Salman Rushdie a ieşit din cursa pentru premiul Men Booker 2008

Scriitorul Salman Rushdie a ieşit din cursa pentru premiul Men Booker 2008, cei şase scriitori care au rămas în competiţie şi figurează pe lista scurtă, anunţată marţi, fiind Aravind Adiga, Sebastian Barry, Amitav Ghosh, Linda Grant, Philip Hensher şi Steve Toltz.

21 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie a ieşit din cursa pentru premiul Men Booker 2008

Scriitorul Salman Rushdie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele şase cărţi care au rămas în cursa pentru cel mai prestigios premiu pentru literatură în limba engleză sunt: "The White Tiger", de Aravind Adiga, "The Secret Scripture", de Sebastian Barry, "Sea of Poppies", de Amitav Ghosh, "The Clothes on Their Backs", de Linda Grant, "The Northern Clemency", de Philip Hensher şi "A Fraction of the Whole", de Steve Toltz.

Doi dintre cei şase scriitori, Aravind Adiga şi Steve Toltz, sunt debutanţi.

Lista scurtă a premiului Man Booker pentru Ficţiune, distincţie literară care se acordă în Marea Britanie, echivalentul premiului francez Goncourt, a fost anunţată, marţi, de preşedintele juriului Michael Portillo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Juriul de anul acesta a fost format din Alex Clark, publisher la editura G ranta, scriitoarea Louise Doughty, James Heneage, fondator al librăriilor Ottakar, şi Hardeep Singh Kohli, om de radio şi televiziune, preşedintele juriului fiind Michael Portillo, fost parlamentar şi ministru britanic.

"Juriul a analizat cele şase titluri cu mare entuziasm. Aceste şase romane sunt uşor de parcurs, fiecare fiind un exemplu extraordinar de imaginaţie şi tehnică narativă. Aceste poveşti dau cititorului de gândit şi îi ridică diverse probleme. Aceste cărţi sunt în acelaşi timp ambiţioase şi abordabile", a declarat Michael Portillo.

Cei şase scriitori provin din medii geografice diferite în care se vorbeşte limba engleză: doi autori sunt din India, doi provin din Anglia, unul din Australia şi unul din Irlanda.

Cel mai tânăr autor este Aravind Adiga, care are 34 de ani.

Câştigătorul premiului Man Booker pentru Ficţiune, în valoare de 50.000 de lire sterline (62.000 de euro) va fi anunţat pe 14 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici