exprimarea" lui artistică.

Artistul de etnie romă George Vasilescu s-a născut în 1984, la Ploieşti. La vârsta de 15 ani, aflat într-o excursie în Franţa, a decis că îşi doreşte să devină artist şi a urmat cursuri de desen în oraşul natal. A fost inspirat de Michelangelo Merisi da Caravaggio şi Frans Hals. Apoi, a început să studieze sculptura. Prima expoziţie pe care a prezentat-o a fost organizată în 2008, în Teatrul din Ploieşti. În acelaşi an, a călătorit în Bangladesh, pentru a afla mai multe despre originile sale ca rom. În Bangladesh a avut loc cea de-a doua sa expoziţie, în sala Societăţii Asiatice din Bangladesh, se arată pe site-ul galeriei Kai Dikhas din Berlin, care colaborează cu artistul.

În 2013, George Vasilescu s-a numărat printre artiştii care şi-au expus lucrări la Preview Berlin Art Fair, ca reprezentant al galeriei Kai Dikhas. Acesta a fost prezent cu lucrarea "Unchained" aparţinând seriei "The Golden Cage of Thought" (2013).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici