Premiul Cervantes pe 2008, atribuit scriitorului Juan Marse

Premiul literar Cervantes pe 2008, considerat echivalentul spaniol al premiului Nobel pentru literatură, a fost decernat, joi, scriitorului spaniol Juan Marse, potrivit anunţului făcut de ministrul spaniol al Culturii, César Antonio Molina.

38 afișări
Imaginea articolului Premiul Cervantes pe 2008, atribuit scriitorului Juan Marse

Premiul Cervantes pe 2008, atribuit scriitorului Juan Marse

Marse era unul dintre favoriţii la câştigarea acestui prestigios premiu literar, recompensat cu suma de 125.000 de euro, aflându-se în competiţie cu romanciera spaniolă Ana Maria Matute şi cu scriitorul uruguayan Mario Benedetti.

Marse, în vârstă de 75 de ani, este un scriitor autodidact, cunoscut mai ales pentru volumele "Últimas tardes con Teresa" (1965) şi "Rabos de Lagartija" (2004).

Juan Marse este un adept al stilului realist, ataşat ideii de transpunere în romanele sale a flagelului sărăciei din perioada de după Războiul civil din Spania (1936 - 1939).

În cadrul unui sondaj realizat de ziarul spaniol El Pais, scriitorul catalan Juan Marse a fost situat de critica spaniolă pe locul al treilea în literatura spaniolă contemporană, după Eduardo Mendoza şi Juan Benet.

În România, editura Polirom a lansat deja două romane ale lui Juan Marsé, "Vraja Shanghaiului" (2003) şi "Cozi de şopârlă" (2003).

Potrivit tradiţiei, premiul Cervantes îi va fi înmânat pe 23 aprilie, anul viitor, dată la care se comemorează moartea lui Miguel de Cervantes, celebrul autor al lui "Don Quijote".

Acordarea acestui premiu unui scriitor spaniol respectă tradiţia nescrisă de alternare a autorilor spanioli cu cei latino-americani pe lista câştigătorilor.

În 2007, premiul Cervantes a fost atribuit poetului argentinian Juan Gelman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici