Regizorii Radu Mihăileanu, Martin Repka şi Csaba Bollok, invitaţi ai Festivalului Filmului European

Regizorii Radu Mihăileanu, Martin Repka şi Csaba Bollok vor participa la ediţia 2008 a Festivalului Filmului European, care va debuta cu o gală, pe 8 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, când va fi proiectat filmul "La Graine et le Mulet/ Cuşcuş cu chefal" de Abdellatif Kechiche.

21 afișări
Imaginea articolului Regizorii Radu Mihăileanu, Martin Repka şi Csaba Bollok, invitaţi ai Festivalului Filmului European

Regizorul Radu Mihăileanu (Imagine: Mediafax Foto)

Anunţul a fost făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, la Institutul Cultural Român (ICR), la care a participat: Giorgio Ficarelli, şeful Echipei de Tranziţie Phare din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, Panayotis Carvounis, director general adjunct Direcţia Generală Comunicare-Comisia Europeană, şi Cristian Mungiu, ambasador al ediţiei din acest an al festivalului.

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Filmului European este organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene şi al ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul va avea loc la Bucureşti, între 8 şi 18 mai (la Sala Palatului, Cinema Studio şi Muzeul Ţăranului Român), Timişoara, între 21-23 mai (Cinema City), Craiova, 23-25 mai (Cinema Patria şi Cinema Modern) şi Iaşi, 28-30 mai (Cinema City).

Festivalul îl va avea ca invitat pe regizorul Radu Mihăileanu, care deţine în acest an statutul de ambasador al Anului Dialogului Intercultural, şi care va participa la gala de deschidere din 8 mai.

 La Festival vor participa şi regizorii Martin Repka şi Csaba Bollok. Repka va fi prezent pe 11 mai, la proiecţia filmului "Întoarcerea berzelor", la Cinema Studio din Bucureşti, în timp ce Csaba Bollok, regizorul şi scenaristul peliculei "Călătoria Iskăi", va fi prezent la Muzeul Ţăranului Român, pe 15 mai.

"Radu Mihăileanu va fi invitat al festivalului. El a fost ambsador anul acesta al Anulu Dialogului Intercultural (...) Suntem foarte bucuoşi că a acceptat să participe la gala de deschidere", a declarat Giorgio Ficarelli, precizând că se va încerca şi organizarea unei conferinţe de presă, la care vor participa Radu Mihăileanu, Thomas Ciulei şi Martin Repka.

Festivalul va debuta cu o seară de gală, organizată pe 8 mai, la Sala Palatului. Atunci va fi proiectat filmul "La Graine et le Mulet/ Cuşcuş cu chefal", în regia lui Abdellatif Kechiche, laureatul ediţiei 2008 a premiilor César, unde a fost desemnat cel mai bun film.

H-R Patapievici, coordonatorul echipei de la ICR, organizatorul principal al ediţiei din acest an a Festivalului Filmului European, consideră că nimeni nu va avea emoţii la Festival, întrucât manifestarea este una necompetitivă. "Suntem în 2008 în Anul Dialogului Intercultural, un lucru pe care ICR l-a preluat în ideea de a avea mereu un element pe care să îl subliniem prin festival", a mai spus Patapievici, amintind că în ediţiile anterioare, festivalul s-a centrat pe teme precum "fotbalul" şi "conceptul de slow food".

"Cred că acest festival este o oportunitate. Eu am emoții legate de festival, cât de populat va fi el de oameni. Am senzația că el nu e perceput așa cum ar trebui el de publicul român. E un mare cadou, un dar, ai ocazia să vezi filme. Cred cu tărie că putem vedea filme americane tot restul anului, dar nu avem ocazia să vedem un film din Luxemburg sau Germania decât o dată pe an", a spus Cristian Mungiu, care este ambasador onorific al ediţiei 2008 a festivalului. Cunoscutul regizor, câştigător al unui premiu Palme d'Or la Cannes, a realizat şi clipul de prezentare a ediţiei din acest an a festivalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici